Image
Markus Kallifatides (S) och Malcolm Momodou Jallow (V) från fredagens debatt

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.


Vasakronas hållbarshetschef Anna Denell

Vasakronan: "Antingen bygger vi för 300 år eller för att kunna montera ner"

Bygg/Arkitektur Att fortsätta bygga nytt hela tiden är något fler och fler anser inte är hållbart. Så hur ser branschen till att återbruka och omformulera befintligt fastighetsbestånd – det var en av debattpunkterna under Boverketdagarna. Kan man till exempel bygga om en köplada till bostäder? Oavsett måste det bli lättare att gå mellan olika fastighetsslag menar Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell.


Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter: "Det är nya varsel dagligen"

Bygg/Arkitektur För första gången kommer Arkitekturgalan hållas på annan ort än i Stockholm, nämligen Göteborg. Men vad är det för Göteborg som kommer möta Sveriges ledande arkitekter den 13e mars? Mycket är såklart inte säkert när man talar om framtiden, samtidigt som branschrapporten med årsredovisningar från 2021 inte säger så mycket om vilket läge arkitektbranschen är i nu. Något som visar på att sämre tider är att vänta är att det kommer in nya varsel nästan varje dag berättar Jens Andersson, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.


Bostadspriserna föll i Göteborg under oktober.

Svensk Mäklarstatistik: Bostadspriserna fortsatte nedåt i oktober

Sverige På riksnivå var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villor sjönk med -2 procent. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -6 procent medan villorna ligger på -5 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Så ser Sveriges Allmännytta på hyresförhandlingarna

Uthyrning Hyresförhandlingarna för 2023 har pågått i snart en månad och debatten har duggat tätt mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Båda parter har hänvisat till Trepartsmodellen, en uppgörelse som slöts i somras om vilka parametrar som ska vägas in i förhandlingarna som skulle underlätta hyressättningen framöver. Men som namnet antyder är de tre i överenskommelsen, och för Fastighetssverige berättar Sveriges Allmännyttas vd hur de ser på förhandlingarna nu.


Mustafa Sherif.

Mustafa Sherif tilldelas Clarence Morberg-priset 2022

Sverige Den 29-årige stadsplaneraren Mustafa Sherif från Afry tilldelas Clarence Morberg-priset 2022.


Irene Molina, professor i kulturgeografi på Uppsala universitet

"Risken är ingen bostadspolitik alls under mandatperioden"

Sverige Igår stod det klart att det är Andreas Carlson (KD) som axlar rollen som infrastruktur- och bostadsminister. Att han skulle vara rätt person för uppdraget gjorde Irene Molina, professor i kulturgeografi på Uppsala universitet, väldigt förvånad.


Den nya regeringen, Andreas Carlson (KD) andra personen från höger.

Branschens kravlista till nya bostadsministern Andreas Carlson

Bolag Efter det otippade valet av Andreas Carlson (KD) till infrastruktur- och bostadsminister så öste det fram förslag och krav på vad han kommer behöva tackla framöver. Här är några av branschens idéer på vad han och den nya regeringen bör hugga tag i.


Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V)

Clara Lindblom (V): "Kommer inte bli några ombildningar"

Sverige Igår presenterade det tillträdande rödgröna styret i Stockholms stad de nya borgarråden. Fastighetssverige pratade med det tillträdande bostads- och fastighetsborgarrådet, Clara Lindblom, om vad hon kommer tillföra posten och vilka utmaningar hon ser fram emot att ta itu med.


Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Hall ett år efter Akelius-förvärvet: "Köpte på perfekt fel tidpunkt..."

Bolag I slutet av oktober 2021 fick Heimstaden slutgiltigt godkännande om förvärvet av Akelius fastighetsportföljer i Tyskland, Danmark och Sverige. Nästan ett år senare blickar Heimstadens vd Patrik Hall tillbaka på det jättelika 92-miljardersförvärvet och den, i backspegeln, "perfekt felaktiga tidpunkten" för köpet. Han berättar också hur de ser på framtiden för beståndet idag.


Sveriges snyggaste kontor
King vann Sveriges Snyggaste Kontor 2021. På bilden syns Elinor Wattman från King ihop med Marco Checchi från Studio Stockholm Arkitektur och moderator Karin Adelsköld. Nominera era kontor nu för att ha en chans att stå som segrare i Sveriges Snyggaste Kontor 2022!

Sveriges Snyggaste Kontor 2022: Nu på fredag är sista dagen att nominera

Stora Kontorsdagen Sitter ni på Sveriges snyggaste kontor? Då börjar det bli hög tid att nominera det till den prestigefyllda tävlingen med samma namn. Nu på fredag stänger nämligen nomineringen till årets upplaga av Sveriges Snyggaste Kontor. Passa på att nominera era kontor nu för att ha en chans att vinna kontorsmarknadens finaste pris den 24 november på Stora Kontorsdagen på Grand Hôtel i Stockholm.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Tung duo med sex förslag för att ta Sverige genom energikrisen

Bolag Hushåll och företag behöver skyddas mot kraftigt stigande elpriser. Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lägger därför idag sex konkreta förslag för att ta Sverige genom energikrisen: Lansera en nationell energibesparingskampanj för att sänka energikonsumtionen, sänk elmomsen och frys energiskatten på dagens nivå.


Oskar Öholm och Nathalie Brard.

Fastighetsägarna: Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5 procent

Bolag För att hantera de kraftiga ränte- och förvaltningskostnaderna skulle hyrorna behöva höjas med upp mot 25 procent under 2023. Enligt den överenskommelse som bostadsmarknadens parter ingick tidigare i år ska dock stor hänsyn tas till tidigare års utveckling, vilket innebär att hyreshöjningen mer än halveras i förhållande till behoven. Fastighetsägarna Stockholms yrkande inför de kommande förhandlingarna om 2023 års hyresjustering är en höjning på 9,5 procent.


Sveriges snyggaste kontor
King vann Sveriges Snyggaste Kontor 2021. På bilden syns Elinor Wattman från King ihop med Marco Checchi från Studio Stockholm Arkitektur och moderator Karin Adelsköld. Nominera era kontor nu för att ha en chans att stå som segrare i Sveriges Snyggaste Kontor 2022!

Sveriges Snyggaste Kontor 2022: Två veckor kvar att nominera

Stora Kontorsdagen Sitter ni på Sveriges snyggaste kontor? Då börjar det bli hög tid att nominera det till den prestigefyllda tävlingen med samma namn.
Om två veckor stänger nämligen nomineringen till årets upplaga av Sveriges Snyggaste Kontor.
Passa på att nominera era kontor nu för att ha en chans att vinna kontorsmarknadens finaste pris den 24 november på Stora Kontorsdagen på Grand Hôtel i Stockholm.


Larry Söder.

Fastighetssveriges bostadspolitiska enkät: Kristdemokraterna

Sverige Inför valet genomför Fastighetssverige en enkät med de åtta riksdagspartierna för att undersöka deras syn på bostadspolitikens hetaste frågor. Sista svarande i enkäten är Kristdemokraternas bostadspolitiske talesperson Larry Söder: "Fler behöver få möjlighet att kunna köpa en bostad, inte bara de välbetalda."


Hanna Larsson, bostadspolitisk expert, Sveriges Allmännytta.

Bostadsfrågor alltjämt i det politiska baksätet

Bostäder Valdagen är inte långt borta och under gårdagens event Fastighetskvinnan analyserade Hanna Larsson, bostadspolitisk expert på Sveriges Allmännytta, det politiska läget utifrån bostadsfrågorna. Hon berättade bland annat varför ämnet återigen lär hamna i skymundan efter valet.


Den europeiska logistikaktören VGP har utsett Mikael Teljstedt till landschef när de expanderar sin verksamhet till Sverige.

Tar plats hos europeisk logistikaktör – så ska de växa i Sverige

Bolag Mikael Teljstedt blir ny landschef när den europeiska logistikutvecklaren VGP, med säte i Belgien, satsar på att etablera en svensk avdelning inom koncernen. För Fastighetssverige berättar han om bolagets ambitioner, den nordiska närvaron och hur de ska växa på den svenska marknaden.


Momodou Malcolm Jallow.

Fastighetssveriges bostadspolitiska enkät: Vänsterpartiet

Sverige Inför valet genomför Fastighetssverige en enkät med de åtta riksdagspartierna för att undersöka deras syn på bostadspolitikens hetaste frågor. I dag har turen kommit till Vänsterpartiet och dess bostadspolitiske talesperson Momodou Malcolm Jallow: "Staten måste på allvar börja föra en bostadspolitik som inte bara fortsätter gynna de ägda boendeformerna."


Jakob Olofsgård.

Fastighetssveriges bostadspolitiska enkät: Liberalerna

Sverige Inför valet genomför Fastighetssverige en enkät med riksdagspartierna för att undersöka deras syn på bostadspolitikens hetaste frågor. Nu har turen kommit till Liberalernas bostadspolitiske talesperson Jakob Olofsgård: "Enklare byggregler, kortare planprocesser och skattegynnat bosparande är prioriterade reformer för oss."


Mikael Eskilandersson.

Fastighetssveriges bostadspolitiska enkät: Sverigedemokraterna

Sverige Inför valet genomför Fastighetssverige en enkät med riksdagspartierna för att undersöka deras syn på bostadspolitikens hetaste frågor. I dag med Sverigedemokraternas bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson: "Plan- och bygglagstiftningen bör ses över."