Image
Karl-Johan Blank, Jula Holdingkoncernens ägare.

Nytt Jula-varuhus vid Strömstad på Nordby köpcentrum

Bolag Julas expansion fortsätter: till sommaren öppnar ett nytt Julavaruhus vid Strömstad på Nordby köpcentrum.
– Vi ser verkligen fram mot öppningen på Nordby. En mycket stark handelsplats i regionen som vi hållit koll på under lång tid, säger Karl-Johan Blank, Julas ägare.


Trähus blir grejen när Granitor bygger i Växjö.

Trähus blir grejen när Granitor bygger i Växjö

Bygg/Arkitektur Granitor Properties har vunnit en markanvisningstävling för att bygga ett nytt bostadskvarter i den växande stadsdelen Bäckaslöv i Växjö. Tillsammans med samarbetspartnern Arkitektbolaget är visionen att skapa hållbara bostäder med fokus på människors behov av livskvalitet och god hälsa.


André Lundberg, chef för Capital Markets på Colliers, synar den noterade delen av den nordiska fastighetssektorn.

"Förväntar oss ett positivt 2023 på börsen"

Bolag André Lundberg, chef för Capital Markets på Colliers, synade den noterade delen av den nordiska fastighetssektorn under bolagets Outlook-presentation som hölls i onsdags förra veckan. Efter fjolårets ras har sektorn gjort en stark start på 2023 men det är för tidigt att säga om uppgången är beständig. Fastighetssverige berättar mer om vad Colliers anser talar för ett positivt år och vad som kan leda till en negativ utveckling.


Avgående vd för Platzer, P-G Persson och Johanna Hult Rentsch som tar över efter sommaren framför Kineum, deras gemensamma projekt som stod klart i november.

P-G: "Än blir ni inte av med mig"

Bolag Efter att i förra veckan ha presenterat vem som tar över P-G Perssons stol i Platzer så var det dags att avsluta år 2022 med bokslutet. Bolaget ser ett minskat fastighetsvärde – något den avgående vd:n inte sett på tio år. För Fastighetssverige berättar han mer om detaljerna i den senaste rapporten.


Heba köper minusutsläpp i Stockholm Exergis framtida anläggning.

Heba köper minusutsläpp i Stockholm Exergis framtida anläggning

Bolag Heba är först ut med att signera avsiktsförklaring med Stockholm Exergi för att köpa minusutsläpp från företagets framtida bio-CCS-anläggning. Köpen av minusutsläpp bidrar samtidigt till finansieringen av anläggningen som planeras vara i drift 2026.


ByggArvid bygger produktionsanläggning åt Fritzøe i Nässjö.

ByggArvid bygger 22 000 kvadratmeter åt Fritzøe Eiendom

Bolag Ulricehamns-baserade byggföretaget ByggArvid har vunnit förtroendet att uppföra en produktionsanläggning åt Fritzøe Eiendom AB och Ceos i Nässjö. Anläggningen, som får en yta på 22 000 kvadratmeter, ska miljöcertifieras enligt BREEAM-SE nivå Exellent, en certifiering som ställer hårda krav på byggnadens miljöprestanda.


SLP utser Carnegie till likviditetsgarant.

SLP utser Carnegie Investment Bank till likviditetsgarant

Bolag Swedish Logistic Property, SLP, har utsett Carnegie Investment Bank till likviditetsgarant för bolagets aktier av serie B noterade på Nasdaq Stockholm. Åtagandet sker inom ramen för Nasdaq Stockholms regelverk avseende likviditetsgaranter.


Nordisk Rentings vd Caroline Bertlin framför en av fastigheter som förvärvats från Mälaråsen. Obs. Bilden är ett montage.

Nordisk Renting ser en ökad efterfrågan i Norden

Bolag Många ser fördelen att behålla sitt eget kapital, det menar Caroline Bertlin vd för Nordisk Renting, som nu ser möjligheter att växa i samtliga av de tre nordiska länder som de är verksamma i. Att köpare och säljare har svårigheter att mötas är kanske en av anledningarna till att mer nyproduktion nu ligger i pipelinen, det berättar hon för Fastighetssverige.


Daniel Kjørberg Siraj.

Obos i byggstarts-topp: "Man måste gasa också"

Bolag Enligt den norska publikationen Boligprodusentene var Obos det bolag som byggstartade flest bostäder i Norge under 2022. Fastighetssverige har talat med Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för det nordiska bolaget, som berättar mer om de fortsatta satsningarna i Norge och varför delar av den svenska verksamheten behövt varsla fler anställda än den norska den senaste tiden.


Besqabs vd Carola Lavén om bolagets beslut att återbetala en stor obligation i förtid.

