Image
Analytikern och fastighetskonsulten Karin Witalis om hur kontorsanvändandet kan komma att utformas efter coronakrisen.

Kommentar: Så kan våra kontor utformas efter coronakrisen

Bolag Exklusivt för Fastighetssverige ger analytikern och fastighetskonsulten Karin Witalis sin syn på hur kontorsanvändandet kan komma att förändras efter coronakrisen.


Anders Thor.

Så påverkas kontorsmarknaden av coronakrisen

Uthyrning Anders Thor, Head of Corporate Solutions på Colliers Sverige, spår en svajig framtid för kontorsmarknaden i Sverige och resten av världen. För Fastighetssverige ger han sin analys av vad den nuvarande turbulensen kommer att innebära för vakansnivåerna och hyrorna och hur landskapet för kontorsmarknaden kan komma att förändras det närmaste året.


Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.

Eastnines vd: "Här finns bästa avkastningen"

Bolag Baltikum är Eastnines hemmaarena. Efter bolagets senaste kontorsförvärv i Riga tog Fastighetssverige ett snack med vd Kestutis Sasnauskas för att höra mer om deras planer framöver.


Erik Norrman, affärschef för värdering och analys Svefa.

Här är de hetaste kontorslägena i Göteborg

Göteborg Historiskt låg vakansgrad och hög efterfrågan på nybyggt. Göteborgs kontorsmarknad mår väldigt bra. Svefas affärschef för värdering och analys Erik Norrman ger en bild av trender och utmaningar framöver.


Här ska man bygga det nya kvarteret Rödbro som ska knytas ihop med resecentrum.

Nya stadsdelen: "Får inte bli en stor koloss"

Bygg/Arkitektur Planerna på det nya centrumkvarteret med handel, bostäder och kontor om 15 000 kvadratmeter har funnits i 15 år, men det är först nu som pusselbitarna börjar falla på plats. Därför går kommunen ut med en markanvisningdialog för att hitta rätt exploatörer.


Därför är coworking ingen fluga

Bolag En mer flexibel arbetsmarknad har också lett till förändrade beteendemönster. Charlotte Vikström, produktexpert på kontor på Castellum delar med sig av nycklarna som kan bli direkt avgörande för att fastighetsbranschen inte ska bli omsprungen av coworkingbolagen.


Här kan Uppsala få 10 000 nya arbetsplatser

Bygg/Arkitektur För Fastighetssverige berättar Elisabet Jonsson, plan- och byggchef i Uppsala om vad det nyligen framtagna strukturprogrammet för främre Boländerna innebär och hur man nu går vidare.

Castellum redo att rivstarta planarbete

Bolag Nu när strukturprogrammet för området Främre Boländerna har antagits står Castellum i Uppsala redan i startgroparna att påbörja planarbetet för två större projekt. För Fastighetssverige berättar Castellums affärsområdeschef i Uppsala om bolagets visioner för området.


Grönt ljus för kritiserat centrumbygge

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för en cirka 35 meter hög profilbyggnad i centrala Uppsala har nu antagits – trots protester från oroliga invånare som befarar att luftkvaliteten i området kommer att försämras.


Regus om kontorsplanerna i Alvik: "Oslagbart läge"

Uthyrning Regus ska öppna ett nytt kontorshotell hos Anders Bodin Fastigheter i Alvik, Stockholm. För Fastighetssverige berättar vd:n Patrik Ölvebäck varför områden utanför Stockholm city är på frammarsch och varför det blir allt mer populärt med flexibla arbetsplatser.


”Kontor på flygplatser kommer med stormsteg”

Uthyrning United Spaces, en av Nordens ledande aktörer inom coworking planerar för sju nya etableringar i Sverige inom loppet av tre år. Just nu befinner sig bolaget i långtgående förhandlingar med Swedavia om att ta över en nybyggd fastighet på Arlanda flygplats. Framtidens kontor skrivs på korta kontrakt och nära landets flygplatser, tror företagets vd.


Projektintensivt Vasakronan vill slå rekord

Bolag 2018 ser ut att bli ett kanonår för Vasakronan, med flera spännande projekt som etableringen av den japanska klädkedjan Uniqlo. Nu berättar bolagets vd mer om vad som komma skall.


80 procent uthyrt i Aspholmens kontorsprojekt i Örebro

Bygg/Arkitektur Handelsbanken, PWC och Nethouse blir hyresgäster i Aspholmens kontorsprojekt, som ska stå klar nästa år.


Colliers: Efterfrågan kommer att stå sig

Sverige Colliers International analyserar efterfrågan på kontor i sin senaste rapport om
Generation Y. En av slutsatserna är att den kommer att stå sig.


Amerikanskt ungdomsmärke till Sverige

Uthyrning Ett amerikanskt klädkoncept som beskrivs om ”ungt, sexigt och med ett sinne för humor” gör nu sin första butiksetablering i Sverige. Unibail-Rodamco ligger bakom uthyrningen.


Färre bostäder i Sverige än i grannländerna

RAPPORTER Sveriges Byggindustrier (BI) konstaterar att bostadsbyggandet fortfarande ligger på en lägre nivå i Sverige än i våra närmaste grannländer.


Skanska investerar halv miljard i kontorsprojekt

BYGG Skanska startar ett nytt grönt kontorsprojekt i Washingon. Investeringen ligger på cirka 460 miljoner kronor.


Skanska hyr ut mer i Gårda

UTHYRNING Skanska hyr ut 800 kvadratmeter till Gunnebos huvudkontor i det nya kontorshuset i Gårda.


Blåkläder köper kontors- och lagerfastighet

TRANSAKTIONER Blåkläder, som utvecklar, producerar och säljer yrkeskläder handskar och skor, har förvärvat en fastighet på cirka 8 000 kvadratmeter i direkt anslutning till sitt befintliga huvudkontor i Svenljunga.


Skanska bygger kontorsprojekt i Prag

BYGG Skanska utvecklar kontorsfastigheten City Green Court med stark miljöprofil i Prag i Tjeckien. Skanskas investering uppgår till cirka 360 miljoner kronor.


Genesta hyr ut i Kista

UTHYRNING Genesta har tecknat ett hyresavtal med Lawson Software Sweden AB i fastigheten Hornafjord 1 på Isafjordsgatan i Kista. Hyresavtalet sträcker sig över sex år och är på totalt 5 255 kvadratmeter.