Image

Temporära bostäder i Frihamnen

Bostäder Nu söker Älvstranden Utveckling aktörer som vill bygga temporära bostäder i Frihamnen. Planen är cirka 650 lägenheter i en första etapp för studenter, nyanlända och företag. På både mark och vatten.
Publicerad den 29 Januari 2016
Cirka 650 lägenheter ska byggas i en första etapp i Frihamnen, Göteborg. Bild: Älvstranden Utveckling.
Cirka 650 lägenheter ska byggas i en första etapp i Frihamnen, Göteborg.

- Vi hoppas på nytänkande och innovativa lösningar – men framför allt på resurser och strategier för att bygga snabbt, säger Ulrika Palmblad Gröön, chef fastighetsutveckling.

Projektet blir en del av stadsutvecklingsprocessen i Frihamnen och knyter an till den framväxande Jubileumsparken och är både ett sätt att lösa Göteborgs akuta bostadsbrist och ge området liv och mångfald. Älvstranden Utveckling hyr ut marken till de utvalda aktörerna i 15 år.

- Visst är satsningen tidsbegränsad, men den ger oss också nyttiga erfarenheter, säger Ulrika Palmblad. Vi kommer att lära oss mycket. De temporära bostäderna är ett sätt att testa hur vi bygger tätt och socialt hållbart med hög kvalitet och variation i de gemensamma rummen.

Fördelningen mellan studentlägenheter, boende för nyanlända och företagsbostäderna ska bli 1/3 per kategori. Hyran för företagsbostäderna blir marknadsanpassad och studentlägenheterna hyresnivå ska ligga i linje med genomsnittet för studentlägenheter i Göteborg.

Anbudsprocessen gäller nio byggrätter på sammanlagt cirka 30 000 kvadratmeter BTA. De ligger på Kvillepiren, mellan kajen och Kajskjul 122 på Lundbykajen och ute i vattnet i Lundbyhamnen – där det blir fråga om flytande kvarter.

Ansökningarna om en eller flera byggrätter ska vara inne senaste den 17 mars och slutgiltigt beslut väntas vara klart i april. Utvärderingen av anbuden görs av Älvstranden Utveckling och Stadsbyggnadskontoret och utgår från både projektidé och genomförandeplan.

- Tidsaspekten prioriteras när det gäller en tredjedel av aktörerna. Vi har en stark vilja att byggnation ska bedrivas i högt tempo och att byggrätterna ska färdigställas så snart som möjligt, säger Ulrika Palmblad Gröön.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Slutförhandlar om stora avyttringen

Bolag Aros Bostad gör en stor affär med ALM Equity och samtidigt är de i slutskedet av förhandlingarna om att sälja en stor hyresrättsportfölj. För Fastighetssverige ger Aros vd Magnus Andersson en uppdatering.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige