Image
Visionsbild av Domstolsverkets blivande nybyggnad i Jönköping, med Castellum som fastighetsägare. Perspektiv från nordost.

Domstolsverket väljer Castellum för ny byggnad i Jönköping

Uthyrning För andra gången på kort tid får Castellum förtroendet att skapa moderna och ändamålsenliga lokaler åt Domstolsverket, denna gång i Jönköping. Det står klart efter att regeringen gett Domstolsverket klartecken att teckna hyresavtal med Castellum, som bedömer att investeringsvolymen kommer att uppgå till cirka 325 miljoner kronor.
– Det känns som ett hedersuppdrag att återigen få arbeta med den svenska rättvisan som uppdragsgivare, säger Henrik Saxborn, vd på Castellum.


Henrik Saxborn.

Castellum sätter upp etappmål för klimatneutralitet 2030

Bolag Som ett av de första fastighetsbolagen i världen har Castellum antagit konkreta färdplaner med tydliga etappmål och åtgärder för att nå fram till noll koldioxidutsläpp senast år 2030.
– Nu lägger vi in överväxeln i vårt hållbarhetsarbete. Genom att belysa själva byggandets stora klimatpåverkan kan vi revolutionera ett område som hela branschen försummat i åratal. Det befäster vår särställning inom hållbarhet, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.


Solna Business Park ska kompletteras med bland annat bostäder.

Tungviktare i omfattande nysatsning i Solna Business Park

Bygg/Arkitektur Flera fastighetsjättar är inblandade i det stora projektet som ska tillföra 350 nya bostäder och över 100 000 kvadratmeter kommersiella lokaler. Fastighetssverige berättar mer om projektet och dess nästa steg.


Boländerna 9–1.

Castellum nyckelspelare när Uppsala expanderar citykärnan

Bolag Nu kliver stadsdelen Främre Boländerna ur skuggorna och in i Uppsalas finrum. Med nya kontorsbyggnader, butiker, restauranger utökas den växande stadskärnan i landets fjärde stad. Kommunen har nu beslutat om samråd för den första av flera detaljplaner.
"Det handlar om ett område med perfekt läge och enorm potential. Vi har en framträdande roll och deltar aktivt i den spännande utvecklingen", säger Robert Ahlstedt som är affärsområdeschef på Castellum i Uppsala.


Uppsala.

Snabbväxande ridsportsmärke flyttar in hos Castellum

Uthyrning Madelene Törnbloms företag Maya Delorez har sedan starten 2017 vuxit snabbt och har nu kunder i över 50 olika länder. I sommar blir det nytänkande ridsportmärket ny hyresgäst hos Castellum i Uppsala.


I Örebro bygger Castellum världens första klimatneutrala polislokal.

Castellum bygger världens första klimatneutrala polislokal

Bygg/Arkitektur I centrala Örebro kommer Castellum att uppföra en kontorsbyggnad med Polisen som hyresgäst. Huset byggs helt i trä och certifieras enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2. Målsättningen är att byggnaden ska ha netto-noll koldioxidutsläpp under sin livstid. Projektet beräknas kosta cirka 225 miljoner kronor inklusive förvärvad byggrätt om 15 miljoner kronor och ge en hyresintäkt om 15 miljoner kronor på årsbasis.


Castellum prisas för sin satsning på solenergi. Solcellerna på Hisingen Logistikpark på gamla Säve flygplats täcker en yta motsvarande fem fotbollsplaner.

Castellum prisas för solsatsning

Energi/miljö Castellums satsning på att bygga 100 solcellsanläggningar inom fem år tilldelas utmärkelsen Årets prestation av branschorganisationen Svensk Solenergi.


Domstolsverket i Malmö.

Forsen stöttar Castellum i det stora domstolsbygget

Bolag Castellum uppför norra Europas största domstolsbyggnad i Nyhamnen i Malmö. Huset består av 13 våningar och fastigheten omfattar sammanlagt cirka 34 000 kvadratmeter. Forsen stöttar projektledningen med resurser.


Castellum hyr ut i Brunna.

Castellum hyr ut i Kungsängen

Uthyrning I Castellums nyligen färdigställda fastighet på Mätarvägen 9 i Brunna, Kungsängen har Mekonomen och Home Furnishing Nordic AB tecknat kontrakt om 3 400 av fastighetens totala 8 500 kvadratmeter.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB säljer för 835 miljoner

Transaktioner SBB säljer i fem transaktioner till fem olika köpare fem kontorsfastigheter. Detta som resultat av den nya försäljningsstrategin där den tidigare portföljen som skulle sålts till Nyfosa delas upp och säljs fastighet för fastighet.


Kontorsfastigheten Blenda på Lindholmen.

Castellum hyr ut 965 kvadratmeter i kontorshuset Blenda

Uthyrning Castellum har tecknat hyresavtal med Annotell avseende en kontorslokal om 965 kvadratmeter i kontorshuset Blenda på Lindholmen i Göteborg.


Arkitema ritar Castellums Edison Park i Lund.

Arkitema ritar för Castellum i Lund

Bygg/Arkitektur Arkitema ska rita Castellums 20 000 kvadratmeter stora företagspark Edison Park med tillhörande parkeringsgarage i Lund.


Ulrika Danielsson

Så här tänker Castellum kring återköpen

Bolag Företaget förklarar för Fastighetssverige hur återköpen av egna aktier påverkar framtida investeringsplaner. Castellum berättar vilka beslutsunderlag de använder sig av när de navigerar i nuvarande marknadsläge.


Castellums vd Henrik Saxborn.

Castellum återköper egna aktier

Bolag Styrelsen för Castellum har beslutat att återköpa egna aktier. Bolaget äger sedan tidigare inga egna aktier.


Castellum inleder byggnationen av Malmös nya domstolsbyggnad.

Castellum byggstartar Malmös nya domstolsbyggnad – investerar 1,3 miljarder

Bygg/Arkitektur Castellum påbörjar byggnationen av Malmös nya domstolsbyggnad i expansiva Nyhamnen i centrala Malmö, vilket blir en av norra Europas största arbetsplatser för jurister. Bygglovet har nu vunnit laga kraft och byggstarten planeras att starta under andra kvartalet 2020.


Henrik Saxborn.

Saxborns kritik mot hyresförslaget

Bolag 96 procent av hyrorna för det andra kvartalet har betalats in till Castellum och vd Henrik Saxborn kan sammanfatta ett starkt första kvartal. Han är dock allt annat än imponerad av regeringens förslag om hyresrabatter för aktörer i utsatta branscher. För Fastighetssverige berättar han mer.


Henrik Saxborn.

Castellum: 96 procent av Q2-hyrorna är inbetalda

Bolag Castellum redovisar en stark Q1-rapport med ett förvaltningsresultat som stiger med nio procent. Vd Henrik Saxborn är även relativt positiv inför framtiden.


Henrik Saxborn.

Så fick Saxborn en styrelseplats i schweiziska bolaget

Bolag Castellums vd Henrik Saxborn valdes den 9 april in i fastighetsbolaget PSP Swiss Propertys styrelse. För Fastighetssverige berättar han mer om det nya uppdraget och vad Castellum som bolag kan få ut av ett närmare samarbete med det schweiziska fastighetsbolaget.


Så tänker företagen kring frågan om huruvida de beviljar tjänstledigt för vårdarbete eller inte.

Här är listan på bolagen som ersätter löneskillnaden för vårdanställda

Bolag Peab och Skanska är två exempel på börsnoterade bolag inom bygg- och fastighetsbranschen som ger sina anställda med sjukvårdsutbildning möjlighet att ta tjänstledigt för att kunna jobba inom vården. De har dessutom gått ut med att man ersätter eventuella löneskillnader. Hur flera av de andra noterade bolagen hanterar samma frågor får ni svar på här:


Henrik Saxborn.

Henrik Saxborn väljs in i PSP Swiss Property styrelse

Bolag Castellums verkställande direktör Henrik Saxborn valdes den 9 april in i fastighetsbolaget PSP Swiss Propertys styrelse.