Image

Skanska renoverar k-märkta hus i Gamla Stan

Bygg/Arkitektur Skanska ska grundförstärka och renovera sex kulturmärkta bostadshus i Gamla Stan, Stockholm. Uppdragsgivare är Svenska Bostäders dotterbolag Stadsholmen.
Publicerad den 27 Juni 2016
Sex hus omfattas av renoveringen. Bild: Skanska
Sex hus omfattas av renoveringen.

Arbetet är uppdelat i etapper och vid fullföljande av samtliga etapper är avtalet värt cirka 200 miljoner kronor. Bostadshusen, som är byggda på 1600-1700-talen, ligger i kvarteret Daedalus 5 intill Mälartorget och rymmer även affärslokaler. Med åren har sättningar i husen uppstått på grund av grundvattenförändringar som medfört röta i gamla träpålar och rustbotten. Därför ska Skanska utföra omfattande grundförstärkningsarbeten. Därefter utförs renoveringar av lägenheter och lokaler, vilket bland annat innefattar stambyte, fasad- och fönsterrenovering samt nya badrum och kök.

– Vi ser fram emot detta spännande uppdrag som sätter vår kompetens på prov. Det här är blåklassade byggnader som dessutom utgör fornminnen, vilket gör att vi har hårda krav på oss att arbeta utan att skapa vibrationer och sättningar. Läget i Gamla Stan ställer också speciella krav vad gäller logistik, säger Svante Ekesiöö, projektchef på Skanska Sverige.

Byggstart är planerad till augusti 2016 och projektet ska vara färdigt 2020.

– Vi är glada att grundförstärkningen av vår kulturfastighet nu kommer igång. Med bästa möjliga teknik och bevarandekrav grundförstärks och renoveras fastigheten. Arbetet övervakas av antikvariskt sakkunniga från Stadsholmen i samarbete med Stadsmuseet, säger Pelle Björklund, vd för Stadsholmen.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige