Fredrik Alvarsson

Så ska Alvarsson utveckla SHH:s nya bolag

Karriär Fredrik Alvarssons paus från fastighetsbranschen blev kortvarig. För Fastighetssverige berättar han hur han ska utveckla SHH:s nya satsning på samhällsfastigheter, en sektor som ligger honom varmt om hjärtat.


Anders Nordstrand.

Sabo: Välkommet med fortsatt statligt investeringsstöd

Sverige När riksdagen beslutade om årets statsbudget snabbstoppades investeringsstödet för byggande av hyresbostäder. Efter årsskiftet blev det inte möjligt att bevilja investeringsstöd. Regeringen föreslår nu i vårändringsbudgeten att stödet återupptas.
– Förslaget att fortsätta med investeringsstödet är bra för Sabos medlemsföretag, säger vd Anders Nordstrand.


Eskilstuna kommun står inför stora infrastruktursatsningar.

Hyresgästföreningen protesterar mot kommunens vinstuttag

Sverige Det kommunala bostadsbolaget i Eskilstuna, Kfast, ville höja hyrorna med 3,75 procent, samtidigt plockar kommunen ut miljoner ur bolaget. Det blir en straffbeskattning, menar Daniel Tillgren, förhandlare på Hyresgästföreningen Region Mitt.


Caisa Björndal leder utvecklingen av Logpoint South Sweden.

Så skapar de Nordens främsta logistiknod

Sverige Caisa Björndal, affärsutvecklare på SMUAB, berättar för Fastighetssverige om expansionsplanerna som ska göra logistikområdet Log Point South Sweden till Nordens främsta.


Stenvalvets fastigheter i Mellringestaden i Örebro består av 140.000 kvadratmeter lokaler för samhällsservice. Merparten är boenden för äldre.

Småkommunerna står inför jätteutmaning i äldrevården

Sverige När 40-talisterna, Sveriges största generation någonsin nu behöver äldreomsorg, märks det framförallt i Sveriges mindre kommuner berättar Stenvalvets vice vd Sara Östmark.


Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholmarna positiva till att bygga ut Arlanda

Sverige 60 procent av stockholmarna tror att det vore bra för Stockholm att bygga ut Arlanda.
Det visar en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare.


Över 200 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen inkom till Fair Play Bygg under 2018.

Organiserad brottslighet frodas i byggbranschen

Sverige Hot, våld och arbetare som hålls gisslan av sina arbetsgivare. Den grova brottsligheten har kopplat ett hårt grepp om byggbranschen, berättar Peter Leander projektledare på Fair Play Bygg.


Härryda ska göra plats för 25 000 nya invånare kommunen.

Så valdes byggherrarna ut till jätteprojektet: "Enormt stort intresse"

Sverige Maria Ådahl, vd på Härryda kommun berättar för Fastighetssverige om planerna för Landvetter Södra, en helt ny stad i Västsverige.


Cattis Carlén blir politisk sakkunnig hos bostadsminister Per Bolund.

Cattis Carlén blir politisk sakkunnig hos bostadsminister Per Bolund

Sverige Den 22 mars börjar Cattis Carlén, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Cattis Carlén började på Riksbyggen 2013 och har förutom rollen som bostadspolitisk expert bland annat arbetat som markstrateg.


Dagens nybyggda lägenheter skapar inga flyttkedjor som når resurssvaga grupper.

Ny rapport: Flyttkedjor når inte låginkomsttagare

Sverige Föreställningen om att nybyggda stora bostäder skapar flyttkedjor som till sist kommer alla till gagn är felaktig. Det visar visar ny forskning från Malmö Universitet.


Kristina Andersson är global analyschef på Datscha.

Datscha: 27 procent utländskt kapital 2018

Sverige Transaktionsvolymen på den kommersiella svenska fastighetsmarknaden uppgick till 179 miljarder kronor under 2018 enligt statistik från Datscha. Det är en ökning med 2 procent i jämfört med 2017 och den näst högsta transaktionsvolymen sedan finanskrisen 2008. Statistiken visar även att intresset från utländska investerare är fortsatt starkt. Hela 27 procent av transaktionsvolymen består av utländskt kapital.


Stationen i Nässjö når det högsta resultatet i Jernhusens NRI-undersökning.

Topplistan: Sveriges populäraste järnvägsstationer

Sverige Sveriges mest populära järnvägsstation finns i Nässjö, som uppnår 81 i Nöjd Resenärsindex i Jernhusens återkommande mätning.


Helena Bjarnegård.

Rådet för hållbara städer listar åtgärder som ska göras under 2019

Sverige Gemensamma åtgärder och strategisk samverkan i fokus i Rådet för hållbara städers rapportering till regeringen 2019.


Fastighetsägare befarar ökade butiksvakanser under 2019 enligt Fastighetsägarnas Sverigebarometer

Sverigebarometern: Toppen har passerats

Sverige Under 2018 skiftade fastigheter till ett värde av 160 miljarder kronor händer. Det gjorde året till ett av de starkaste transaktionsåren någonsin. Trots sämre utsikter för svensk ekonomi ser landets fastighetsägare relativt ljust på utvecklingen under 2019 även om optimismen inte är lika utbredd som för ett år sedan. Det gäller i synnerhet ägare till butiksfastigheter, där pessimisterna dominerar. Det framgår av Fastighetsägarnas landsomfattande enkät Sverigebarometern.


Cecilia Gunnarsson.

JLL: Stockholms primehyror uppe i 7 500 kronor

Sverige Med en årlig hyresökningstakt på sju procent är Stockholms kontorsmarknad fortfarande het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras i dag.


Jens Dahlman

Så ska Gottsunda bli tryggt

Sverige Gottsunda Centrum i Uppsala ska stärkas med övervakningskameror och ordningsvakter, dessutom rekryteras en ny säkerhetschef från polisen. Jens Dahlman, fastighetschef på Uppsala Kommun, ger sin syn på fastighetsbolagens ansvar för trygghetsskapande i bostadsområden.


Pirosanto Play

Så förändrades Gårdsten

Sverige | PLAY I ett Sverige där segregation och otrygghet är omdebatterade problem sticker Gårdsten ut som ett positivt exempel. Som första område i Sverige har Gårdsten plockats bort från Polisens lista över särskilt utsatta områden. Michael Pirosanto, vd för Gårdstensbostäder, berättar om arbetet för att förändra området och var han ser Gårdsten 2025.


Per Bolund.

Per Bolund ny bostadsminister

Sverige Miljöpartiets Per Bolund har utsetts till ny bostadsminister och biträdande finansminister, samtidigt som han behåller posten som finansmarknadsminister, i Stefan Löfvens regeringsbildning. Han efterträder partikollegan Peter Eriksson på posten som bostadsminister.


Marie Linder, Reinhold Lennebo och Johan Lindholm.

"Jag är så besviken på Stefan Löfven"

Sverige Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Byggnads ger ris och ros till överenskommelsen mellan S, C, MP och L.


Peter Wiman, analyschef på Savills.

Fortsatt högtryck på den svenska fastighetsmarknaden

Sverige Trots osäkerheten kring utvecklingen för den svenska ekonomin och påbörjade räntehöjningar från Riksbanken så visar den svenska fastighetsmarknaden mycket få tecken på en avkylning. Tvärtom så blev transaktionsvolymen under 2018 den fjärde högsta noteringen någonsin, då fastigheter till ett värde om 159 miljarder kronor omsattes, enligt Savills.