Image

Karlavagnstornet – de blir svensk partner

Bygg/Arkitektur Karlavagnstornets huvudarkitekt, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) har nu valt Semren & Månsson som svensk partner i projektet.
Publicerad den 28 November 2014
Magnus Månsson. Bild: Semrén & Månsson
Magnus Månsson.

– Jag är mycket stolt och glad över att vi har fått förtroendet att stötta SOM i deras arbete. Vår roll blir att agera de lokala arkitekterna som ska lotsa dem genom de specifika lagar och byggnadsregler som gäller i Sverige. Det är ett spännande samarbetsprojekt som vi ser fram emot, säger Magnus Månsson, koncern-vd på Semrén & Månsson.

I slutet av förra året utlyste byggkoncernen Serneke tävlingen om att rita Nordens högsta hus med placering på Lindholmen i Göteborg. 58 bidrag från världen över skickades in till tävlingen och i juni utsågs SOM:s bidrag Polstjärnan till vinnare, i hård konkurrens med många välmeriterade arkitektkontor. Till som hjälp väljer nu SOM Semrén & Månsson som sin svenska partner.

Semrén & Månsson, med kontor i Sverige, Polen och Ryssland, har egen erfarenhet av adaptionsprocesser och att ta hjälp av inhemska arkitekter och för att anpassa design och ritningar till landets byggnadsregler.

– Vi har förståelse för hur det är att vara i SOM:s läge, att vinna en tävling i ett land där man inte verkat innan är inte helt enkelt. Men vi kan lätt leva oss in i den rollen och hur man på lämpligaste sätt kan stötta och guida. Jag tror att det är en stor anledning till att vi blev valda som samarbetspartner, säger Magnus Månsson.

Inte mindre än sex av världens 15 högsta hus är signerade SOM. Och nu är det så dags för Göteborg att få på plats Nordens högsta byggnad. Den 230 meter höga skyskrapan Karlavagnstornet, som beräknas kosta två miljarder kronor, ska stå klar 2019 och hela området omfattar cirka 200 000 kvadratmeter blandstad med tolv kvarter bostäder, kontor och butiker.

Samarbetsprojektet startat upp inom någon vecka, där koncept och designfrågor inledningsvis ska spikas för att efter jul sätta ner pennan på ritbordet. Kontoren kommer att tillbringa mycket tid tillsammans, både i 3D och på skärm.

– Det ser vi fram emot. Vi arbetar dagligen mellan våra fyra kontor i tre länder, så vi är vana. Att addera Chicago till mixen ska bara bli spännande, säger Magnus Månsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggeneralen: "Wanngård (S) kallar mig blåslampa"

Karriär Stockholm nya Byggeneral ska hålla byggtakten uppe trots den vinglande ekonomin. Oscar Lavelid är personen som fått uppdraget att från årsskiftet styra och samordna stadsutvecklingen i Stockholm. Han berättar om både ansvaret och vilken stadsdel som har den mest spännande utvecklingen att vänta.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige