Image

Wahlbecks i Linköping byggs ut

Bygg/Arkitektur I början av 2015 ska spaden sättas i marken för att göra Wahlbecks Företagspark i Valla till en unik tillväxtmiljö i nära samarbete med Linköpings universitet. Dagens 30 000 kvadratmeter ska bli 50 000. Det hela är ett led i en större omvandling där tillväxt, ledande forskning och hållbarhet samverkar för att länka samman Linköpings universitet och Mjärdevi Science Park med stadskärnan.
Publicerad den 2 Oktober 2013
Nya Wahlbecks företagspark  i Valla, Linköping Bild: Sankt Kors
Nya Wahlbecks företagspark i Valla, Linköping

Wahlbecks ägs av kommunala Sankt Kors.

Paul Lindvall, kommunstyrelseordförande Linköping:

– Utvecklingen av Nya Wahlbecks är en satsning som vi är mycket stolta över. Vi visar att Linköping är staden där idéer blir verklighet. Denna gång bidrar vi till tillväxt genom ett nydanande samarbete med universitetet. Vi skapar nu nya, spännande mötesplatser där studenter och företag kan samverka på ett riktigt bra sätt. I nästa steg bygger vi även en hållbar stadsdel med nya, välbehövliga bostäder.

Christian Gustavsson, kommunalråd, Linköping och styrelseordförande i Mjärdevi Science Park och Nulink:

– Vi har ett gott utgångsläge för att bygga något riktigt bra. Inte minst genom Mjärdevis Science Parks snart 30-åriga erfarenhet inom området. Den kommer att vara mycket viktig när vi nu ska utveckla Nya Wahlbecks.

Samarbetet med Linköpings universitet är banbrytande och kommer att innefatta forskning i framkant på plats i parken. Nya Wahlbecks kommer nämligen att innehålla miljöer där forskare och studenter kan samverka med parkens företag. Det kommer att ske med stöd av Mjärdevi Science Park. Målet är att gränsöverskridande och innovativa samarbetsformer ska genera nya produkter, affärsmöjligheter och arbetstillfällen.

Peter Värbrand, vicerektor för samverkan, Linköpings universitet:
– Vi ser mycket positivt på projektet. Vi kan bidra med vår kunskap för att exempelvis utveckla och testa nya produkter i skarpt läge.

En annan avgörande styrka i sammanhanget är de två kommunägda bolagen Mjärdevi Science Park och Nulink. Mjärdevi Science Parks globala renommé av att bygga en ledande företagspark, samt stötta och utveckla de bolag som redan befinner sig i parken, ger ett bra utgångsläge. Parallellt bidrar Nulink med ett övergripande arbete för att stimulera utveckling och tillväxt i Linköpings näringsliv.

Nya Wahlbecks har redan i detta tidiga skede dragit blickarna till sig från omvärlden. Parken visades upp på Business Arena i Stockholm nyligen. Bland annat Siemens följer utvecklingen:

– Vi ser detta projekt som en möjlighet att pröva nya samarbetsformer med partners från kommunen, universitetet och det lokala näringslivet. Att tidigt involvera så många aktörer som möjligt är avgörande för projektens framgång. Vi kommer att överväga möjligheterna att etablera oss i området, säger Björn Wiström, som är affärsutvecklare inom energieffektivitet på Siemens.

FAKTA/ Nya Wahlbecks och utvecklingen av stadsdelen Östra Valla

# Wahlbecks Företagspark ligger i Östra Valla, Linköping. Nuvarande verksamhetsyta uppgår till cirka 30 000 kvadratmeter. Den kommer att öka till cirka 50 000 när parken är fullt utbyggd.
# Under förarbetet med att skapa företagsparken och stadsdelen Östra Valla har hållbarhet stått i fokus.? Energieffektiva försörjningssystem och insprängd grönska kommer att vara kännetecknande för den stadsdel som planeras. Östra Valla kommer att innehålla upp till 500 nya bostäder och bestå av flerfamiljshus med lägenheter både i hyresform och som bostadsrätter. Stångåstaden ansvarar för exploatering av dessa bostäder och kommer att samarbeta med flera aktörer på marknaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige