Image

HSB planerar för ”Turning Torso” i Stockholms innerstad

Arkitektur Till HSB:s hundraårsjubileum 2023 ska ett spektakulärt bostadshus stå klart i Stockholms innerstad. Redan nu lanserar HSB en arkitekttävling kring projektet. – Vi tänker bygga ett Turning Torso-projekt i Stockholms innerstad. Stockholm behöver ett spektakulärt landmärke, säger Håkan Falk, vd på HSB Bostad.
Publicerad den 15 Januari 2013
Dagens Turning Torso, i Malmö. Bild: HSB Malmö.
Dagens Turning Torso, i Malmö.

HSB lanserar nu en tävling för att hitta arkitekter till ett djärvt, nyskapande och spektakulärt bostadshus som ska uppföras i Stockholms innerstad. Unga arkitektkontor inbjuds till att vara med och tävla. Tre arkitektkontor ska väljas ut för att rita hus till tre platser där byggnaderna kan komma att uppföras.

- Vi vill att ett ungt hungrigt kontor ska arbeta med det här tillsammans med en äldre arkitekt som varit med länge, säger Håkan Falk.

I nuläget går HSB inte ut med vilka tre platser som är aktuella.

- Vi vill inte att arkitekterna ska påverkas av det. Just nu är vi mest intresserade av innanmätet, konceptet.

I mars planerar HSB att utse tre kontor som man går vidare med genom parallella uppdrag.

Arkitekternas förslag kommer att presenteras på HSB Stockholms Facebooksida där allmänheten får vara med och rösta. En jury, där allmänheten har en röst, kommer sedan att välja ut det vinnande förslaget.

– Vi tror att allmänheten gärna vill vara med och påverka hur Stockholm utvecklas, det ska bli spännande att följa vad detta projekt kommer att resultera i. Våra bosparare får som vanligt förtur till lägenheterna, så det är läge att börja bospara om man vill gå före i kön, säger Håkan Falk.

Till sommaren eller hösten räknar man med att ha ett färdigt förslag.
- Man kan tycka att det är lite konstigt att vi går ut med detta redan nu, men tittar man i Stockholm i dag så tar det sju år i snitt mellan idé till ett färdigt hus. Och det här är ju inget vanligt projekt, säger Håkan Falk.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Tredje kvartalets största affärer

Lista Det har varit ont om aktivitet på transaktionsmarknaden under årets tredje kvartal, men det har ändå skett ett antal miljardaffärer. Här sammanställer Fastighetssverige de tio största transaktionerna på marknaden under Q3.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige