Image

White får utforma Täby-stadsdel

Arkitektur White vinner tävlingen om utformningen av Västra Roslags-Näsby med bidraget ”West Side Story”. Tävlingens syfte var att skapa förutsättningar för att utveckla en ny hållbar, attraktiv och levande stadsdel i Täby och att få fram ett högkvalitativt förslag som ska utgöra underlag till detaljplan.
Publicerad den 18 April 2011
White får utforma den nya stadsdelen i Täby. Bilder: White. Bild: White
White får utforma den nya stadsdelen i Täby. Bilder: White. Bild: White
Bild: White

- Det är ett spännande förslag som är ekologiskt hållbart och visar en stadsmässighet som går att genomföra. Det visar en väl utformad gatumiljö, trevliga mötesplatser och blandar ny och äldre bebyggelse på ett smakfullt sätt, vilket ger en trevlig atmosfär i området, säger Erik Andersson (M), juryns ordförande och stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby.

Ur juryns utlåtande:
” Förslaget uppvisar en robust och hållbar struktur som går att genomföra och utveckla och som gör det möjligt att variera. Förslaget är hållbart både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I en stadsmässig miljö lyckas förslagsställarna bevara flera befintliga byggnader väl integrerade i strukturen. Med sin tydliga och klara gatustruktur återupprättas de system för gator och trafikföring som tidigare funnits i och kring området. Förslagsställarna har tagit till vara möjligheterna att skapa goda och användbara grönytor. Ett av många positiva inslag är att den befintliga slottsallén sparas”

Västra Roslags-Näsby ska utvecklas till en levande och hållbar stadsdel med cirka 600 bostäder och verksamheter. Visionen är ett område med nyskapande och särskiljande arkitektur, stadsmässighet samt omsorgsfullt utformde gator och parker.

FAKTA/Tävlingen
Tävlingen var efter ett prekvalificeringsförfarande öppen för fyra inbjudna arkitektföretag/team:
# Adept ApS, SLA, Cowi AB
# Nyréns Arkitektkontor
# White Arkitekter AB
# Bjarke Ingels Group A/S (BIG) och WSP Sverige AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige