Image
Botrygg bygger i Barkarby.

Botrygg bygger i Barkarbystaden

Bygg/Arkitektur Botrygg och Järfälla kommun tecknade under veckan köpe- och exploateringsavtal för ett stadskvarter mitt emot den kommande tunnelbanestationen i Barkarbystaden. På platsen kommer Botrygg bygga 200 bostäder och ett flertal lokaler i bottenplan för ett levande kvarter.


Parkhus 4 i Pedagogen Park.

Vestia hyr av och bygger åt Aspelin Ramm

Bygg/Arkitektur Aspelin Ramm Fastigheter har tecknat avtal med det lokala byggföretaget Vestia om att bygga Parkhus 4, ett nytt kontorskvarter med tre sammanhängande huskroppar i den nya stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal. Samtidigt ingås ett hyresavtal där Vestia flyttar in i ett helt våningsplan om mellan 1 000 och 1 500 kvadratmeter i den nybyggda fastigheten.


En fastighet i Örebro får inte omvandlas från kontor till vårdcentral enligt ett beslut i byggnadsnämnden.

Får inte omvandla kontor till vårdcentral

Bygg/Arkitektur En fastighetsägare i Örebro vill omvandla en kontorsbyggnad till vårdcentral men politikerna säger nej – delvis för att den nuvarande användningen redan strider mot den gällande detaljplanen.


Vy från öster med den föreslagna påbyggnaden för studenthemmet.

Vill bygga ut med 200 studentlägenheter på höjden

Bygg/Arkitektur Ett studenthem i Norra Djurgården kan få en påbyggnad som ökar det totala antalet lägenheter i komplexet till 500. Förslaget har svällt i volym sedan arbetet startade 2018.


Fotomontage tillhörande bygglovsansökningen från 2017.

Bakslag igen för Boulebar

Bygg/Arkitektur Har länge velat glasa in ytterligare delar av verksamheten i klassiska Rålambshovsparken men tjänstemännen vill sätta stopp för planerna. Fastighetssverige berättar mer.


Kvarteret Origo är Humlegårdens nya satsning i Solna strand.

Humlegården föreslås få bygglov för tiovåningskontor

Bygg/Arkitektur Bolaget har kommit långt i utvecklingen av nya kvarteret Origo i Solna och nu tas ett viktigt beslut för en stor del av kontorskakan.


Alm Equity byggstartar vid Telefonplan.

Alm Småa Bostad uppnår dubbla rekord efter byggstart av 474 enheter

Bygg/Arkitektur Alm Småa Bostad byggstartar ytterligare två etapper i The Brick-området, Telefonplan. Alba består av 396 lägenheter med ett källargarage i tre våningar och Rubigo omfattas av 70 lägenheter. De 474 enheter innebär den största enskilda byggstarten under Alm-koncernens verksamhet. Dessutom uppnår Alm Småa Bostad nu rekordhög nivå med totalt 2 203 enheter i produktion varav 96 procent mot förvaltningsmarknaden.


Krister Karlsson.

SBB:s första detaljplan i Jordbro klar

Bygg/Arkitektur SBB:s första detaljplan av tre i centrala Jordbro är lagakraftvunnen och exploateringsavtalet är tecknat med Haninge Kommun avseende 356 hyresrätter, tolv LSS-bostäder och en ny förskola.


Motalas nya landmärke Facklan har fått grönt ljus.

Grönt ljus för Motalas nya landmärke

Bygg/Arkitektur Nu har bygglovet gått igenom för Facklan – det nya bostadshus som ska stärka Motalas norra stadsdelar. Det som tidigare var några undanskymda närbutiker och outnyttjat grönstråk markeras med ett högt bostadshus med vattenutsikt som bidrar till ett levande lokalcentrum och en utvecklad park. Gestaltningen står White Arkitekter för.


Oxbackens centrum.

Sveafastigheter utvecklar 127 hyreslägenheter i Västerås

Transaktioner Sveafastigheter har avtalat med Imperia Fastigheter om förvärv av mark för utveckling av 127 hyreslägenheter i Nya Oxbackens Centrum i Västerås. Med de nya hyreslägenheterna kommer Sveafastigheter förvalta över 600 lägenheter i Västerås, med fokus på energieffektiva fastigheter med smidiga mobilitetslösningar för hyresgästerna.


På den här platsen i Västberga har Skanska planer på att bygga 30 000 kvadratmeter kontor. Det aktuella planområde är markerat med röd linje.

30 000 kvadratmeter kontor ska börja utformas

Bygg/Arkitektur Byggjättens planer i Västberga en del av totalt 50 000 kvadratmeter som ska tillföras de kommande åren.


Golfklubben vill bygga padelbanor i anslutning till golfbanan.

... men golfbana kan få sällskap av snabbväxande sporten

Bygg/Arkitektur En golfklubb i Karlstad föreslås få bygglov för padelbanor i direkt anslutning till golfbanan. Fastighetssverige berättar mer.


Arkitekturförslag för den nya padelhallen i Karlstad.

Padelsatsning stöter på patrull

Bygg/Arkitektur Snabbväxande Svea Padel vill bygga sin tredje anläggning i Karlstad men nu har planerna på en stor hall stött på ett hinder i bygglovsprocessen.


Drönarfoto Swerocks betongfabrik och Julas centrallager.

Valde bort traditionell betong – så mycket förbättrades CO2-utsläppen i Skara

Bygg/Arkitektur I januari 2020 stod det klart att Peab skulle bygga ut Julas centrallager i Skara. Lagret som med sina 150 000 kvadratmeter är norra Europas största har det senaste året utökats med ytterligare 27 500 kvadratmeter. Under projektets gång har man gjort medvetna val kring både produkter och transporter och på så sätt minskat koldioxidutsläppen.


BON Bostad och Kaminsky Arkitektur vinner markanvisningstävling i Bollebygd.

Kaminsky- och BON-seger i Bollebygd

Bygg/Arkitektur Kaminsky Arkitektur och BON Bostad vann markanvisningstävlingen för Tyftet i Bollebygds kommun.


Illustrationsbild över byggnaden och tunnelbaneentrén sett från nordväst vid Norra entrétorget.

Förslag: Så blir Atrium Ljungbergs hotell och kontor i Slakthusområdet

Bygg/Arkitektur Fastighetsjätten vill bygga sju våningar i områdets nordöstra del och byggnaden ska även ska inhysa en tunnelbaneentré. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Skanska utför stomkomplettering vid Slussen för 620 miljoner kronor

Bygg/Arkitektur Skanska utför arbeten vid Slussens nya bussterminal i Stockholm.


Ica, Serneke och Lansa samarbetar om ett hållbart blandstadskvarter i Lund.

Utvecklar hållbart blandstadskvarter i Lund

Bygg/Arkitektur I Brunnshög i Lund utvecklar Ica Fastigheter ett helt nytt kvarter om cirka 20 000 kvadratmeter som bland annat ska innehålla en Ica-butik och 258 hyreslägenheter. Ica Fastigheter har tecknat ett projekteringsavtal med Serneke Sverige, samt en avsiktsförklaring med Lansa Fastigheter om ett framtida förvärv av bostäderna.


Till vänster syns planen för den södra delen av Holmastan, till höger syns planen för den mellersta delen. Tillsammans innehåller de 1 080 bostäder.

Lilla detaljen som gav grönt ljus till 400 bostäder

Bygg/Arkitektur I mitten av februari godkändes en plan för lite mer än en tredjedel av de 1 500 bostäder som ska utgöra den nya stadsdelen Holmastan i Malmö. Samtidigt bordlades planen för 400 bostäder i den mellersta delen av stadsdelen då politikerna tyckte att odlingslotterna i området borde få finnas kvar. Nu har en lösning nåtts.


Detaljplanen för Gamlestadens Fabriker har nu vunnit laga kraft.

Tummen upp för utvecklingen av Gamlestadens fabriker

Bygg/Arkitektur Göteborgs industriella vagga, är redo för nästa utvecklingssteg. Detaljplanen för Gamlestadens fabriker har nu vunnit laga kraft, vilket innebär att vi kan tillföra 300 bostäder och 68 000 kvadratmeter kontor, restauranger och service till det gamla fabriksområdet.