Image
Illustration över Lisebergs fortsatta utveckling av nöjesparken, som inkluderar en vattenpark och hotell samt upplevelsecentrumet Volvoprojektet ovan det föreslagna parkeringsgaraget.

Lisebergs jättesatsning närmar sig grönt ljus

Bygg/Arkitektur Mer än 3,5 år efter det att detaljplanen upprättades är Lisebergs sex hektar stora utbyggnad på väg att godkännas av kommunen. Fastighetssverige berättar mer om de ambitiösa planerna som även inkluderar Volvo.


Säve.

Castellum tar nya steg på Säve

Bygg/Arkitektur Nu konkretiseras planerna för Castellums nya flexibla logistiknav vid Säve flygplats. Tillsammans med några av landets främsta konsultbolag och arkitekter ska visionen förvandlas till verklighet – ett ledande logistiknav och en plats för utveckling av hållbar mobilitet både på land och i luften.

Konsultbolagen Cowi och Sweco samt arkitekterna Krook & Tjäder har anlitats för att arbeta med utredningar, energisystem och strukturplan för området.


Huvudentré Ålstaskolan.

Peab bygger ny grundskola i Barkarbystaden

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga en för- och grundskola, Ålstaskolan, i Barkarbystaden nordväst om Stockholm. Beställare är Järfälla kommun och kontraktssumman uppgår till 216 miljoner svenska kronor.


Skeppsbrons fortsatta utveckling har varit en långkörare men nu kan projektet snart få klartecken för nästa steg.

Så vill staden gå vidare med Skeppsbron

Bygg/Arkitektur Utformningen av Skeppsbrons andra etapp har varit en långkörare men nu kan staden vara redo att ge klartecken för nästa steg. Fastighetssverige berättar mer om vad som måste göras enligt gällande detaljplan och vad det kostar.


Illustration.

SBB och Oscars bygglov upphävt

Bygg/Arkitektur Oscar Properties och SBB:s bostadsprojekt får tungt besked.


Campus Alnarp.

Akademiska Hus investerar i Alnarp

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus satsar 67 miljoner kronor i en ny byggnad för Nordiskt Genresurscenter (NordGen) i Alnarp. Därmed stärker campusområdet sin position som en unik grön mötesplats för världsledande forskning, utbildning och innovation.


Robert Dicksons stiftelse bygger i Majorna. Hampus Magnusson drog första skruven.

Dickson bygger nytt i Majorna

Bygg/Arkitektur Robert Dicksons stiftelse inledde på fredagen byggnationen av 52 hyreslägenheter på Amiralitetsgatan 19 i Majorna, Göteborg.


Sjöstadshöjden.

Fabege får markanvisning i Hammarby Sjöstad

Bygg/Arkitektur Fabege och Stockholms stad har kommit överens om en markanvisning vid Hammarby Fabriksväg (Korphoppet 5) som omfattar upp till 33 000 kvadratmeter BTA kontor och andra verksamheter. Det är en del i stadens projekt att koppla samman Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad. Idag är Fabege tomträttshavare till fastigheten Korphoppet 5.


Två av förslagen på hur det nya stadionområdet i Malmö kan komma att utvecklas.

Malmö Stadion kan rivas – här är förslagen för miljardomvandlingen i idrottsnavet

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadskontoret har tagit fram tre förslag på hur stadionområdet i Malmö skulle kunna utvecklas det närmaste decenniet. Klassiska Malmö Stadion kan komma att rivas och ersättas med en ny friidrottsarena som får sällskap av bland annat bostäder och kontor i en mångmiljardsatsning på ett nytt idrottsnav. Fastighetssverige berättar mer om förslagen och processen.


Mattias Lundgren, vd för SSM.

Ny utformning för Tellus Towers – 1 500 bostäder blir 1 000

Bygg/Arkitektur SSM:s och Partners Groups Tellus Towers vid Telefonplan i Stockholm kommer att ändras i sin utformning till följd av Stockholms stadsbyggnadsnämnds beslut inför fortsatt planarbete för centrala Telefonplan. Av beslutet följer att områdets tidigare planerade 1 500 bostäder justeras till cirka 1 000 bostäder samt att en grupp av höga hus ersätter Tellus Towers två höga torn. Förändringen syftar till en ökad variation av bostäder och att huskropparna i större utsträckning kommer vara i linje med Stockholms nuvarande stadssiluett. Stadsbyggnadsnämndens beslut bedöms inte påverka SSM:s resultat eller balansräkning för Q3 eller helåret 2020. SSM:s andel av projektets bokförda värde uppgick per Q2 2020 till 30,4 miljoner kronor.


Årstafältet.

Sydsvensk maktfaktor vinner mark på Årstafältet

Bygg/Arkitektur Midroc får en direktanvisning för en rejäl kontorssatsning i det omfattande Stockholmsprojektets andra byggetapp. Fastighetssverige berättar mer.


Besqab bygger i Täby.

Besqab bygger nya bostadskvarter i Täby

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för fastigheterna Strömmingen 1-7 har nu vunnit laga kraft efter ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen. Besqab kan därmed gå vidare med uppförandet av cirka 110 nya bostäder i en ny stadsdel längs Stockholmsvägen mellan Täby Centrum och Tibble station.


NCC bygger åt Stena Fastigheter.

NCC bygger 124 lägenheter i Haninge

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Stena Fastigheter bygga 124 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, i Haninge söder om Stockholm. Affären är en totalentreprenad och har ett ordervärde på cirka 165 miljoner kronor.


160 hyreslägenheter åt Aberdeen Standard Investments i Sisjödal i Göteborg.

Veidekke bygger hyreslägenheter åt Aberdeen i Göteborg

Bygg/Arkitektur Veidekke kommer att bygga 160 hyreslägenheter åt Aberdeen Standard Investments i Sisjödal, Göteborg. Projektet är en totalentreprenad fördelat på fyra huskroppar. Kontraktssumman är på 205 miljoner kronor och första inflyttningen är beräknad till augusti 2022.


Silorna i Limhamn ska bli bostadsrätter.

Stadsbyggnadsnämnden ger klartecken till siloprojekt i Limhamn

Bygg/Arkitektur Malmö kan få fler iögonfallande bostadshus med karaktäristiska former, men med historiska anor. På gårdagens sammanträde beslutade stadsbyggnadsnämnden att ge ett positivt planbesked om cementsilorna i Limhamn, vilket är ett steg närmare förverkligande.


Visionen för Smörkajen, fågelvy från norr.

Bilder: Maffiga hamnsatsningen – 150 000 kvm ska få nytt liv

Bygg/Arkitektur Gigant inblandad när det första steget i Nyhamnens utveckling tar form. Över 150 000 kvadratmeter ska bebyggas med bostäder, kontor och centrumverksamhet. Se bilderna och läs mer om de omfattande planerna i Malmö.


Göteborgs planer på att bygga en linbana över älven ser nu ut att officiellt skrotas enligt ett förslag till beslut i byggnadsnämnden.

Sista spiken i kistan för Göteborgs högtflygande planer

Bygg/Arkitektur Arbetet med att bygga en linbana över Göta Älv ser nu ut att definitivt skrotas av kommunen. Fastighetssverige berättar mer om det misslyckade miljardprojektet som aldrig ens kom nära ett första spadtag – trots hundratals miljoner i utredningskostnader.


Visionsbild av kvarteret Gaffelseglet / Vega i Haninge.

Tornstaden bygger för co-living för Stena i Haninge

Bygg/Arkitektur I den nya stadsdelen Vega i Haninge söder om Stockholm växer ett nytt bostadsområde fram. Snart startar byggnationen av kvarteret Gaffelseglet som innehåller ett nytt spännande koncept där man, förutom vanliga hyresrätter, även skapar möjligheter för co-living. Tornstaden har fått förtroendet av Stena Fastigheter att ansvara för totalentreprenaden av projektet som kommer att bestå av 146 hyresrätter och 18 enheter för co-living. Första inflyttning beräknas kunna ske under våren 2022.


Vyer från korsningen Ystadvägen (till vänster) och Lantmannagatan (till höger).

Nyfosa vill "brygga" nytt i anrikt Malmökvarter

Bygg/Arkitektur Det snabbväxande bolaget vill förtäta med bland annat hundratals bostäder och kontor i historiska kvarteret Bryggeriet. Detaljplanen ska nu granskas för tredje gången sedan 2014. Fastighetssverige berättar mer.


Maffiga Orminge Entré med ett 20 våningar högt bostadshus och ett exempel på hur fasader kan komma att utformas i Magnolias nya kvarter i Orminge Centrum.

Så blir Nackas nya centrum

Bygg/Arkitektur Första etappen i utvecklingen av Orminge Centrum börjar ta form och nu kan Fastighetssverige berätta mer om gestaltningarna och det snabbväxande fastighetsbolagets del av kakan.