Image

Stark tillväxt för Serneke

Bolag Serneke växer som helhet, och i delårsrapporten lyfter vd Ola Serneke bland annat fram storaffären med NREP.
Publicerad den 4 Augusti 2017
Ola Serneke. Bild: Serneke
Ola Serneke.

Ola Serneke kommenterar verksamheten under andra kvartalet 2017:
– Andra kvartalet 2017 uppvisar fortsatt stark tillväxt med förbättrad lönsamhet i entreprenadrörelsen. Jag känner mig extra stolt över att samtliga fyra affärsområden nu har bra vind i seglen och att vår affärsmodell med helhetslösningar från ax till limpa uppskattas i marknaden.

– I juni 2016 förvärvade fastighetsfonden NREP 50 procent av projekt Karlastaden och Serneke fick en stark strategisk partner med lång erfarenhet av att utveckla större fastighetsprojekt. Försäljningen redovisades under andra kvartalet 2016 och hade en betydlig positiv effekt på vårt resultat. När vi idag redovisar utvecklingen under det andra kvartalet och tittar på jämförelsesiffrorna är det viktigt att ha med sig att resultatet för 2016 främst är hänförligt till utfallet av den största transaktionen som koncernen hittills har genomfört.

– Vid en analys av Sernekes underliggande verksamhet är det tydligt att koncernen som helhet fortsätter växa och framförallt vill jag hålla fram entreprenaddelen. Affärsområde Bygg ökar intäkterna i kvartalet 60 procent, till 1 292 miljoner kronor (809), och Anläggning ökar intäkterna i kvartalet 63 procent till 152 miljoner kronor (93). För båda affärsområden är förklaringen en utökad produktionskapacitet i kombination med stark efterfrågan. Verksamheterna har fler och större projekt igång nu än motsvarande kvartal förra året. Orderboken fortsätter växa i takt med ökad produktionstakt och uppgår för koncernen nu till 8 308 miljoner kronor (6 480). Ökningen med 28 procent förklaras av en fortsatt god orderingång. Rörelsemarginalen för koncernen är i kvartalet 6,5 procent där Bygg under andra kvartalet ökade till 3,4 procent (1,6) och Anläggning kraftigt förbättrade resultatet för andra kvartalet, från -12,9 procent till -1,3 procent.

– Första halvåret 2017 präglades av en fortsatt stark efterfrågan i marknaden och ett internt fokus på att leverera lönsam tillväxt. Vi är fortsatt selektiva och väljer de projekt som långsiktigt bygger hållbara kundrelationer och en stabil orderbok. Begreppet koncernsamverkan kommer vara centralt för vår fortsatta framgång och vi ser redan nu tydliga exempel på hur engagemang och prestigelöshet utan interna trösklar gör att Serneke kan leverera kostnadseffektiva och kundnära affärer. Strategin med fyra samverkande affärsområden som gemensamt drar mot utmanande och tydliga mål är en avgörande del av vår framgång men ännu viktigare för mig är kulturen i bolaget.

Ur rapporten, januari – juni 2017:
• Intäkterna uppgick till 2 602 miljoner kronor (1 910*), vilket är en ökning med 36 procent.
• Rörelseresultatet uppgick till 142 miljoner kronor (312*) och rörelsemarginalen uppgick till 5,5 procent (16,3*).
• Periodens resultat uppgick till 120 miljoner kronor (316*).
• Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 5,13 kronor (17,99*).
• Eget kapital uppgick till 1 621 miljoner kronor (1 469).
• Soliditeten uppgick till 42,8 procent (42,7).
• Orderingången uppgick till 3 811 miljoner kronor (2 969).
• Orderstocken uppgick till 8 308 miljoner kronor (6 480).
• Mälardalens högskola/Campus Eskilstuna har avyttrats till Hemsö, med en reavinst om 52 miljoner kronor.
• I juni antog kommunfullmäktige i Göteborgs stad detaljplanen för Karlastaden med Karlatornet
• I andra kvartalet förvärvades två fastigheter vilka kompletterar koncernens engagemang på Säve flygplats och vid projekt Karlastaden.

* I andra kvartalet 2016 avyttrades 50 procent av projekt Karlastaden till NREP vilket genererade intäkter om 318 miljoner kronor och ett rörelseresultat om 444 miljoner kronor.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige