Image
Sonja Horn, vd för Entra.
Sonja Horn, vd för Entra. Bild: Entra

Norsk jätteaffär: Entra köper Oslo Areal

Transaktioner Norska Entra, med svenska Balder och Castellum som största ägare, köper hela Oslo Areal av Gjensidige and AMF för cirka 13,55 miljarder norska kronor.
Publicerad den 3 December 2021

Oslo Areal är ägare och utvecklare av kontorsfastigheter i och runt Oslo. Bolaget äger 17 kontorsfastigheter varav 15 är centralt belägna i Oslo och två i Sandvika strax utanför Oslo. Fastighetsportföljen uppgår till 222 000 kvadratmeter bruttouthyrningsbar yta och har en betydande utvecklingspotential med pågående områdesindelning på upp till 95 000 kvadratmeter och ytterligare långsiktig utvecklingspotential på cirka 45 000 kvadratmeter. Kontorsportföljen är för närvarande 94,4 procent uthyrd med en WAULT på 4,7 år. 12 månaders rullande hyra uppskattas till cirka 464 miljoner norska kronor. Företaget har 14 anställda.
– Oslo Areal passar perfekt strategiskt för Entra, både när det gäller portföljens läge och dess betydande inneboende utvecklingspotential. Denna transaktion möjliggör ytterligare lönsam tillväxt och ökade aktieägarvärden i Entra framöver genom att utnyttja vår starka balansräkning, säger Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.
– Oslo Areal har en attraktiv kontorsportfölj med en projektpipeline som kompletterar Entras befintliga portfölj. Vi ser Oslo Areal som en mindre version av Entra och företaget kommer avsevärt att stärka Entras marknadsposition i Oslo. Transaktionen kommer att skapa aktieägar- och hyresgästvärden långt utöver vanliga engångstransaktioner, säger Sonja Horn, vd för Entra.
– Vi är mycket glada över att ha nått en överenskommelse med Entra. Vi är övertygade om att detta kommer att skapa ytterligare utrymme för Oslo Areals strategiska utveckling, säger Helge Leiro Baastad, vd för Gjensidige.

Transaktionen är föremål för sedvanligt godkännande från den norska konkurrensmyndigheten och förväntas avslutas i mitten av januari 2022.

Pangea Property Partners har agerat finans- och transaktionsrådgivare, advokatfirman Schjødt har agerat juridisk rådgivare och Ernst & Young har agerat finansiell due diligence-rådgivare till Entra.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige