Image
Skolan som ägs av Stiftelsen Bladins skola är på väg att köpas tillbaka av Malmö stad för närmare 300 miljoner kronor.

Kommun ska köpa tillbaka skolfastighet – för 300 miljoner

Transaktioner Skolfastigheten såldes till en stiftelse 2009 och efter att de aviserat sin önskan att sälja har Malmö stad klivit in för att behålla rådighet över fastigheten och området. Fastighetssverige berättar mer om den stundande affären.


Bård Bjølgerud, vd för Colliers Nordics, och Mikael Söderlundh, analyschef på Colliers.

Colliers spår tufft 2023 – först då kan det vända

Bolag Konsult- och rådgivningsjätten Colliers ser ett utmanande 2023 framför sig med en fortsatt avvaktande transaktionsmarknad, turbulent finansieringsmarknad och oklara utsikter för ränteutvecklingen och inflationen. Men det finns ljus längre fram i tunneln, det berättade analyschefen Mikael Söderlundh och Nordics-vd:n Bård Bjølgerud under en digital presentation som hölls under onsdagen.


Fortifikationsverket fortsätter att expandera sin verksamhet och vill nu köpa kommunal mark i Karlstad.

Här vill Fortifikationsverket köpa kommunal mark

Transaktioner Fortifkationsverket fortsätter att söka efter mark att förvärva och har nu uttryckt sitt intresse för ett område strax norr om Karlstads centrala delar. En eventuell försäljning kräver att kommunen gör avsteg från markpolicyn.


Urban Blom är vd på Eidar, Trollhättans största kommunala bostadsbolag som fått i uppdrag att sälja fastigheter för en halv miljard kronor.

Över fyra miljarder i skulder – nu måste kommunala bolaget sälja fastigheter

Transaktioner Det kommunala bostadsbolaget har skulder på över fyra miljarder kronor och pressas av bland annat högre räntor och driftskostnader. Bolaget behöver sälja fastigheter för en halv miljard kronor för att förbättra balansräkningen och hindra skulderna från att växa ytterligare. Fastighetssverige berättar mer om situationen med kommentarer från vd:n som fått i uppgift att identifiera fastigheter som kan säljas.


Skiss över tidigare föreslagen utveckling vid Lagerströmsplatsen i Gårda. Inom detaljplanen har Wallenstam, Balder och Tornet fått markreserveringar sedan tidigare.

Staden på väg att köpa nyckelfastighet i stor detaljplan

Transaktioner Betalar nästan 34 miljoner för viktig fastighet i Göteborgsplan med över 800 bostäder. Stora aktörer som Wallenstam och Balder är inblandade.


En storpost aktier har sålts i Oscar Properties, lika stor som Kvalitenas kvarvarande innehav. Det är dock oklart om det är Kvalitenas som sålt av sina sista aktier.

Dragfast går över 15 procent i Oscar Properties

Transaktioner Näst största ägaren Dragfast har passerat 15 procent i ägande i Oscar Properties samtidigt som en storpost på 3 318 733 aktier internmäklades av Erik Penser Bank under måndagen. Aktieposten mäklades till två kronor per aktie i en affär värd cirka 6,6 miljoner kronor och innehavet matchar den tidigare storsäljande ägaren Kvalitenas kvarvarande innehav i Oscar Properties.


Fastigheten Skotten 6 i korsningen Drottninggatan/Kungsgatan i centrala Stockholm.

Axfast köper Glashuset i centrala Stockholm för 1,9 miljarder

Transaktioner Axfast har träffat avtal om förvärv av fastigheten Skotten 6, även kallad Glashuset, i korsningen Kungsgatan-Drottninggatan i Stockholm. Säljare är Atrium Ljungberg och förvärvet genomförs som en bolagsaffär där fastigheten kommer att tillträdas den 31 januari. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 1,9 miljarder kronor.


Corem säljer en fastighet i Danmark för 106 miljoner kronor.

Corem säljer en fastighet i Danmark för 106 miljoner kronor

Transaktioner Corem har tecknat avtal om försäljning av fastigheten 1 kh Rudegård Ny Holte till ett underliggande fastighetsvärde motsvarande 106 miljoner kronor, vilket är i linje med bokfört värde.


Revelop säljer industri-och logistikfastighet i Jordbro till Savills IM.

Revelop säljer industri- och logistikfastighet i Jordbro

Transaktioner Revelop avyttrar en nyligen färdigställd industri- och logistikfastighet på 13 000 kvadratmeter i Jordbro till Savills Investment Management.


Midas 5.

Green Group köper i Gamla Stan

Transaktioner Green Group har köpt Midas 5 i hjärtat av Gamla Stan i Stockholm med flera välkända restauranger som hyresgäster.


"Ishotellet" i centrala Stockholm sålt i helnorsk affär.

"Ishotellet" i centrala Stockholm sålt i helnorsk affär

Transaktioner DNB Liv har sålt Hotel C i centrala Stockholm till DNB Scandinavian Property Fund.


Anders Elvinsson, chef för värdering och strategisk rådgivning på Cushman & Wakefield.

"Många kommer skriva ner fastighetsvärdena"

Transaktioner Anders Elvinsson, chef för värdering och strategisk rådgivning på Cushman & Wakefield, tror att det blir en modest transaktionsvolym under årets första kvartal då köpare och säljare fortfarande står för långt ifrån varandra när det gäller prissättningen. När Q4-rapporterna kommer i februari tror han att vi får se nedskrivna fastighetsvärden hos de flesta bolagen, det berättar han i en intervju med Fastighetssverige.


Areim köper i Sävedalen av LÅ Eveberg Fastighetsutveckling.

LÅ Eveberg Fastighetsutveckling avyttrar lager- och kontorsfastighet i Göteborgsområdet till Areim

Transaktioner L-Å Eveberg Fastighetsutveckling AB har avyttrat en attraktiv lager- och kontorsfastighet i det väletablerade industriområdet Sävedalen i Partille kommun, strax öster om centrala Göteborg. Köpare är Areim och affären sker genom överlåtelse av det fastighetsägande bolaget.


Christian Olofsson.

Idun gör sitt första förvärv i Norge

Transaktioner Idun etablerade sig i Norge under december 2022 tillsammans med Christer Kirkestuen Holler och har nu genomfört sitt första förvärv. Fastigheten är belägen i Gjerdrum kommun, cirka 30 kilometer norr om Oslo centrum.


SLP har förvärvat ett markområde i ett attraktivt logistikläge i Landskrona

SLP bygger logistikfastighet i Landskrona

Transaktioner SLP har förvärvat ett markområde i ett attraktivt logistikläge i Landskrona. På fastigheten Pedalen 21, som förvärvats av Landskrona kommun, kommer SLP att bygga en logistikfastighet med en uthyrnings­bar yta om cirka 3 500 kvadratmeter.


Jennie Åberg.

MVB expanderar verksamheten till norr – Jennie Åberg blir region-vd

Transaktioner Byggföretaget MVB, som ägs av Gullringsbo, utökar sin verksamhet till Norrbotten och Västerbotten genom förvärv i Skellefteå-baserade byggkoncernen ETB Group. Jennie Åberg utses till verkställande direktör för den nya regionen.
– Vi ser en stor potential i regionen med växande näringsliv och arbetsmarknad, säger Per Ununger, ordförande i MVB Holding.


Tingsvalvet köper en industrifastighet i Uddevalla.

Tingsvalvet förvärvar industrifastighet i Uddevalla

Transaktioner Tingsvalvet köper en industrifastighet om 1 866 kvadratmeter i Uddevalla.


Narcissus 5, Borås.

Castellum säljer i centrala Borås

Transaktioner Castellum säljer en av Borås mest attraktiva centrumfastigheter.


Här är de största affärerna 2022

Transaktioner Fastighetssverige presenterar en lista över de största svenska fastighetsaffärerna 2022.


Düsseldorf Paulshöfe

Bonava säljer hyreslägenheter i Tyskland

Transaktioner Bonava säljer 94 hyreslägenheter i Leipzig och 60 hyreslägenheter i Düsseldorf, Tyskland, till investeraren INDUSTRIA. Affären slutfördes i slutet av december 2022 och uppgår till 50 miljoner euro. De första bostäderna planeras att färdigställs och överlämnas till kund under det andra halvåret 2025.