Image

"Detta är en tickande bomb"

BYGG Skandalen med fasader av putsad frigolit växer. Enligt nya beräkningar ligger 22 500 villor och 15 000 lägenheter i riskzonen för att drabbas av fuktskador på grund av den felaktiga byggmetoden. - Detta är en tickande bomb, säger Erik Hellqvist på Svensk Byggtjänst.
Publicerad den 2 Maj 2008

Fasadtekniken med puts på frigolit har visat sig vara en riktig katastrof. Fukt som tränger in i väggen kan inte komma ut, vilket på sikt leder till mögelskador.
Kostnaderna för att åtgärda skadorna kan uppgå till miljardbelopp, skriver Svenska Dagbladet. Och det oklart vem som ska stå för notan.

- Det kan bli som med skandalen med flytspacklet, som klassades som en serieskada och försäkringsbolagen fick ta smällen, säger Jörgen Hallström, informationsansvarig på Svensk Byggtjänst, till Svenska Dagbladet.

Enligt Svensk Byggtjänst har det byggts omkring 90 000 lägenheter och småhus i Sverige sedan 1999. Och enligt en uppskattning är ungefär hälften försedda med enstegstätade putsfasader. Det betyder i sin tur att 22 500 villor, 15 000 lägenheter i radhus och ett stort antal flerfamiljshus är i riskzonen för att drabbas av fuktskador på grund av den bristfälliga metoden.

Även om bara en viss del av dessa får fuktskador blir kostnaderna för att åtgärda skadorna omfattande. Fasader med fuktangrepp behöver bytas ut.
- För en genomsnittlig villa hamnar kostnaden runt 500 000 kronor och runt hälften för en radhuslägenhet, säger Jörgen Hallström till Svenska Dagbladet.

Fasadtekniken har varit en branschstandard under femton års tid och samtliga byggbolag, som Skanska, NCC, Peab och JM använt sig av den trots att den har diskuterats och kritiserats.

- Vi anger inte tekniken som en lämplig metod, och den finns inte med i vårt referensverk AMA, som bara innehåller beprövande metoder, säger Erik Hellqvist på Svensk Byggtjänst till Svenska Dagbladet.

Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, arbetar på en större rapport om fuktproblemen orsakade av putsmetoden. Men ännu har bara ett litet antal hus verkligen undersökts.

- De hus vi har tittat på har varit mycket skador i. Det är yngre hus och som fortfarande har garantierna kvar, säger Ingemar Samuelsson på SP, till Svenska Dagbladet.

För att göra mätning måste SP ha fastighetsägarens medgivande och enligt Ingemar Samuelssons erfarenhet har få av de äldre husen undersökts.
- Det kan bero på att man inte vill veta hur det egentligen ser ut i väggarna.

Exempel på drabbade områden är Gåshaga strand på Lidingö, Norra Älvstranden i Göteborg och Annehemsområdet i Lund.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige