Image
Temporära bostäder ska byggas på Frihamnen i Göteborg.
Temporära bostäder ska byggas på Frihamnen i Göteborg. Bild: Älvstranden Utveckling

De bygger tillfälliga bostäder i Frihamnen

Bygg/Arkitektur Med start år 2016 och 2017 ska det byggas temporära bostäder i Frihamnen i Göteborg. Efter arrendeanvisningen i januari och beslut i Älvstranden Utvecklings styrelse är det nu klart vilka tre aktörer som får dela på uppdraget.
Publicerad den 26 April 2016

Det blir Brofred Bygg & Entreprenad AB, Tempohousing Scandinavia A/S och Udvikling Danmark A/S som ska bygga de temporära bostäderna.

- Vi har valt att fördela området till flera aktörer för att det ger möjlighet att skapa en god och spännande bostads- och stadsmiljö. Det bidrar också till att relativt snabbt minska den brist på bostäder som finns i Göteborg. Beslutet kommer att generera mellan 700 och 900 lägenheter, de första på plats redan i slutet av året och fördelas mellan boenden för nyanlända, student- och företagsbostäder, säger Mattias Jonsson (S), styrelseordförande för Älvstranden Utveckling AB.

Temporära bostäder i Frihamnen är en del i arbetet med visionen för Älvstaden, och strategier för att utforma en socialt blandad stad med plats för alla finns med redan från början. Självklart gäller Älvstadens vision om en blandstad – med både bostäder, verksamhetslokaler, handel, kultur och gemensamma ytor/offentliga rum – även här.

- Aktörerna som valts har presenterat väl bearbetade förslag med varierad bebyggelse och spännande inslag i form av till exempel bokaler (kombination av bostad och lokal), ateljébostäder och mötesplatser/inkubatorer, säger Jessica Segerlund, processledare i Frihamnen. Tillsammans har aktörerna en bred erfarenhet av modulbebyggelse av hög kvalitet.

De temporära bostäderna får en arrendetid på 15 år. Arrendeområdet ligger på Kvillepiren samt ute i vattnet i Lundbyhamnen. Med de flytande kvarteren blir visionen om en stad som möter vattnet, i och vid älven, en realitet.

Området ligger nära Frihamnens permanenta första etapp, den nybyggda busshållplatsen och den befintliga mötesplatsen för alla – Jubileumsparken med lekberg, odlingar, bastu och bad. På så sätt knyts bostäderna ihop med det befintliga på ett bra sätt, och skapar även kvaliteter för Frihamnen som helhet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Från fem till 23 våningar – Sickla stationshus blir kommunikationsnav

Bygg/Arkitektur Atrium Ljungberg ska bygga ett 23-våningshus i Sickla för bland annat kontor, restaurang och tunnelbaneuppgång med biljetthall. Redan nu har man påbörjat de grundläggande arbetena för den kommande tunnelbaneuppgången och Stationshuset planeras stå klart 2024.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY