Image
Johanna Frelin.

Johanna Frelin ny styrelseordförande i Prisdialogen

Energi/miljö Prisdialogens styrelse har på mötet den 13 mars utsett Johanna Frelin, vd på Riksbyggen, till styrelseordförande för verksamhetsåret 2025.


Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Ny statistik: Inkassoärenden i bostadsrättsföreningar ökar

Ekonomi/Finansiering Många hushåll har fortsatt svårt att få ekonomin att gå ihop, trots att det ekonomiska läget sakta börjar stabiliseras. Sveriges Bostadsrättscentrums senaste statistik visar att antalet inkassoärenden ökade under andra halvåret 2024, en trend som ser ut att fortsätta under början av 2025.


Visionsbild över Northvolts fabrik i Skellefteå.

Northvolt ansöker om konkurs i Sverige

Bolag Trots försök att undersöka alla tillgängliga medel för att säkra en livskraftig ekonomisk och operativ framtid för företaget, meddelade styrelsen för Northvolt AB idag att det har ansökt om konkurs i Sverige. I slutändan, med begränsad tid och tillgängliga ekonomiska resurser, kunde företaget inte nå de avtal som krävs för att säkra sin framtid.


Emil Lundström och Markus Pålsson på SBC.

Ny rapport: Ökande oro bland landets bostadsrättsägare

Ekonomi/Finansiering Den ekonomiska oron fortsätter att stiga bland landets bostadsrättsägare. Det visar åttonde upplagan av Sveriges Bostadsrättsrapport, framtagen av SBC. I år är det avgiftshöjningar som bekymrar mest, vilket speglar det senaste årets utmaningar som landets bostadsrättsföreningar har stått inför.


Anna-Karin Nyman.

Castellum: "Det egna rummet är mest efterfrågat på kontoren"

Sverige Det finns motsättningarna inom vad kontorsarbetare efterfrågar och hur de ser på arbetslivet. Det kan man se i Castellums nya kontorsrapport. Anna-Karin Nyman är kommunikations- och marknadsdirektör på fastighetsbolaget och berättar mer om vilka slutsatser man kan dra från rapporten.


Serneke Sverige AB ansökte om konkurs vid Göteborgs tingsrätt den 7 januari i år.

Skulder på över två miljarder – konkursen i Serneke Sverige kan pågå i flera år

Juridik Serneke Sveriges konkursförvaltare är nu klar med bouppteckningen. Den visar på över två miljarder i skulder och antalet borgenärer är runt 2 800 stycken.


Christian Lindgren, vd Doxa.

Förtroendekris bland aktieägarna efter Doxas kvartalsrapport

Bolag Doxas presentation av fjärde kvartalsrapporten präglas av Serneke/Mutares-affären. Nu svajar förtroendet för den nya ledningen betänkligt bland aktieägarna och oro för vad som kan hända med Karlatornet och Karlastaden sipprar fram.
– Jag tycker det är tråkigt för alla anställda och alla kunder som berörs av konkursen, säger en nedstämd Christian Lindgren.


Heléne Lidström, Castellum.

Castellum lanserar rapport om kontorstrender

Sverige Den 5 mars lanserar Castellum den årliga rapporten Framtidens arbetsliv, baserad på en omfattande undersökning av Axiom Insight. Totalt har 4 000 nordiska kontorsarbetare bidragit med insikter om ett kontorslandskap i förändring och trender för framtiden.


Petra Andersson Hallberg, chefsekonom på Sveriges Allmännytta, Joel Ahonen, förste förhandlare på Hyresgästföreningen, Adam Cocozza, vd för Botrygg, och Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna GFR.

"Trepartsmodellen är en besvikelse – men den kan förbättras"

Bostäder Trepartsmodellen är nu inne på sitt tredje år och det är utmanande tider som den tillämpats på. Men det är sällan de goda fallen som skapar rubriker i medierna. En panel svarar på hur de tycker att modellen har funkat och hur den borde utvecklas framöver.


Thomas Sjöstrand är vd för jubileumsprojektet som ansvarar för bygget av Oceana.

Ett år sen branden på Oceana: "Det var en tuff period"

Sverige Ett har gått sen ett liv släcktes i branden på byggarbetsplatsen för vattenvärlden Oceana vid Liseberg, som skulle invigas bara några månader senare. Nu har man kommit en bit på vägen att återbygga fastigheten och för Fastighetssverige berättar Thomas Sjöstrand, vd för jubileumsprojektet, som ansvarar för bygget av Oceana hur de ser på året som gått och hur de kommer uppmärksamma årsdagen.


Sveriges Arkitekters undersökning visar att alltfler kommuner inser värdet med att klubba en arkitekturpolicy.

Fler kommuner antar arkitekturpolicyer

Bygg/Arkitektur Det har skett en stor ökning av antal kommuner som klubbar arkitekturpolicyer och de kommuner som inför arkitekturpolicyer får effektiv hjälp i att spara tid och pengar i beslutsprocessen och få bättre byggda resultat. Det visar en ny undersökning från Sveriges Arkitekter.


Claes Stråth ordförande HMK, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Anders Norstrand, vd Sveriges Allmännytta.

Rekordfå tvister till Hyresmarknadskommittén

Bostäder Hyresmarknadskommittén ser nu en positiv trend med rekordfå tvister som kommer in för behandling. Denna utveckling speglar det alltmer konstruktiva samarbetet mellan hyresmarknadens parter. För att ytterligare stärka effektiviteten och förkortning av handläggningstider kliver Claes Stråth in som ny ordförande i Hyresmarknadskommittén.


SBC:s Markus Pålsson.

Ekonomiskt uppsving för landets BRF:er

Ekonomi/Finansiering Räntesänkningar och ovanligt höga temperaturer är två aspekter som haft positiv påverkan på bostadsrättsföreningarnas ekonomi under det sista kvartalet 2024. Svenskt Bostadsrättscentrums BRF-Index visar nu de lägsta uppmätta omkostnaderna på två år. Markus Pålsson på SBC menar dock att en osedvanligt bra höst inte är anledning nog att släppa fokus på sparande och underhåll.


Andelen sprängmedel från bygg bland kriminella har minskat.

Minskning av sprängmedel från bygg bland kriminella

Sverige Polisens fokus på att minska kriminellas tillgång till sprängmedel från branschen verkar ha gett resultat.
– Vi har gjort flera saker för att minska tillgången till sprängmedel som används illegalt, men arbetet är lång ifrån klart, säger Malin Nygren, chef för Nationellt bombdatacenter och poliskommissarie på Nationella bombskyddet.


Andreas Carlson talade på Rådet för hållbara städers rapportdag.

Andreas Carlson om utvecklingen i norra Sverige: "Viktigt öka farten – men vi måste springa åt rätt håll"

Bygg/Arkitektur På uppdrag av Rådet för hållbara städer presenterade sex team under tisdagen sina rapporter och förslag för nya livsmiljöer i norra Sverige. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson var där och påtalade vikten av gestaltning och arkitektur när en utveckling går fort.
– Det handlar inte om antal bäddar och lådor med tak. Vi måste skapa livsmiljöer.


Ola Serneke, vd för Serneke och Prashant Agarwal, CEO Ajna Holding AB.

Ola Serneke gör comeback med ny byggkoncern: "Ett steg mot ett storbolag"

Bolag Ola Serneke gör comeback, då han ihop med Agarwal Group gör en satsning på att åter ta mark på den svenska marknaden – framöver åter med namnet Serneke. För Fastighetssverige berättar Ola Serneke om hur de vill växla upp bolaget nu.


– Det här är en väldigt viktig utredning för att fler människor i Sverige ska kunna känna trygga i sina närområden, säger Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister.

Andreas Carlson: "Bostadsområden ska inte vara i de kriminellas våld"

Sverige Den statliga utredningen om åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön är nu färdig. Under fredagen tog infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson emot den ur utredare Olle Lundins hand.
– Folk ska kunna känna sig trygga, är ministerns budskap efter överlämnandet.


Markus Pålsson, Chef för Verksamhetsinnovation och utveckling, SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Ny rapport inför 2025: förändring och ljusning för landets bostadsrättsföreningar

Bostäder Efter en utmanande period för många bostadsrättsföreningar började ekonomin återhämta sig under 2024. Under 2025 står landets föreningar inför både nya möjligheter och viktiga förändringar. Sveriges Bostadsrättscentrum sammanfattar vad som kommer att definiera det nya året.


Den nya lagerbyggnaden skulle hysa Göteborgs Stads kulturförvaltnings samlingar. Nu blir projektet försenat.

Serneke Sveriges sista avtal: "Vi trodde att de skulle klara det"

Bolag Några dagar innan julafton så tecknades Serneke Sveriges sista kontrakt. En totalentreprenad som skulle se till att en ny magasinsbyggnad skulle uppföras åt Göteborgs Stads kulturförvaltning. Ordern var värd cirka 325 miljoner kronor. Men att Serneke Sverige var på väg mot konkurs var inget man anade från kommunala Higabs sida, den andra parten i avtalet.


Serneke var upphandlad för att bygga Handelshögskolan i Göteborg. Nu står arbetet stilla.

Storprojekten som drabbas av Sernekekonkursen

Juridik I september förra året fick Serneke uppdraget att bygga två nya simhallar åt Göteborgs stad. Nu riskerar projekten att försenas. Och det är inte det enda projektet där framtiden är oviss. Fler beställare som drabbats av konsekvenserna efter konkursen försöker nu få kontroll över situationen.