Bakgrunden till Besqabs drastiska drag – så vill de kunna agera

Bolag Besqab har känt av tvärniten på bostadsmarknaden på ett betydande sätt och bara några dagar innan Q4-rapporten ska presenteras flaggar bolaget för att man kommer göra en preliminär förlust för 2022 på 630 miljoner kronor. Bolaget har beslutat att genomföra en nyemission som ska inbringa över 800 miljoner kronor och gå til att återbetala en obligation som förfaller i maj 2024. Här berättar vd:n Carola Lavén mer om det senaste draget och hur bolaget vill positionera sig på marknaden framöver.


Fasadgruppen ingår ramavtal med SBB.

Fasadgruppen ingår ramavtal med SBB

Bolag Fasadgruppen har ingått ett ramavtal med SBB för arbeten på fastigheters yttre skal. Ramavtalet gäller i hela Sverige och löper initialt under 2023.


P-G Persson.

Platzer minskar förvaltningsresultatet – utdelningen höjs

Bolag Platzer redovisar ett lägre förvaltningsresultat under fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan. Styrelsen föreslår en höjd utdelning.


Katarina Hultqvist, vd Koppartallen, och Joakim Sultan, franchisetagare för HusmanHagberg.

Koppartallen skriver samarbetsavtal med HusmanHagberg

Bolag Fastighetsbolaget och mäklarföretaget har samma grundsyn och samarbetet i Dalarna ska ge mervärde i regionen.


Bård Bjølgerud, vd för Colliers Nordics, och Mikael Söderlundh, analyschef på Colliers.

Colliers spår tufft 2023 – först då kan det vända

Bolag Konsult- och rådgivningsjätten Colliers ser ett utmanande 2023 framför sig med en fortsatt avvaktande transaktionsmarknad, turbulent finansieringsmarknad och oklara utsikter för ränteutvecklingen och inflationen. Men det finns ljus längre fram i tunneln, det berättade analyschefen Mikael Söderlundh och Nordics-vd:n Bård Bjølgerud under en digital presentation som hölls under onsdagen.


Stockholm.

Här är framtida vinnarna och förlorarna bland segmenten

Bolag Den svenska ekonomin har drabbats hårdare än de andra nordiska länderna, och därmed har också den svenska fastighetsmarknaden drabbats hårdare. Med hjälp av Colliers senaste prognos presenterar Fastighetssverige hur framtidsutsikterna ser ut för de olika segmenten på marknaden.


Niclas Bergman.

Nivika ökade hyresintäkterna

Bolag Fastighetsbolagens rapportperiod inleds idag och först ut är Nivika som levererar en rapport där hyresintäkterna uppgick till 151 miljoner kronor (112) under perioden september till november 2022, en ökning med 34,8 procent mot föregående år. Samtidigt redovisar bolaget ett lägre förvaltningsresultat under den här perioden jämfört med samma period året innan.


Veronica Axeen.

Veronica Axeen blir ny KMA-samordnare på Einar Mattsson

Bolag Einar Mattsson Byggnads AB förstärker sin kompetens inom kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbete (KMA) genom att anställa Veronica Axeen som ny KMA-samordnare Hon kommer närmast från Serneke och har mångårig erfarenhet från byggbranschen. Hon tillträder sin nya roll hos Einar Mattsson den 8 mars.


Carola Lavén, vd för Besqab.

Besqab gör avsättning och nedskrivning – vill ta in 825 miljoner i nyemission

Bolag Besqab gör en avsättning av engångskaraktär för pågående projekt och en omvärdering av bolagets exploateringsfastigheter vilket innebär en nedskrivning. Åtgärderna påverkar inte kassaflödet. Vidare avser bolaget ta in 825 miljoner kronor i en företrädesemission.


Johanna Hult Rentsch, tillträdande vd för Platzer, och Charlotte Hybinette, styrelseordförande i Platzer.

"Johanna Hult Rentsch kommer att kunna ta bolaget till nästa nivå i tillväxtresan"

Bolag Johanna Hult Rentsch efterträder P-G Persson som vd för Platzer. Bolagets styrelseordförande Charlotte Hybinette berättar för Fastighetssverige om varför valet föll på Johanna Hult Rentsch, styrkan i hennes bakgrund inom projektutveckling och hur man vill växa med sin nya vd.


Jernhusen bygger Göteborgs nya stationshus.

Jernhusen bygger Göteborgs nya stationshus

Bolag Jernhusen förvärvar byggrätten till Göteborgs nya stationshus. Med byggnaden får Centralstationen en ny entré från norr. Det är den största av tre uppgångar för Västlänkens station Centralen.