Image

Nod i Kista invigt

Event På torsdagen invigdes Atrium Ljungbergs unika mötesplats Nod i Kista. Belägen mitt i ett av världens största IT-kluster ska Nod bidra till att stärka innovationskraften och sänka trösklarna mellan forskning, utbildning och innovation, företagande och entreprenörskap.
Publicerad den 3 Oktober 2014

Under invigningsceremonin talade Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg, Astrid Söderbergh Widding, rektor Stockholms universitet, Thomas Andersson, vd Kista Science City AB, Patrick Vestberg, rektor Stockholm Science & Innovation School, Uno Fors, ställföreträdande prefekt Stockholms universitet samt Johan Ekesiöö, styrelseordförande i IBM Svenska AB och ordförande för Teknikföretagen.

– Vi nöjer oss inte med att bygga hus utan vi vill skapa innehåll som gör skillnad och som bidrar med något i samhället. Genom att tidigt i processen arbeta tillsammans med aktörer inom akademi, näringsliv och staden har vi låtit goda idéer utvecklas och ta fysisk form. Det ligger i Atrium Ljungbergs DNA att arbeta på det här sättet och skapa miljöer i samverkan. Nod är ett bra exempel på hur man kan skapa förutsättningar för framtidens innovationer, säger Ingalill Berglund, vd för Atrium Ljungberg.

- Det är en lyx att få bygga och anpassa lokaler efter verksamhetens faktiska behov och förutsättningar. Det är min förhoppning att Stockholms universitets nod i Kista ska utvecklas till den plats som den är tänkt att vara och främja den samverkan som bedrivs mellan utbildning, forskning, näringsliv och kultur. Nod erbjuder allt vad universitetet kan önska sig, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör Stockholms stad ledde en diskussion mellan talarna om Kistas betydelse som IT-kluster och Nod:s roll i samspelet mellan akademi, näringsliv och samhälle.

- Det starka samarbetet mellan utbildning, forskning, näringsliv och staden gör att det kan hända väldigt mycket här i Kista. Nod är ett härligt hus och det är sådan här öppenhet som behövs för att Kista ska kunna behålla sin plats på världstoppen även i framtiden, säger Johan Ekesiöö, styrelseordförande i IBM Svenska AB och ordförande i Teknikföretagen.

Inflyttning av hyresgäster i Nod har pågått sedan slutet av sommaren och utbildningen för närmare 7 000 inskrivna studenter har påbörjats. Flera aktiviteter har redan gått av stapeln, bland andra en stor kunskapsfestival och lärandeverkstad som i mitten av september arrangerades av Atrium Ljungberg i samverkan med Riksutställningar och Kista Science City.

Under september besöktes Nod av dåvarande IT- och energiminister Anna-Karin Hatt och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt.

FAKTA/ Nod i Kista
Hyresgäster: Stockholms universitets institution för data- och systemvetenskap (DSV), eGovLab, Stockholm Science & Innovation School, Cornerstone, Kista Science City, SenseGraphics, Indpro, Creant, Eatry, Member 24, Digital Art Center (DAC).
Antal plan: Fem plan i huvudhuset, åtta plan i gårdshuset.
Byggstart: November 2011.
Byggtid: 34 månader.
Byggherre och ägare: Atrium Ljungberg AB.
Arkitekt: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.
Miljöcertifiering: Breeam.
Investering: Cirka 700 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige