Image
Berg/C. F. Moller Architects/Dinell Johansson vinner HSB:s Stockholms arkitekttävling om ett nytt landmärke i staden.
Berg/C. F. Moller Architects/Dinell Johansson vinner HSB:s Stockholms arkitekttävling om ett nytt landmärke i staden. Bild: Berg/C.F. Möller/Dinell Johansson

Arkitekttävlingen om Stockholms nya landmärke är avgjord

Bygg/Arkitektur Arkitektsamarbetet Berg C.F. Möller Architects och Dinell Johansson tog hem segern i HSB Stockholms tävling om Stockholms nya landmärke. Arkitekterna har bland annat ritat en skyskrapa byggd i trä som skulle kunna bli världens högsta träbyggnad.
Publicerad den 25 November 2013
Berg/C. F. Moller Architects/Dinell Johansson vinner HSB:s Stockholms arkitekttävling om ett nytt landmärke i staden. Bild: Berg/C.F. Möller/Dinell Johansson
Berg/C. F. Moller Architects/Dinell Johansson vinner HSB:s Stockholms arkitekttävling om ett nytt landmärke i staden.

- Vi är mycket nöjda med de tre förslag som Berg C.F Möller och Dinell Johansson lämnat in och vi ser fram emot att samarbeta kring att skapa en spektakulär byggnad tillsammans med dem, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm.

Under året har HSB Stockholm ordnat en tävling där tre arkitektkontor tävlar om att bygga framtidens bostäder på tre centrala platser i Stockholm: Västerbroplan, Tekniska nämndhuset och Hagastaden. Under tävlingens gång har allmänheten kunnat rösta på det förslag de helst skulle vilja se på varje plats via HSB Stockholms facebook-sida. Projektet har också haft en jury, bestående av tidigare stadsarkitekten Per Kallstenius, Karin Ahlzén, tidigare chefsarkitekt för White Arkitekter, antropologen Katarina Graffman och representanter från HSB. Juryn och allmänheten var eniga i val av vinnare.

Juryns motivering lyder:
”Berg/CFMöller-Dinelljohansson har på ett utomordentligt sätt tagit sig an uppgiften att skapa framtidens bostäder, med innovativa angreppssätt för såväl lägenhetsutformning och arkitektonisk gestaltning, som för husens placering i stadsmiljön. Med visioner för hur husets smarta funktioner kan komma till nytta både för boende och för allmänheten, skapar de ett genomtänkt helhetskoncept för en bostadsrättsförening redo att möta framtiden.”

- Vi för en nära dialog med Stockholms stad om var det här landmärket skulle passa bäst in i staden. Stockholm behöver en arkitektoniskt djärv byggnad som stärker identiteten som Sveriges huvudstad och samtidigt innehåller innovativa lägenhetslösningar, säger Anders Svensson.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Tredje kvartalets största affärer

Lista Det har varit ont om aktivitet på transaktionsmarknaden under årets tredje kvartal, men det har ändå skett ett antal miljardaffärer. Här sammanställer Fastighetssverige de tio största transaktionerna på marknaden under Q3.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige