Image
Visionsbild av Wendelstrand.
Visionsbild av Wendelstrand. Bild: Snøhetta

Stort intresse för trästadsdel i Mölnlycke

Bygg/Arkitektur I augusti lanserades Next Steps nya stadsdel Wendelsberg i Mölnlycke – en stadsdel byggd i trä i ett gammalt stenbrott. 750 bostäder ska byggas här – och i nuläget har 750 intresseanmälningar kommit in.
Publicerad den 30 November 2018

Den nya stadsdelen Wendelstrand i Mölnlycke kommer att bestå av flerbostadshus och radhus i vackert och klimatsmart trä. Den ritas av norska arkitektbyrån Snøhetta och intresset för bostäderna har högt tryck. Nu har anmälningslistan fyllts med lika många sökanden som antal bostäder som planeras, nämligen 750 stycken.

– Det är givetvis väldigt roligt att det är sådant stort intresse för Wendelstrand. Kombinationen att området ska byggas i trä, ligger nära Landvettersjön och har bra kommunikationer är näst intill oslagbart, säger Erik Sjölin, kommunikationsansvarig Wendelstrand.

Wendelstrand blir en uppföljare till det hyllade bostadsområdet Nya Hovås i södra Göteborg av stadsutvecklingsbolaget Next Step. Den planerade byggstarten är 2019 och den första byggnaden att se dagen ljus blir kronjuvelen Lakehouse med sitt karaktäristiskt sluttande grästak.

– När vi lanserade projektet frågade Kung Carl XVI Gustav "Kan man åka skidor på den där backen?". Absolut svarade vi! Wendelstrand blir vårt bidrag att putta tillbaka den vackra naturen där det idag är ett massivt stenbrott, säger Louise Heilborn, projektchef Next Step.

Lakehouse blir områdets naturliga samlingsplats med co-workingkontor, gästlägenheter, gym och restaurang med utsikt över sjön. Det kommer även att fungera som en arena för kunskapsutbyte om framtidens stadsutveckling och för att testa prototyper på hållbara lösningar för bostäderna. Wendelstrands kärna kommer att bli en bilfri plats för lek och rekreation. Förskola och äldreboende byggs vid sidan om Lakehouse, med gångavstånd till vattnet.

– Vi vill utveckla ett område som samspelar med den omgivande naturen. Vi har valt materialet trä eftersom det är förnybart och kräver mindre energi i både tillverkning, transporter och husens energiförbrukning, säger Marianne Sætre, ansvarig arkitekt på Snøhetta.

På Fastighetssveriges seminarium Lokalmarknadsdagen på Elite Park Avenue Hotel den 17 januari hör du mer om projektet. Här ser du det preliminära seminarieprogrammet och du anmäler dig här.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige