Lokalmarknadsdagen 16 januari 2018

Lokalmarknadsdagen

Tisdag 16 januari kl. 09.00-16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15)

Rivstarta fastighetssäsongen tillsammans med branschkollegorna i ett högaktuellt seminarium som fokuserar på fastighets- och lokalmarknadsfrågor! Arrangeras tillsammans med Business Region Göteborg. Seminariet hålls på Clarion Hotel Post.Program

Du kan ladda ner en bild på programmet här.

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

08.15 Registrering och frukostmingel
Kom i tid, träffa branschkollegor och knyt nya kontakter innan själva seminariet börjar.


09.00 Välkommen!
    
Eddie Ekberg, chefredaktör Lokalnytt och Fastighetssverige, Erik Blix, moderator och Henrik Einarsson, etableringschef, Business Region Göteborg

Expertpanel:
    
Anders Hulegårdh, partner, Delphi, Susanne Åhlén, vd och partner, Fasticon Kompetens och Nils Åke Rydqvist, regionchef, Savills.
 

09.15 Öppningstalare: David Lega
Världsmästare, världsrekordhållare, inspiratör, politiker, entreprenör. David Lega är ett levande exempel på devisen att ”ingenting är omöjligt”. Hur vill han göra Göteborg till en ännu bättre stad att leva och driva företag i?
David Lega, idrottsprofil och oppositionsråd, Göteborg

09.30 Makroanalys
Hur påverkas Sveriges och Europas ekonomiska utveckling av oron i omvärlden? Vad händer kring den svenska ekonomin när bostadsmarknaden börjar svikta? Hur kommer räntorna att utvecklas? Vilka är de största orosmolnen och hur ska de hanteras?
Andreas Wallström, chefsanalytiker, Nordea

10.00 Utvecklingen i regionen
Göteborgsregionen har de senaste åren utvecklats bättre än rikssnittet inom de flesta områdena. Business Region Göteborg presenterar här rykande färsk statistik om regionens utveckling.
Henrik Einarsson, etableringschef, Business Region Göteborg

10.20 Fika- och mingelpaus

10.55 Kina - risker och möjligheter
    
Sveriges export till Kina är nu för första gången på länge större än importen, beroende på den stora bilexporten från Göteborg. Geelys intåg i Volvo har blivit ett stort lyft för Göteborgs näringsliv och nästa steg är Geelys stora innovationscenter på Lindholmen. Hur ser framtiden ut för samarbetet mellan Göteborg och Kina?
Gang Wei, vice vd, CEVT, Patrik Andersson, vd, Business Region Göteborg och Liu Chun, Kinas generalkonsul i Göteborg

11.20 Finansieringstrender
    
De senaste åren har ett flertal alternativ till traditionell bankfinansiering dykt upp på marknaden. Olika former av obligationer och nya aktieslag möjliggör innovativa finansieringslösningar och allt fler bolag söker kreditbetyg hos ratinginstitut. Hur ser branschen på kreditmarknaden för dagen och hur ser trenderna ut?
Martin Malhotra, partner, Catella Corporate Finance, Susann Linde, CFO, Wallenstam och Marcus Hansson, finanschef, Balder.

11.45 Profilen: Rutger Arnhult
Rutger Arnhult är analytikern som hade bättre koll på bolagen än vd:arna själva. Han började med egna investeringar och har sedan blivit en av landets mäktigaste och mest framgångsrika fastighetsprofiler. I dag är han vd för Klövern och storägare i bland andra Klövern, Corem och Sagax. Här intervjuas han om sin karriär, dagens marknadsläge och framtida satsningar i Göteborgsregionen.
Rutger Arnhult, vd, Klövern

12.10 Lunch- och mingelpaus

13.10 SPÅR KOMMERSIELLT: Analys
Hur ser trenderna på den kommersiella fastighetsmarknaden ut? Hur går trenderna kring efterfrågan på fastigheter och lokaler? Hur utvecklas yielder och hyror och vilka är mest aktiva på transaktionsmarknaden?
Peter Wiman, analyschef, Savills

13.35 SPÅR KOMMERSIELLT: Projektet: Platinan
Med Platinan lägger Vasakronan en av de första byggstenarna i nya Älvstaden. Alldeles intill nya Hisingsbron planeras 60 000 kvadratmeter kontor, hotell och mötesplats med spektakulär arkitektur. Hur lockar Vasakronan framtidens kontorshyresgäster?
Kristina Pettersson Post, regionchef, Vasakronan

13.55 SPÅR KOMMERSIELLT: Det lekfulla kontoret – en mer hälsosam arbetsplats
  
Forskning visar att lekfulla miljöer påverkar och förbättrar organisationers kreativitet och produktivitet och skapar en mer hälsosam arbetsplats. Superlab är experter på kontorsdesign och sambandet mellan forskning, psykologi och design. Deras bok ”Playful Office” går på djupet med hur viktigt det är att ha roligt på jobbet och hur man ska planera och tänka kring framtidens arbetsmiljö, lokalplanering och design.
Jenny Madsen och Niklas Madsen, ägare, Superlab

14.15 Fika- och mingelpaus

13.10 SPÅR BOSTÄDER
Moderator: Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke

13.10 SPÅR BOSTÄDER: Analys  
Efter en lång period av stigande bostadspriser, både på villor, bostadsrätter och hyresrätter, har trenden ändrats och priserna stagnerar eller sjunker något. Vad händer framöver? Hur ser utvecklingen på räntesidan ut och vad betyder FI:s och regeringens regleringar av bostadsmarknaden?
Tor Borg, Head of Research, Nordics, JLL

13.35 SPÅR BOSTÄDER: Bostadsutveckling - Göteborgsmarknaden
    
Efter många års prisuppgång svalnar bostadsmarknaden av och det går inte längre lika lätt att sälja nyproducerade bostäder. Samtidigt planeras 30 000 nya bostäder i Göteborg med omnejd de närmaste fem åren. Hur ser de ledande utvecklarna på marknadsläget och vad kommer att hända framöver? Planeras bostadsbyggandet utefter det egentliga behovet?
Mikael Dolietis, vd, Egnahemsbolaget, Pia Sanger Schröder, försäljnings- och marknadschef, Skanska Nya Hem och Bengt J Eriksson, analytiker, Boverket

13.55 SPÅR BOSTÄDER/ Projektet: Karlatornet
Sernekes och NREP:s satsning Karlastaden på Lindholmen kröns av Nordens högsta hus – Karlatornet med sina 245 meter. Ambitionerna för lägenheterna i tornet är lika höga. Det blir lägenheter från 24 kvadratmeter till de fyra största lägenheterna som omfattar 370 kvadratmeter, upp till åtta meter i takhöjd och en svårslagbar utsikt. Hur tänker utvecklarna kring att skapa morgondagens bostadsrätter – och hur går försäljningen?
Christer Klint, affärs- och projektutvecklingschef, Karlastaden Utveckling AB

14.15 Fika- och mingelpaus

14.50 Svårnavigerat inför skatteändringar
Svårnavigerat är en bra beskrivning av läget på fastighetsmarknaden idag och i kombination med oroväckande lagförslag på skatteområdet funderar både internationella investerare och nationella aktörer funderar på vad som nu är rätt väg framåt. 
Morgan Furby, auktoriserad skatterådgivare, PWC

15.10 Bostadspolitiken – hur kan branschen påverka politiken?
  
Åtta månader kvar till valet. Vilka är de viktigaste frågorna för branschen? Och hur ska bostads- och byggfrågorna komma högre upp på toppolitikernas agendor? Två av samhällsbyggnadssektorns främsta debattörer – en med höger- och en med vänsterbakgrund - diskuterar.
Stefan Attefall, före detta bostadsminister i Alliansregeringen och Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke

15.40 Inspirationsintervju: Lena Apler
Lena Apler är alltid med i toppen av listan när landets mäktigaste kvinnliga entreprenör koras. Grundaren av tillväxtundret Collector, med Balder som huvudägare, är en av det svenska näringslivets mest inspirerande personligheter. Här intervjuas hon om entreprenörskap, företagande, digitaliseringens möjligheter, framtiden – och så vidare.
Lena Apler, grundare och styrelseordförande, Collector Bank

16.05 Seminariet avslutas

Lokalmarknadsdagen 2018

Var: Clarion Hotel Post, Drottningtorget 10, 411 03 Göteborg

När: Tisdag 16 januari, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 4495 kronor exkl. moms

Du anmäler dig till seminariet här.
 

Lokalmarknadsdagen är ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.

Lokalmarknadsdagen är en viktig mötesplats och arena, kanske årets självklaraste, för Göteborgs fastighetsbransch. Här blir man uppdaterad på fastighetsmarknadens centrala trender samtidigt som man knyter nya affärskontakter.

Lokalmarknadsdagen lockar varje år till sig flera hundra personer från fastighetsbranschen, varav många på chefsnivå.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Lokalmarknadsdagen arrangeras av Fastighetssverige, Lokalnytt och Business Region Göteborg. Fastighetssverige och Lokalnytt arrangerar även seminarierna Fastighetsmarknadsdagen Östergötland (tillsammans med Näringsliv och tillväxt Linköping och näringslivskontoret i Norrköping), Fastighetsmarknadsdagen Uppsala, Göteborg 400+, Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering (STHLM, GBG, MALMÖ), Fastighetskvinnan, Stora Kontorsdagen (med tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor), Stora Logistikdagen, Stora Bostadsdagen, Fastighetsmarknadsdagen Jönköping och Fastighetsmarknadsdagen Öresund.

Du kan läsa om 2017 års upplaga här 

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se

Arrangeras i samarbete med:

 

Partners: