Image

Equator tar hjälp av spelutvecklare för att skapa Stockholmsk Turning Torso

Bygg/Arkitektur Till HSB:s hundraårsjubileum ska en spektakulär bostadsbyggnad uppföras i Stockholms innerstad. Tre arkitektsamarbeten har nu valts ut för att rita hus till de tre platser som valts ut. Ett av teamen är Equator och Mojang, som skapat det populära dataspelet Minecraft.
Publicerad den 12 Mars 2013

Platserna som valts ut för HSB:s Stockholmsvariant av Turning Torso är Västerbroplan, Hagastaden och Fleminggatan 4 (Tekniska nämndhuset).
- I den första tävlingen som nu startas ska kontoren rita till Västerbroplan. Vår ambition är att huset, eller husen, ska ge Stockholm samma igenkänningsfaktor som Turning Torso gett Malmö, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

De utvalda arkitektsamarbetena är Equator Stockholm AB/Mojang (Minecraft), Utopia
Arkitekter/Rosenbergs Arkitekter och Dinelljohansson/Berg/C.F. Möller Architects.

Equator Stockholm är ett väletablerat arkitektkontor som har valt att samarbeta med spelutvecklaren Mojang som skapat Minecraft. Minecraft kommer att användas av ett community som arbetar fram sina innovativa idéer till en byggnad som arkitekterna sedan tolkar. Communityt består av ungdomar från Stockholm, men även hela världen. Utvecklingen kommer att kunna följas av allmänheten via appen Minecraft reality, där Minecraft-byggnaderna kommer att kunna ses med mobilkamera på de fysiska platserna.

Utopia Arkitekter är ett arkitektkontor som de senaste åren har kommit med många
nyskapande och djärva idéer i Stockholm. Rosenbergs Arkitekter är ett kontor som verkat i Stockholm i många år och visat exempel på visionär, hög arkitektonisk nivå och förmåga att genomföra projekt på ett genomarbetat sätt.
Dinelljohansson är ett kontor som de senaste åren har visat goda exempel på arkitektonisk nivå i ett brett spektra av uppdrag - inredningar, bostadshus och stadsplaneidéer. Berg/C.F. Möller Architects är ett kontor där ett väletablerat svenskt arkitektkontor gått samman med ett internationellt arkitektkontor med huvudkontor i Danmark.
- Vi tror att tävlingen dessa arkitektkontor emellan kommer att generera nya innovativa
idéer både interiört och exteriört för att skapa framtidens boende. Vi vill att byggnaden ska sticka ut och ge nya infallsvinklar på begreppet boende, säger Håkan Falk, vd HSB Bostad.
Tävlingen om att rita byggnaden till Västerbroplan kommer att pågå till i slutet på maj, sedan kommer bidragen att läggas ut på HSB Stockholms facebooksida där allmänheten får rösta fram sin favorit. De två följande tävlingarna genomförs tills i november månad. Den slutgiltiga vinnaren kommer att utses på Bostadsrättsmässan i november.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Tredje kvartalets största affärer

Lista Det har varit ont om aktivitet på transaktionsmarknaden under årets tredje kvartal, men det har ändå skett ett antal miljardaffärer. Här sammanställer Fastighetssverige de tio största transaktionerna på marknaden under Q3.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige