Image

Strategisk partnering ger långsiktigt samarbete

Bolag En växande bostadsmarknad kräver nya arbetssätt och bättre avtalsformer. Stockholmshem tecknar därför som ett av de första bostadsbolagen avtal om strategisk partnering för ombyggnad och tar ett stort kliv mot ett mer långsiktigt samarbete med sina entreprenörer. Stockholmshem har tecknat avtal med NCC Construction Sverige, JM Entreprenad AB och Byggpartner i Dalarna AB.
Publicerad den 18 Maj 2015
Mikael Källqvist. Bild: Svenska Bostäder
Mikael Källqvist.

Strategisk partnering innebär att man tecknar ett långsiktigt ramavtal med entreprenörer, utan att ha fastställt några specifika projekt under avtalsperioden. Istället säger avtalet att en viss andel av ombyggnadsprojekt under avtalsperioden kommer att tillfalla entreprenörerna. Den främsta fördelen för entreprenören är förstås att få en långsiktig volym med en känd projektportfölj över tid.

- Vi vet att långsiktiga samarbeten skapar bättre ombyggnader och möjligheter att effektivisera både byggmetoder och resurser. Målet är att öka både kvalitet och kostnadseffektivitet, säger Mikael Källqvist, tillförordnad vd på Stockholmshem.

Ramavtalet, som handlar om renovering av miljonprogrammet är uppskattat till 500 miljoner kronor fördelat över tre år. Upprustningen ska även sänka hyreshusens energianvändning med hälften.

– Vi är glada över att ha fått det här förtroendet och vi ser fram emot ett gott samarbete. Det här ligger helt i linje med vår strategi om att vara en långsiktig samarbetspartner. Stockholmshems upphandling av tre entreprenörer inom ramen för strategisk partnering är ett välkommet in initiativ mot att säkerställa god samverkan, samt belysa och arbeta mot kostnadseffektiviseringar, säger Peter Neuberg, vd på JM Entreprenad.

– Vi ser stora möjligheter till positiv och hållbar samhällsutveckling i upprustningen av miljonprogrammet. NCC kommer att genomföra nödvändiga underhållsåtgärder som sänker energianvändningen och minskar den framtida underhållskostnaden, säger Fredrik Elmgren, affärschef på NCC Construction Sweden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Petter Stordalen är ingen förvaltare"

Bolag Stordalenägda Strawberry samlar all verksamhet inom fastighet under en ledning. Daniel Stenbäck blir vd för Strawberry Forever och Strawberry Brothers, samt styrelseordförande för Strawberry Properties. Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige varför Petter Stordalen gör de här förändringarna, hur de arbetar vidare med transaktioner efter den jättelika hotellförsäljningen i Stockholm nyligen och när han tror att hotellmarknaden har återhämtat sig till tidigare nivåer igen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY