Image
Fridnäs tennisbanor kan bli platsen för en ny skola och nya bostäder i Västerås.

Här kan tennisbanor bli plats för skola och bostäder

Bygg/Arkitektur Fredagen den 29 maj har fastighetsnämnden i Västerås ett extrainsatt möte under morgonen med anledning av ett förslag om byggnation av en ny skola som planeras på en plats där det idag ligger tennisbanor. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Robert Boije.

SBAB: Balans för hyresrätter – fortsatt underskott på villor

Bostäder Det råder balans mellan efterfrågan och utbudet på nya bostadsrätter i Sveriges tre storstadslän och i de flesta regionstäderna. I de regionstäder och kommuner där utbudet av nya bostadsrätter de senaste åren varit större än efterfrågan går trenden mot balans. Det förklaras troligen av den betydligt lägre byggtakten sedan toppåret 2017. Underskottet på nyproducerade villor i många områden består. Det kan delvis förklara varför villapriserna påverkats mindre negativt av coronakrisen än bostadsrätterna. Detta enligt SBAB Booli Housing Market Index.


Hans Lind.

Professorn: Så här mycket kommer bostadspriserna att falla

Bostäder Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, beskriver läget på bostadsmarknaden och på den kommersiella marknaden i en intervju med Fastighetssverige. Hans syn på coronakrisen avviker från den många andra har.


Corona och BRF – fördubbling av sena betalningar från lokalhyresgäster

Bostäder Coronakrisen har drabbat en del av bostadsrättsföreningarnas lokalhyresgäster hårt, med kraftig ökning av sena betalningar som följd. Samtidigt tänker föreningarna mer med hjärtat än plånboken för att stödja sina lokalhyresgäster, enligt förvaltaren Nabos undersökning.


Arturo Arques.

Tre av fyra tror på lägre bostadspriser

Bostäder Men de uppger samtidigt att det inte är något de oroar sig för.


Bostadspriserna föll brett i april.

Bred och tydlig nedgång på bostadsmarknaden i april

Bostäder Bostadspriserna föll, enligt Valueguard, med 2,0 procent i april. Mest föll bostadspriserna.


Joachim Svedberg.

Colliers: Då når transaktionsmarknaden sin botten

Bolag Så här driver de den dagliga verksamheten när efterfrågan faller till följd av corona. Colliers beskriver också i en intervju med Fastighetssverige vilka segment de tror mest på.


Uppsala View.

Slutsålt i Uppsalas högsta bostadshus

Bostäder Veidekke Eiendoms bostadsprojekt Uppsala View är slutsålt. Med sina cirka 52 meter är det stadens högsta bostadshus. Huset inrymmer 80 lägenheter och nu har samtliga bostäder i projektet sålts. De nya bostäderna började byggas i juni 2017 och de sista köparna flyttar in under sommaren 2020.


Olof Andersson, vd för Trianon.

"Det finns inga stora volymer till salu"

Bolag Entreprenörsföretaget Trianon trotsar coronan och ökar vinst och intäkter kraftigt. Nu avslöjar företaget sin framgångsformel för Fastighetssverige.


Patrik Emanuelsson, i bakgrunden Fregatten 4 på Lidingö.

Så här ska Heba bli större

Bolag Företaget arbetar med tre olika verktyg för att växa. Hebas vd Patrik Emanuelsson berättar också mer om storsatsningen inom äldreboenden och samhällsbyggnader för Fastighetssverige.


Västra Sjöstaden i Trelleborg.

Ny stadsdel ska knyta Trelleborg närmare havet

Bostäder Kanozi Arkitekter har fått i uppdrag att omvandla ett industriområde i Trelleborg till en ny stadsdel med uppåt 1 500 bostäder, caféer, restauranger och handel. Dessutom anläggs en 600 meter lång sandstrand längs med hela stadsdelens sträckning.


Kvarteret Stadsgården kommer att rama in en trivsam, delvis inglasad innergård.

Byggstart för Halmstads nya stadsdel

Bostäder Nu bygger AF Gruppen de första bostäderna i kvarteret Stadsgården i Halmstads nya, centrala stadsdel Västra Förstaden. De nya hemmen planeras vara inflyttningsklara andra kvartalet 2022.


Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att coronakrisen har fått en tydlig effekt på bostadsmarknaden med minskad efterfrågan, främst i storstäderna.

Mäklarpanelen: Corona dämpar efterfrågan på bostadsmarknaden

Bostäder Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att coronakrisen har fått en tydlig effekt på bostadsmarknaden med minskad efterfrågan, främst i storstäderna. Det är återigen köparnas marknad i hela landet. Det är en snabb förändring men kanske inte lika dramatiskt som många förväntat sig, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.


Willhems nya bostadsplaner (i vitt) för området Tallboda i Linköping.

Här vill Willhem förtäta i Paradiset

Bostäder Willhem har tidigare ansökt om att få bygga 100 hyreslägenheter på fastigheten Paradiset 6 intill Tallboda centrum i Linköping. Nu ska samhällsbyggnadsnämnden ta ställning till om en ny detaljplan för projektet kan prövas. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Catharina Bernstein, vd på Bernstein Real Estate.

Toppmäklaren om trenden som kan få en boost av krisen

Bostäder Bostadsmarknaden går en oviss framtid till mötes i spåren av coronakrisen. Vissa segment kommer att drabbas hårdare än andra – och vissa trender kan komma att få en knuff i en starkare riktning. Erfarna mäklaren Catharina Bernstein, vd på Bernstein Real Estate, berättar mer om detta för Fastighetssverige.


Robert Boije.

SBAB: Bostadsmarknaden står emot väl till och med tredje veckan i april

Bostäder Coronakrisen bedöms sammantaget så här långt ha haft måttliga effekter på bostadsmarknaden i Sverige. Det är SBAB:s bedömning utifrån marknadsstatistik till och med tredje veckan i april. Utbudet på andrahandsmarknaden, annonstider och andelen prissänkta bostäder har överlag ökat men prisrörelserna är överlag måttliga. Trots en viss nedgång den allra senaste tiden i kvadratmeterpriserna på särskilt bostadsrätter i vissa områden – bland annat Stockholms län, där coronasmittan varit mest utbredd – ligger de fortfarande kvar på högre nivåer eller i paritet med hur det såg ut vid ingången av året. För nyproducerade lägenheter har kvadratmeterpriserna stigit något i Sverige som helhet, men också i Stockholms och Skåne län.


Robert Boije.

SBAB: Bostadsmarknaden opåverkad av corona så här långt

Bostäder BNP väntas i år sjunka med fem procent och arbetslösheten öka till nio procent till följd av coronakrisen. Bostadsmarknaden är hittills relativt opåverkad. Det framgår av SBAB:s nya Bomarknadsnytt.


Stefan Attefall.

Stefan Attefall: Där kommer corona slå hårdast i fastighetsbranschen

Bostäder "Det är en mycket mörk period just nu"
Den tidigare bostadsministern Stefan Attefall befarar att coronakrisen kommer att ge återverkningar och negativa effekter på ekonomin under en lång tid framöver. Under Fastighetsmarknadsdagen i Jönköping berättade han mer om hur bostadsmarknaden kommer påverkas och vilka tänkbara svar som politiken skulle kunna leverera i de komplexa bostadsfrågorna.


Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

Möjlighet till stoppat amorteringskrav välkomnas av Riksbyggen

Bostäder Finansinspektionen meddelande under torsdagen att man stoppar amorteringskravet tillfälligt. Ett mycket välkommet beslut, anser Mårten Lilja, vice vd och chef över affärsområde bostad på Riksbyggen.
– Folk kan känna sig tryggare i sina affärer och behöver inte hoppa av, säger han.


Björn Wellhagen.

Slopat amorteringskrav: "Goda effekter på rörligheten"

Bostäder Mäklarsamfundet välkomnar Finansinspektionens förslag att från och med den 14 april slopa amorteringskravet på bolån.
– Det är mycket välkommet att Finansinspektionen vill ge amorteringsfrihet för alla nya och gamla bolånetagare. Jag tror det kan få goda effekter på rörligheten på bostadsmarknaden, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.