Image

Industri blir bostäder i Årstadal

Bygg/Arkitektur Skanska och Stockholmshem har slutit avtal om att gemensamt utveckla kvarteret Golvläggaren i Årstadal i Stockholm. Ett nedgånget industriområde ska förvandlas till ett attraktivt bostadsområde med tvärbanan alldeles inpå knuten.
Publicerad den 23 September 2013
Skanska och Stockholmshem bygger bostäder i Årstadal. Bild: Stockholmshem
Skanska och Stockholmshem bygger bostäder i Årstadal.

Avtalet mellan Skanska och Stockholmshem omfattar i första fasen rivning av befintliga kontors- och industrilokaler samt projektering av flerbostadshus med totalt 153 lägenheter med garage samt förskola och butikslokaler. Avsikten är att samarbetet ska leda fram till en andra fas som innebär ett avtal om genomförande med planerad byggstart under 2014. Avtalet innebär också en option avseende utveckling av intilliggande kvarteret Syllen där det planeras för nyproduktion av ytterligare 240 hyreslägenheter.

– Vi är väldigt glada över att få samarbeta med Stockholmshem för att utveckla hyresrätter i centrumnära läge. För oss som samhällsbyggare är det spännande att få arbeta med omvandlingen av ett industriområde till ett modernt bostadsområde som ska motsvara högt ställda miljökrav, säger Henrik Key, distriktschef, Skanska Sverige AB.

Flerbostadshusen kommer att få en total area om 11 000 kvadratmeter fördelat på mellan sju och åtta våningar. Under husen anläggs ett garage med drygt 300 parkeringsplatser i befintligt bergrum. Avsikten är att husen ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad nivå silver och stå färdiga för inflyttning till sommaren 2015.

– För Stockholmshem innebär det här att vi i bygger lägenheter i ett spännande utvecklingsområde. Vi skapar attraktiva boendemiljöer och ett tillskott på närmare 400 lägenheter på bostadsmarknaden i Stockholm, säger Stockholmshems styrelseordförande Björn Ljung (FP).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige