Image
Allihoop har ett team med många olika kompetenser, något som vd Milad Barosen, i mitten, är mycket stolt över.

Arkitekten som blev bostadsentreprenör

Bostäder Milad Barosen är arkitekten som blev bostadsentreprenör. Som vd och medgrundare till co-livingaktören Allihoop vill han bidra till en mer flexibel bostadsmarknad. För Fastighetssverige berättar han om frustrationen över den trasiga bostadspolitiken och hur hans bakgrund i Iran tagit honom dit han är idag.


Carola Lavén.

Besqab får ny markanvisning i Årsta

Bostäder Besqab har av Stockholms stad fått en markanvisning vid Årstatråket mellan Årsta torg och Årstafältet innefattande cirka 100 bostäder varav ungefär hälften kommer att utgöra seniorboenden.


Peab bygger bostadsrätter åt HSB i Uppsala.

Peab bygger för 190 miljoner i Uppsala

Bostäder Peab har fått uppdraget att bygga 93 bostadsrätter i Librobäck i Uppsala kommun. Beställare är HSB Produktion i Uppsala HB och kontraktssumman uppgår till 190 miljoner svenska kronor.


Skanskas projekt Fastighetsboken i Lund.

Skanska bygger 350 hyresrätter i Lund

Bostäder Skanska Hyresbostäder utvecklar och bygger 358 hyresrätter i Lund i ett kvarter som ska ge mervärden till universitetsstaden i form av ett akademiskt samarbete som löper under hela projekttiden.


Halmstad kan bygga 3 200 nya bostäder enligt nytt förslag.

Halmstad kan bygga 3 200 nya bostäder enligt nytt förslag

Bygg/Arkitektur I förslaget till ny fördjupad översiktsplan visas vilken långsiktig utveckling Halmstad kommun vill se i centrum. I planen pekas bland annat 3 200 bostäder och platser för kontorsyta ut, fler broar över Nissan och historiska promenadstråk som vänder staden mot vattnet.


Svenska Nyttobostäder tar in en tillfällig CFO.

Svenska Nyttobostäder utser tillfällig CFO

Bolag Svenska Nyttobostäder har valt att inte förlänga uppdraget för tillförordnade CFO Catherine Hårderup utan kommer ha en intern tillförordnad CFO via Fredrika Morén tills dess att en ny permanent CFO är anställd.


Pål Aglen.

Nordr sålde bostäder för 1,5 miljarder tredje kvartalet

Bostäder Nordr sålde bostäder till ett värde av 1,5 miljarder kronor brutto (1,1 netto) under tredje kvartalet 2021. Hittills i år har bolaget sålt bostäder för 5,4 miljarder kronor brutto (4,3 netto).


Peter Wiman.

Därför värderas fastigheter med investeringsstöd högre

Bostäder Peter Wiman, ansvarig för analys och fastighetsvärdering på EY, om varför handlas bostadsfastigheter som byggs med investeringsstöd till en premie och om framtiden för initiativet.


Kourosh Farhangs Acasa Bostad bygger hyresbostäder på mindre orter, som Gagnef (bilden), men utan investeringsstöd går kalkylerna inte ihop. Den ny pottfördelningen innebär att aktörer på småorter riskerar flera år i kö för att få sitt stöd klubbat – medan det går mycket snabbare för projekt i storstadsregioner.

Stor frustration kring investeringsstödet: "Får stå i kö i flera år"

Bostäder De nya potterna för investeringsstödet – där 75 procent går till storstadsregioner och bara 25 procent till övriga landet – har lett till långa köer och stor frustration hos utvecklare vars projekt nu riskerar att aldrig förverkligas.
– Länsstyrelsen är klar med sin granskning – vi uppfyller alla krav – men som det ser ut nu måste vi ändå stå i kö i flera år på att få själva beslutet. Det är helt orimligt; storstäderna får en gräddfil medan det kanske inte blir byggt något alls på mindre orter. 10 000 lägenheter utanför storstäderna riskeras när de tvingas stå stilla i en lång kö, säger Kourosh Farhang på Acasa Bostad.


Innan länsstyrelserna kan bevilja investeringsstöd äskar de pengar från Boverket – stort intresse för stödet i kombination med en skev pottfördelning gör att projekt på mindre orter får vänta oerhört länge på besked.

Boverket om köerna för investeringsstödet: "Ett politiskt beslut"

Bostäder Boverket kommenterar de långa kötiderna för investeringsstöd utanför storstadsregionerna.


Larry Söder, Carl-Oskar Bohlin, Jakob Olofsgård och Roger Hedlund.

Högerpartiernas viktigaste bostadspolitiska frågor

Bostäder Med ett år kvar till valet: Vad innebär ett regeringsskifte för bostadspolitiken?


På Andra Långgatan i Göteborg vill Balder utveckla sin fastighet Masthugget 11:13 och bland annat omvandla kontorsytor till bostäder samt bygga fler lokaler på höjden.

Börsjätten vill omvandla kontor till bostäder i guldläge

Bygg/Arkitektur Balder siktar på att förtäta och bygga på höjden i ett av Göteborgs hetaste centrala områden. Fastighetssverige berättar mer.


Rebecka Eidenert och SBS tar steget in i Norge.

Så ska SBS växa i Norge: "Jätteintressant marknad"

Bolag Studentbostäder i Norden fortsätter sin expansionsresa och sätter ner knappnålen i ett nytt land på etableringskartan. Vd:n Rebecka Eidenert berättar för Fastighetssverige om premiärköpet i Norge, hur man ser på marknaden och om tillväxtplanerna.


Årstastråket översikt med etapp 1 centralt, etapp 2 längs Sandfjärdsgatan i väster och etapp 3 vid Bolidenplan och mot Slakthusområdet. Vallastråket, markerat med gult, ligger söder och norr om tvärbanan invid hållplats Valla torg. Här föreslås Besqab få en markanvisning för bostäder.

Besqab tar steget in i Årstastråket

Bostäder Föreslås få markanvisning för 100 nya bostäder och kommersiella lokaler. Fastighetssverige berättar mer.


Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram.

Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram

Bostäder Stockholms stad utreder för närvarande villkoren för friköp av mark upplåten med tomträtt. I ett gemensamt tomträttsprogram presenterar nu branschen sin samlade syn på hur staden behöver utveckla och modernisera dagens modell. Bland annat efterfrågas likställda friköpsvillkor, samt frysta avgäldsnivåer i väntan på utfall i pågående rättsprocesser.


Rebecka Eidenert.

SBS gör första köpet i Norge – nyemitterar på 11,40

Transaktioner Studentbostäder i Norden tar steget in i Norge – köper en fastighet med 99 studentlägenheter i Sandefjord.


Peab har fått i uppdrag att bygga projektet Herkules Park i Hjellevannet i Skien.

Peab bygger för över hundra miljoner i Norge

Bostäder Peab har fått i uppdrag att bygga 40 nya lägenheter vid Hjellevannet i Skien. Beställare är Klosterfoss Utvikling och kontraktssumman uppgår till 119 miljoner norska kronor.


Skandia Bostäder föreslås få ett bygglov för 12 000 kvadratmeter kontor i Arenastaden.

Skandia får bygglov för kontor i Arenastaden

Bygg/Arkitektur Ska tillföra över 12 000 kvadratmeter flexibla ytor i Solnas mest snabbväxande läge. Fastighetssverige berättar mer.


Patrik Emanuelssons Heba, Mikael Rånes Amasten, Jacob Karlssons K-Fastigheter och Rebecka Eidenerts Studentbostäder i Norden utvecklar alla lägenheter – men de har olika syn på investeringsstödet.

"Behöver gå mycket snabbare" – så använder börsbolagen investeringsstöden

Bygg/Arkitektur Investeringsstödet har utnyttjats för byggande av sammanlagt nästan 50 000 lägenheter, och nyligen föreslog regeringen extra anslag för 2021, då viljan att använda stödet har varit större än väntat. Fastighetssverige har kartlagt hur de börsnoterade bolagen använder stödet – vissa använder det inte alls, medan andra söker stöd för samtliga nybyggnadsprojekt.


Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Fastighetsägarna: Höj hyran med 3,6 procent i Stockholm

Bostäder Sveriges ekonomi återhämtar sig efter coronapandemin. För att bostadsmarknaden fortsatt ska vara stark behöver hyrorna följa med samhällsutvecklingen enligt Fastighetsägarna som vill höja hyran med 3,6 procent i Stockholm.