Image
Nyköpings nya resecentrum.

Sweco samordnar byggandet av Nyköpings nya resecentrum

Bygg/Arkitektur När Ostlänken förverkligas blir Nyköpings resecentrum del av den första etappen. Nu har Sweco vunnit uppdraget att projektera stadens centralt belägna resecentrum, som innebär en stor utvidgning av dagens järnvägsområde och som även binder samman stadens norra och centrala delar.


Vardagsrum i Haga Boulevard.

Digital säljstart för Haga Boulevard

Bygg/Arkitektur I stadsdelen Hagastaden i Stockholm utvecklar Veidekke Eiendom ett nytt bostadskvarter som kommer att bestå av cirka 240 lägenheter när allt är färdigbyggt. Haga Boulevard blir det första bostadshuset i kvarteret och nu på söndag den 29 mars påbörjas försäljningen av 66 lägenheter i projektet.


Logistikområdet Rosersberg som Kilenkryssen tidigare byggt.

Kilenkryssets nyförvärv: "Vi har tagit på oss ett svårt problem"

Bygg/Arkitektur Efter mycket arbete har Kilenkrysset äntligen förvärvat de åtta miljoner kvadratmeter mark man spanat på under flera år. Nu väntar ytterligare många års arbete med att få igenom en plan, men vd Jan Persson har börjat tappa tålamodet.
– Det är ingen idé att välja kommuner som är fientliga, säger Jan Persson som är vd och styrelseordförande för Kilenkrysset.


Michael Moschewitz.

Genova bygger åt IES

Bygg/Arkitektur Genova Property Group och Internationella Engelska Skolan tecknar avsiktsförklaring för uppförande av skola i Upplands-Bro.


Karlatornsaffären mellan Serneke och Oaktree skjuts upp på grund av rådande omständigheter.

Ola Serneke om Karlatornsaffären: "Förståelse för att det blir ’hold’ på investeringar"

Bygg/Arkitektur Oaktree Capital har meddelat Serneke att man vill vänta med att teckna avtalet om affären som rör Karlatornet, det blev känt under onsdagen. Att skjuta upp avtalet gör nu Karlatornet till en finansiell belastning för Serneke och man tar därför till omgående åtgärder för att dra ner tempot på arbetsplatsen.


NCC bygger sjukhusbyggnader åt region Sörmland.

Jens Almcrantz på NCC om miljardprojekten: "Större utmaning"

Bygg/Arkitektur NCC ska i samverkan med Region Sörmland bygga två nya vårdbyggnader med ett sammanlagt ordervärde som uppgår till drygt 2,4 miljarder kronor. En stor utmaning med tanke på sjukhusens komplexa miljö, menar Jens Almcrantz som är avdelningschef på NCC Building Sweden.
– Det är en större utmaning och färre företag som klarar den här typen av projekt, säger han.


Klartecken i kommunstyrelsen för Skeppsbrons fortsatta utveckling.

Klartecken för nästa steg vid Skeppsbron

Bygg/Arkitektur Kommunstyrelsen har givit klartecken till Göteborgs stads åtagande av utbyggnaden av allmän plats i Skeppsbrons andra etapp. Beslutet kommer efter en ny tjänstemannautredning av vad som måste göras enligt gällande detaljplan och vad det kostar. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige senare i vår.


Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

NCC bygger vårdbyggnader i Sörmland

Bygg/Arkitektur NCC ska i samverkan med Region Sörmland bygga två nya vårdbyggnader vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett. Det sammanlagda ordervärdet för båda uppdragen uppgår till drygt 2,4 miljarder kronor.


Henrik Saxborn.

Saxborn: Castellum visar styrka i en orolig tid

Bygg/Arkitektur Castellum har fått klartecken för att bygga sitt miljardprojekt i Malmö som ska bli Eons nordiska huvudkontor. Vd:n Henrik Saxborn beskriver det som att se ljuset i tunneln lite längre fram i en tid då mycket är osäkert på grund av coronapandemin.


Borås.

RO-Gruppen bygger nytt LSS-boende i Borås

Bygg/Arkitektur RO-Gruppen har fått uppdraget av Borås stad att uppföra ett LSS-boende i Sjömarken, som ska stå klart i april 2021.


Ellstorp får sex nya kvarter med förhoppning om byggstart nästa år.

MKB diskuterar med partners för Ellstorp

Bygg/Arkitektur MKB Fastighets AB ska utveckla stadsdelen Ellstorp i Malmö tillsammans med flera andra aktörer. Men vilka blir samarbetspartnerna?
– Det kommer inte vara namn som vi inte hört innan, säger Gunnar Östenson, affärsutvecklingschef och vice vd MKB Fastighets AB.


Lindome centrum som det såg ut 2006. Det byggdes på 1970-talet men det har inte hänt mycket sedan dess.

Ny plan för Lindome centrum växer fram

Bygg/Arkitektur Snart kan 200 lägenheter samt butiksytor och lokaler byggas i Lindome centrum. Fastighetsägaren Lindome Centrumfastigheter har sedan 2013 arbetat med ett planförslag.
– Förhoppningsvis kan en plan vara klar för samråd under hösten, säger Max Olausson, vd för Max Properties Holding som är huvudägare i Lindome Centrumfastigheter.


Castellum byggstartar sitt hittills största projekt – Eons nordiska huvudkontor.

Castellum byggstartar Eons nordiska huvudkontor – investerar 1,3 miljarder

Bygg/Arkitektur Castellum går vidare med planerna att starta nybyggnation av en kontorsbyggnad, där Eon är huvudsaklig hyresgäst, med en investering om cirka 1,3 miljarder kronor inklusive markförvärv. Bygglovet har nu vunnit laga kraft och byggstarten kommer att ske under andra kvartalet 2020.


MVB bygger åt Acrinova

MVB bygger åt Acrinova

Bygg/Arkitektur Acrinova har gett MVB i uppdrag att bygga en ny flerfamiljsfastighet vid norra infarten i Trelleborg.


På byggarbetsplatserna börjar man se effekterna av corona.

Oro för omfattande konsekvenser i byggbranschen

Bygg/Arkitektur Stängda gränser för utstationerade arbetare, materialbrist och inställda projekt – oron för coronapandemins konsekvenser är många i byggbranschen.
– Vi får mycket frågor hur det kommer bli med korttidspermitteringen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.


Riksbyggen bygger Kungälvs hösta hus.

Riksbyggen: "Högt hus med litet fotavtryck"

Bygg/Arkitektur I över tio år har Riksbyggen varit med och byggt upp Kungälvs nya stadskärna – Kongahälla. Staden växer och nu planerar man ytterligare ett uppförande av en bostadsrättsförening i kvarteret, den största Riksbyggen har i Kungälv.


Milstena.

Aros Bostad tecknar entreprenadavtal för sitt första radhusprojekt

Bygg/Arkitektur Aros Bostad har tecknat avtal med C4 Hus och TM Anläggning för hus- respektive markentreprenad avseende 69 radhus i Skarpäng, Täby kommun.


RO-Gruppen bygger skola för Turako i Upplands-Bro.

Turako och RO-Gruppen bygger Svanenmärkt skola

Bygg/Arkitektur RO-Gruppen har anlitats av Turako för uppdraget att bygga en skola i Upplands-Bro utanför Stockholm. Skolan omfattar totalt 3 000 kvadratmeter och ska stå klar 2021. Kontraktssumman uppgår till cirka 60 miljoner kronor.


Riksbyggen bygger 14 våningar i Kungälv.

Riksbyggen bygger Kungälvs högsta hus

Bygg/Arkitektur Nu planerar Riksbyggen för uppförandet av Brf Kaprifolen i Kongahälla, Kungälv. Brf Kaprifolen kommer att ha 14 våningar och totalt rymma 99 bostadsrätter. Sammanlagt bygger Riksbyggen fem bostadsrättsföreningar i Kongahälla med totalt 320 lägenheter.


ELF Development bygger en andra etapp i Limhamn. Serneke har fått bygguppdraget.

Nya bostadsrätter på Limhamn – Serneke bygger

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat totalentreprenadavtal med ELF Development om nyproduktion av 54 lägenheter och radhus i projekt Kajkanten i Limhamns sjöstad. Ordersumman uppgår till cirka 135 miljoner kronor.