Image

Skanska tecknar stort avtal i Sollentuna

Bygg/Arkitektur Sollentuna kommun tecknar ett intentionsavtal med Skanska om det gamla mässområdet. Avtalet möjliggör 500 nya bostäder och omkring 25 000-30 000 kvadratmeter lokalyta för lokaler i centrala Sollentuna.
Publicerad den 27 Maj 2016
Skanska och Sollentuna kommun planerar för 500 bostäder och 25 000 - 30 000 kvadratmeter lokaler i Sollentuna. Bild: Dinell Johansson
Skanska och Sollentuna kommun planerar för 500 bostäder och 25 000 - 30 000 kvadratmeter lokaler i Sollentuna.

Sollentuna kommun driver sedan 2012 ett programarbete för området kring Turebergsleden, före detta mässområdet, Malmvägen och kvarteret Tabellen. Målet med programarbetet är att utveckla denna kommundel till ett mer levande och stadslikt område med bostäder, kontor, handel och publika verksamheter.

Intentionsavtalet med Skanska reglerar vilken part som ska exploatera vilka kvarter, vilket är en viktig del i det fortsatta programarbetet för området. Avtalet möjliggör omkring 500 nya bostäder och omkring 25 000-30 000 kvadratmeter yta för lokaler av olika slag.

- Jag tror att vi är många Sollentunabor som nu med glädje uttrycker ett ”Äntligen!”. Vårt samarbete med Skanska kring att utveckla det gamla mässområdet har pågått under flera år och det har varit många och till viss del mycket svåra frågor att lösa. Det är med stor tillfredsställelse jag konstaterar att vi nu är överens om hur området ska utvecklas, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

- Vi är väldigt glada över att teckna detta intentionsavtal med Skanska och vi kan nu gå vidare med detaljplaneläggning av området som möjliggör den mycket efterlängtade omdaningen av det gamla mässområdet, säger Andreas Hellström, exploateringschef, Sollentuna kommun.

Det gamla mässområdet får förutsättningar att utvecklas till en av de mest spännande delarna av Sollentuna, med inslag av bostäder, service och kommersiellt ytor.

- Närheten till kollektivtrafik, shopping och fina grönområden skapar en miljö som många får anledning att glädjas över. Detta område blir även ett viktigt steg i omvandlingen av hela västra Tureberg och vägen ut mot E4:an. Ett skyltfönster för Sollentuna som visar att vi är en kommun i framkant, säger Thomas Ardenfors (M).

Skanska är positivt inställda till utvecklingen av området.
- Mässområdet är ett av Skanskas mest prioriterade utvecklingsområde i Stockholmsregionen. Avtalet med Sollentuna kommun är inte bara efterlängtat utan en viktig milstolpe och ett tydligt avstamp för det fortsatta arbetet tillsammans. Vi har nu nått samsyn och har en gemensam målbild för vad vi vill skapa i området. Det nya området kommer att bli en välkomnande entré till Västra Tureberg. Med blandningen av bostäder och kommersiellt innehåll omvandlas det gamla mässområdet till ett positivt inslag till omkringliggande kvarter och området i stort, säger Sara Ax Nordstrand, Affärsutvecklare Skanska Sverige AB.

Det slutliga beslutet kring intentionsavtalet med Skanska väntas tar under kommunfullmäktiges sammanträde den 20 juni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige