ESS Campus börjar byggas i höst

Bygg/Arkitektur ESS Campus kommer i höst att börja byggas på ESS-området i Lund. European Spallation Source (ESS) har ingått ett långsiktigt hyresavtal med Skandrentingbolaget SKR Spallation. ESS Campus kommer att byggas av Skanska.


Forumgallerian ska växa med bostäder och fler butiker

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun har fattat beslut om att anta detaljplanen för kvarteret Pantern där bland annat Forumgallerian ligger. Cirka 27 lägenheter, som kan ersätta kontor, och utrymmen för kontor, handel och restauranger kan skapas inom de byggnader som redan finns i kvarteret.


NCC bygger innebandyarena i Västerås

Bygg/Arkitektur NCC bygger Västerås nya arena för innebandy i området Rocklunda. Här finns även möjlighet till evenemang med plats för upp till 2 000 åskådare. Ordern från Rocklunda Fastigheter är värd 105 miljoner kronor.


NCC bygger hyresrätter i Kristianstad

Bygg/Arkitektur Kristianstadsbyggen och NCC ska i ett partneringsamarbete uppföra fyra flerbostadshus i nya området Hammar i östra Kristianstad. Ordervärdet förväntas uppgå till cirka 120 miljoner kronor.


Skanska bygger ny gymnasieskola i Lund

Bygg/Arkitektur Skanska har slutit ett samarbetsavtal med Serviceförvaltningen/Lundafastigheter om att bygga det nya Hedda Anderssongymnasiet i Lund som ska stå klart till sommaren 2023.


Arkitema och Titania utvecklar 500 bostäder i Hallunda

Bygg/Arkitektur Arkitema och Titania utvecklar Hallunda gård med 500 bostäder. Projektet har förväntad byggstart 2021.


Serneke bygger ytterligare 126 lägenheter i Oceanhamnen

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat avtal med Magnolia Bostad om att uppföra 126 nya bostadsrätter i stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg.


Peritas och RED satsar på handel i Sundsvall

Transaktioner Peritas och Rico Estate Development AB har tecknat ett avtal med NCC om att förvärva fastigheten Ljusta 2:13 beläget i östra Birsta i Sundsvall. Fastigheten har en markareal om cirka 55 000 kvadratmeter och en potentiell byggyta om cirka 18 000 kvadratmeter.


Serneke bygger högt i Brunnshög

Bygg/Arkitektur Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lunds kommun har tagit beslut om markreservation för Serneke i den framväxande stadsdelen Brunnshög. Tillsammans med arkitektkontoret Semrén & Månsson utvecklar Serneke ett förslag till bostäder och service på 50 000 kvadratmeter kring Brunnshögstorget.


Göteborgs stad svarar på Wallenstamkritiken

Bostäder Flera av Wallenstams projekt har försenats på grund av förseningar med detaljplanerna. Bland annat de cirka 1 800 lägenheterna som bolaget vill bygga i Kallebäck innan 2021. Nu svarar chefen för planavdelningen på Göteborgs stad på kritiken.


Nytt handelsprojekt i Umeå

Bygg/Arkitektur RED har tecknat en avsiktsförklaring med Umeå kommun där målet är att tillsammans med kommunen driva ett gemensamt arbete kring ett nytt handelsprojekt i området Ersboda.


Så säker är linbanan: "Håller för terrorbrott"

Bygg/Arkitektur Bemannade gondoler, god genomsikt och naturliga gångvägar utan några återvändsgränder. Så har Göteborgs-baserade Kjellgren Kaminsky Architecture jobbat med säkerhetsaspekterna när man ritade det vinnande bidraget till den nya linbanan i Göteborg.


Kjellgren Kaminsky vinner arkitekttävling om Göteborgs linbana

Bygg/Arkitektur Nu har juryn utsett det vinnande designförslaget för stationer och torn längs den planerade stadslinbanan i Göteborg. Förslaget heter New Beacons och bakom det står Amsterdam-baserade arkitekt- och designkontoret UNStudio och Göteborgs-baserade Kjellgren Kaminsky Architecture.


Därför tar Veidekke steget mot det kommersiella

Transaktioner Veidekkes vd Jimmy Bengtsson berättar för Fastighetssverige om storsatsningen i Solna, varför man flyttar Sverigekontoret dit och hur bolagets expansionsplan ser ut.


Analytikern: Så ska köpcentrumen överleva

Handel Byggandet av köpcentrum kommer att stanna av till 2020, enligt en ny rapport. Klädbutikerna kan vara dödsstöten. Nu är det istället mixen mellan nöje och handel som kommer att avgöra galleriornas framtid, menar Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research.


NCC grundlägger för Sveriges största kraftvärmeverk

Bygg/Arkitektur Kraftvärmeverket i Västerås är Sveriges största och hela 98 procent av tätorten är ansluten. NCC grundlägger sista delen av den nya, moderna kraftvärmeanläggningen, Block 7.


Hotell och nya bostäder lyfter Landskrona

Bygg/Arkitektur I höst invigs det nya fyrstjärniga Hotell Öresund och två flerfamiljshus centralt framför kyrkan och stadshuset i Landskrona.
– Här låg tidigare den gamla färjeterminalen men de senaste åren har marken stått oanvänd. Så det här blir ett lyft för hela staden, säger Christer Harrysson på Forsen.


Veidekke gör supersatsning i Solna

Bygg/Arkitektur Veidekke förvärvar mark om 80 000 kvadratmeter för kontor, bostäder och lokaler av Solna Stad och blir först ut i utvecklingen av den nya Solnavägen. Satsningen, som är den första etappen i Solna stads vision för området, betyder att Veidekke tar ett första steg in på marknaden för kommersiell fastighetsutveckling.


Detaljplanen för Masthuggskajen godkänd

Bygg/Arkitektur Grön flagg för jätteprojektet i centrala Göteborg – Stena Fastigheter utvecklar 500 hyresrätter och bostadsrätter och 25 000 kvadratmeter kommersiell yta.


Framtidsbygge i Göteborg utses till Årets boende

Bygg/Arkitektur Solceller av begagnade bussbatterier på taket och avsaknaden av parkeringsplatser imponerade på juryn i Årets rum som ligger bakom utmärkelsen. "Ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker" menar Riksbyggens hållbarhetschef Therese Berg.