Image
Det blev den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrills (SOM) förslag Polstjärnan som juryns val föll på.
Det blev den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrills (SOM) förslag Polstjärnan som juryns val föll på. Bild: Skidmore, Owings & Merrill

Här är arkitektbyrån som får rita Nordens högsta hus

Bygg/Arkitektur Det blir amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) som får rita Nordens högsta hus. Skyskrapan Polstjärnan på 230 meter kommer att uppföras på Lindholmen i Göteborg.
Publicerad den 18 Juni 2014
Ola Serneke. Bild: Serneke
Ola Serneke. Polstjärnan. Bild: Skidmore, Owings & Merrill
Polstjärnan. Polstjärnan. Bild: Skidmore, Owings & Merrill
Polstjärnan.

– Höghusbyggnaden ska stå klar till år 2019 och hela området bestående av totalt cirka 200 000 kvadratmeter blandstad, skall stå klart till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021, säger Ola Serneke, initiativtagare och vd på Serneke Group.

– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg, säger Kent Jackson, Design Director på SOM.

Skidmore, Owings & Merrill har sitt huvudkontor i Chicago och har ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen. Detta är första gången man ritar något i Norden. Byrån har bland annat ritat Hancock Building i Chicago 1969 (344 meter) och världens högsta byggnad Burj Khalifa 2010 (826 meter).

Polstjärnan
SOM har kallat sitt förslag Polstjärnan. Enligt juryn är den ”både enkel och intresseskapande i sin formgivning. Med enkla medel varierar byggnaden i både höjd och i sidled med en lek med fasadens material i betong och glas. Det är intresseväckande och intrikat gestaltat.”

Juryns motivering
”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”

Om Skidmore, Owings & Merill (SOM)
Skidmore, Owings & Merrill är en amerikansk arkitektbyrå. SOM grundades i Chicago 1936 som en ingenjörs- och arkitektfirma av Louis Skidmore och Nathaniel Owings. 1939 trädde John O. Merrill in i företaget. Byrån öppnade sitt första kontor i New York 1937 och har sedan vuxit till ett av världens största arkitektkontor med specialisering på stora kontorshus. Det var SOM som i stor skala introducerade modernistiska höghus med glasfasader. Firman har ritat några av världens högsta byggnader, till exempel John Hancock Center i Chicago 1969, Sears Tower i Chicago 1973 och Burj Khalifa i Dubai 2010.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Tredje kvartalets största affärer

Lista Det har varit ont om aktivitet på transaktionsmarknaden under årets tredje kvartal, men det har ändå skett ett antal miljardaffärer. Här sammanställer Fastighetssverige de tio största transaktionerna på marknaden under Q3.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige