Image
Hyllie terass i Malmö.

Grönskraporna avancerar – sakta men säkert

Bygg/Arkitektur Vad det handlar om är helt enkelt grönområden på höjden. Skyskrapor, höghus eller andra byggnader med vertikala trädgårdar har i folkmun döpts till grönskrapor. För Fastighetssverige berättar representanter för Peab och Skanska hur de resonerar kring den här typen av byggnationer och vad de kan få för betydelse.


Till vänster syns ett flygfoto från år 2020 där aktuellt planområde markeras med vit linje. Till höger syns en illustration av den föreslagna utvecklingen med det nya höghusets tilltänkta placering.

Så satsar Skanska på nästa höghus i Gullbergsvass

Bygg/Arkitektur Satsningen ingår i utvecklingen av centralenområdet och det nya höghuset kan bli 16 våningar högt. Fastighetssverige berättar mer.


Sthlm 04.

Skanska hyr ut 2 500 kvadratmeter i Sthlm 04

Uthyrning Skanska hyr ut kontor till två nya hyresgäster i Sthlm 04 i Hammarby Sjöstad. Det är SIWI, Stockholm International Water Institute och en ny myndighet under bildande, Utbetalningsmyndigheten, som hyr 706 kvadratmeter respektive 1 770 kvadratmeter i byggnaden.


Citygate.

Skanska tecknar nytt hyresavtal i Citygate

Uthyrning Skanska Fastigheter Göteborg har tecknat hyresavtal med gymoperatören Omnia om cirka 380 kvadratmeter. Öppning sker under hösten så snart nödvändiga byggnadstillstånd erhållits.


Sima Ghaemi Håkansson om sin nya roll.

"Vi är fortfarande intresserade av att förvärva"

Bolag Posten som fastighets- och transaktionschef på Skanska i Stockholm går till Sima Ghaemi Håkansson. För Fastighetssverige berättar hon bland annat hur hon vill fortsätta satsa på transaktionssidan.


Vy över S:t Eriks sjukhusområde som det ser ut idag.

Skanskas utveckling minskas – så blir centrala prestigekvarteren

Bygg/Arkitektur 2021 lade Skanska vantarna på ett av de sista stora stadsutvecklingsområdena mitt i centrala Stockholm – kvarteret för S:t Eriks ögonsjukhus. Bolaget köpte området av Region Stockholm och kommer att betala 1,5 miljarder kronor när detaljplanen vunnit laga kraft, något som väntas ske under 2023. Detaljplanen är nu inne på sluttampen och Fastighetssverige kan berätta mer om utformningen och innehållet i områdets omvandling.


Karin Johansson och Sima Ghaemi Håkansson.

Skanska Fastigheter förändrar i ledningsgruppen

Karriär Sima Ghaemi Håkansson och Karin Johansson får nya roller inom Skanska Fastigheter – här är hela ledningsteamet.


Tidiga skisser över Skanskas föreslagna utveckling i Brunnshög i Lund.

Skanskas lilla förvärv ska bli storsatsning

Bygg/Arkitektur Skanska gjorde ett litet köp under radarn i somras och nu kan Fastighetssverige berätta om bolagets omfattande planer för fastigheten.


Visionen för Östermalmspark i Kristianstad.

Skanska bygger bostäder och lokaler i Kristianstad

Bostäder Skanska har tecknat avtal med AB Kristianstadsbyggen om att bygga sex sammanbyggda flerfamiljshus med 137 lägenheter och tre lokaler i Östermalms Park, Kristianstad. Avtalet är värt cirka 380 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i första kvartalet 2023.


Skanska tecknar nya projekt i USA.

Klirr i kassan för Skanska – order på en miljard kronor

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat kontrakt med Virginia State University om att bygga en akademisk byggnad i Petersburg, Virginia, USA. Kontraktet är värt cirka 1 miljard kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2022.


Grand Central – 42nd Street Station

Skanska tar order i USA värt 750 miljoner kronor

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat kontrakt med Metropolitan Transportation Authority om att förbättra en tunnelbanestation i New York, New York, USA. Kontraktet är värt cirka 750 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2022.


Erica Nordström blir ny marknadschef för bostadsutveckling i Skanska Sverige

Ny marknadschef för bostadsutveckling i Skanska Sverige

Karriär Erica Nordström har utsetts till ny marknadschef för bostadsutveckling i Skanska Sverige AB. Hon tillträder sin tjänst omgående med det viktiga uppdraget att stärka varumärket vad gäller hållbarhetsprofilen. Redan år 2030 ska alla nya bostäder från Skanska vara klimatneutrala


Skanska tecknar nya projekt i USA.

Skanska tecknar nya uppdrag i USA

Bygg/Arkitektur Skanska får två nya uppdrag i USA. Det svenska bolaget bygger ett kriminaltekniskt laboratorium i Richmond, Virginia, för 189 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,9 miljarder kronor och renoverar en vårdbyggnad i New York för 60 miljoner dollar, motsvarande cirka 610 miljoner kronor.


Skanska får dubbla miljarduppdrag i USA.

Skanska får dubbla miljarduppdrag i USA

Bygg/Arkitektur Skanska får två uppdrag i USA värda tillsammans över två miljarder kronor.


Brf Sydney

Riksbyggen satsar 330 miljoner på Masthuggskajen

Bostäder Riksbyggen har tagit beslut om att starta byggandet av Brf Sydney vid Masthuggskajen i Göteborg. Ett officiellt första spadtag är planerat att ske i januari 2023.


Skanska får miljarduppdrag i USA.

Skanska får USA-order värd 1,2 miljarder

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat kontrakt med Riverside County Transportation Commission för att förbättra en trafikplats i Corona, Kalifornien, USA. Kontraktet är värt USD 120M, cirka 1,2 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2022.


Citygate är 144 meter högt

Nordens högsta kontorsbyggnad uthyrd till två tredjedelar

Uthyrning Skanskas kontorsfastighet som slutligen blev Nordens högsta byggnad, Citygate, stod klart under 2022. Än så länge är bara två tredjedelar uthyrt. Det är långt ifrån optimalt menar Mats Dynevik som är uthyrnings- och marknadschef på Skanska Fastigheter.


Skanska bygger centrum för studenthälsa i Stavanger.

Skanska bygger centrum för studenthälsa i Stavanger

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat kontrakt med Studentsamskipnaden i Stavanger om att bygga en sportanläggning och ett centrum för studenthälsa i Stavanger, Norge. Kontraktet är värt NOK 306M, cirka 320 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det fjärde kvartalet 2022.


Lars Jonson och Magnus Persson.

Skanska utser nya chefer – Hagman och Spangenberg lämnar

Bolag Magnus Persson är ny Business Unit President Skanska Sverige och Lars Jonson ny Business Unit President Boklok. Magnus Persson efterträder Gunnar Hagman och Lars Jonson efterträder Jonas Spangenberg, som båda lämnar sina tjänster 31 december 2022.


Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige och Johan Lindqvist, inköpsdirektör på NCC

NCC och Skanska om Cementa-domen: "Det skapar lugn och ro"

Bolag Igår stod det klart att Cementas kalkbrytning på Gotland får grönt ljus i fyra år till. Mark och miljödomstolen konstaterade att Cementa gjort de åtgärder som krävdes i sin tillståndsansökan för att inte påverka grundvattnet och det intilliggande natura 2000-området. Här är två röster från branschen som berättar vad det betyder för dem att 75 procent av den svenska betongen är säkrad genom gårdagens dom.