Image
Bild: Sankt Kors

Ny stadsdel planeras i Linköping

Bygg Sankt Kors står i startgroparna för att förvandla Wahlbecks Företagspark och Östra Valla i Linköping till en modern stadsdel. Cirka 460 lägenheter och 16 000 kvadratmeter verksamhetsyta ska nu börja detaljplaneras i samråd med de boende och näringslivet.
Publicerad den 12 Oktober 2012
Jan-Åke Jonsson. Bilder: Sankt Kors. Bild: Sankt Kors
Jan-Åke Jonsson. Bilder: Sankt Kors. Johan Kristiansson. Bild: Sankt Kors
Johan Kristiansson. Sankt Kors står i startgroparna för att förvandla Wahlbecks Företagspark och Östra Valla i Linköping till en modern stadsdel. Bild: Sankt Kors
Sankt Kors står i startgroparna för att förvandla Wahlbecks Företagspark och Östra Valla i Linköping till en modern stadsdel. Bild: Sankt Kors

– Vi vill skapa en framåtblickande arena med en attraktiv boendemiljö och en spännande tillväxtmiljö för företag där det finns möjlighet att testa nya produkter och tjänster, säger Johan Kristiansson, vd för Sankt Kors Fastighets AB.

– Målet med detta framtidsprojekt är dels att nya innovativa produkter och tjänster ska komma ut på marknaden tack vare samverkan mellan näringsliv och de boende, dels ser vi det som ett folkbildningsprojekt i hållbarhets- och livsstilsfrågor, säger Johan Kristiansson.

Med detta projekt tar Sankt Kors ett helhetsgrepp på det gamla industriområdet Wahlbecks och Östra Valla. Det kan komma att byggas 460 nya bostäder och 16 000 kvadratmeter ny verksamhetsyta för restauranger, affärer, förskola och företag. Området ska utvecklas till en unik stadsdel med ett modernt systemtänk som kommer att genomsyra hela området – från energi och transporter till social samvaro och kultur. Utgångspunkten är hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv.

– Vi ser framför oss en stadsdel som kommer att attrahera både vuxna och barn att bo i och som kommer att locka besökare från både när och fjärran. Området kommer att ligga i framkant när det gäller miljöteknik med bland annat energieffektiva hus och kretsloppslösningar för vatten, avlopp och avfall, säger Jan-Åke Jonsson, fastighetsutvecklare.

Sankt Kors har under två år arbetat med förstudien tillsammans med Cleantech Östergötland, Energikontoret Östra Götaland, Linköpings universitet och kommunens näringslivskontor. Nu börjar planeringsarbetet som kommer att pågå till år 2014 då de första 120 lägenheterna kommer att börja byggas.

– Allmänheten och näringslivet kommer att involveras i planeringsarbetet. Det är en viktig del i projektet och ytterligare en möjlighet till folkbildning i hållbarhets- och livsstilsfrågor, säger Jan-Åke Jonsson.

Under arbetet med detaljplanen kommer man bland annat att titta på hur man på olika sätt kan minimera klimatpåverkan i området, allt ifrån hållbara transporter, integrerade energisystemlösningar, odling på hustak och närodlade produkter till metoder för hur man kan uppmuntra de boende och verksamma till en hållbar livsstil.

Projektet, som består av sex olika byggetapper, beräknas vara avslutat år 2022.

Sankt Kors Fastighets AB är ett dotterbolag till Linköpings Stadshus AB, som ägs i sin tur av Linköpings Kommun.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige