Image

Se bilderna på Equators och Mojangs Minecraft-bidrag Draken

Bygg/Arkitektur Till HSB:s hundraårsjubileum ska en spektakulär bostadsbyggnad uppföras i Stockholm. Här är bilderna på Equators och Mojangs (som skapat det populära dataspelet Minecraft) spektakulära bidrag – skapat utifrån 950 förslag från Minecraft-användare över hela världen.
Publicerad den 2 September 2013
Draken kallar Equator och Mojang bidraget i HSB:s jubileumstävling.
Bild: Equator/Mojang.
Draken kallar Equator och Mojang bidraget i HSB:s jubileumstävling. Anders Svensson. Bild: HSB Stockholm
Anders Svensson.

Andra deltävlingen i HSB Stockholms tävling om att uppföra ett spektakulärt landmärke i Stockholms innerstad gav Fleminggatan en ny karaktär. På tomten där Tekniska nämndhuset idag står har de tre utvalda arkitektsamarbetsgrupperna skapat ett stort antal bostäder med annorlunda karaktär.

- Tomten är en plats som inte kommer Stockholmarna riktigt till gagn i dagsläget. Alla inkomna förslag innehåller bland annat ett bättre nyttjande av vattenkontakten genom brygganläggningar och integrerade verksamheter, berättar Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

Arkitektbyrån Equator Stockholm bjöd under juli månad in ungdomar över hela världen att genom dataspelet Minecraft skapa sina egna byggnader som underlag till byråns ritningar. 950 förslag från hela världen inkom och Equator använde resultatet i sin byggnad kallad ”Draken”. Byggnaden har ett vävt hölje av plåtband och former som ska föra tankarna till en drake som sträcker sig ut mot vattnet. Lägenheterna innefattar uthyrningsdelar som ska hjälpa ungdomar att lättare komma in på bostadsmarknaden. En sporthall öppen för allmänheten har även ritats in och ide äldre husen på platsen planerar Equator ett stort antal studentbostäder.

Arkitektsamarbetet Berg CF Möller/Dinelljohansson skapar i sitt förslag nya byggnader i trä med stora glaspartier. Meningen är att fastigheten ska ge mervärde till de boende i närområdet då en stor foajé, kallad HSB Hub, med tjänsteutbud och verksamheter öppna för allmänheten integreras i fastigheten. Foajén utmanar idén om det klassiska trapphuset då man som boende enkelt direkt från bostaden når till exempel matbutik, bibliotek och gemensam mingelyta för kvällsaktiviteter. I bostäderna finns”Super G” – supergarderober med plats för hushållsmaskiner, laddningsstation för dammsugare och källsortering. Lägenheterna inkluderar även ”flexrum” med funktion för det som man behöver, till exempel tvättmaskin eller skrivbord.

Utopia/Rosenbergs färgglada förslag liknar böcker staplade mot Kungsbron. Arkitekterna återanvände de befintliga byggnadernas funktioner och lokaler i stor utsträckning och lägenheterna ska enkelt kunna ändras genom avdelningar beroende på de boendes behov. Trapphusen är inte uppvärmda för att spara på miljön. Byrån vill även inkludera ett "Fab Lab” i fastigheten och utöka nyttjandet av den kringliggande parken och vattenytan.

- Allmänheten har kunnat rösta på sina favoritförslag i förra deltävlingen på vår Facebook. Intresset har varit stort och vi har fått in mycket nyttiga synpunkter som vi tar till oss. Nu hoppas vi på minst lika stort intresse då Stockholmarna har en röst i vår jury, berättar Anders Svensson.

I oktober presenteras de tre sista bidragen i HSB:s jubileumstävling. Då kommer arkitekterna att rita på ett bostadshus till östra delen av Hagastaden, ett expansivt område i Stockholms innerstad som kommer att genomgå stora förändringar de kommande åren. Den slutgiltiga vinnaren kommer att utses på Bostadsrättsmässan i november.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige