Image
Strategisk Arkitektur får i uppdrag att utveckla Skanskas kontor i nya Citygate i Gårda, Göteborg.
Strategisk Arkitektur får i uppdrag att utveckla Skanskas kontor i nya Citygate i Gårda, Göteborg. Bild: Skanska

Strategisk Arkitektur utformar Skanskas nya kontor i Citygate

Bygg/Arkitektur Strategisk Arkitektur har tillsammans med Skanska tidigare utvecklat en rad framgångsrika projekt, inklusive Skanskas huvudkontor "Entré Lindhagen" i Stockholm. Strategisk Arkitektur får uppdraget att utveckla Skanskas kontor i Ciygate, Göteborg.
Publicerad den 8 September 2020

Strategisk Arkitektur har tillsammans med Skanska tidigare utvecklat en rad framgångsrika projekt, inklusive Skanskas huvudkontor "Entré Lindhagen" i Stockholm.

När Skanska nu har beslutat att flytta sitt Göteborgskontor till det egna projektet Citygate i Gårda har Strategisk Arkitektur fått uppdraget att utveckla det nya kontoret utifrån Skanskas verksamhet och behov.

Skanskas kontor i Göteborg upplevs som väldigt uppdelat och saknar interna gemensamhetsytor. Det önskas mer puls och naturliga mötesplatser. Citygate är ett visionärt Skanska-projekt, ritat av Henning Larsen Architects, som kommer att bli Nordens högsta kontorshus med 36 våningar. Med ambitionen att vara ledande inom samtliga hållbarhetsområden och stort fokus på hälsa och välmående kommer byggnaden att certifieras enligt Leed och Well. Skanska kommer själva att nyttja två våningsplan i den generösa lågdelen, med en stor trappa som sammanbinder våningarna.

Strategisk Arkitektur hjälper Skanska med analys av behov, samt gestaltning av lokaler och inredning för cirka 400 medarbetare i Citygate. Det nya kontoret omfattar 5 300 kvadratmeter som kommer att anpassas för flexibla arbetssätt som främjar samverkan och fokuserat arbete och som upplevs öppet och välkomnande. Att samlas på två stora våningsplan är ett sätt att knyta ihop Göteborgskontoret och skapa effektiva och flexibla ytor för samarbete. Öppenheten främjar rörlighet inom kontoret och det finns gott om ytor för återhämtning. Hälsa och välmående är något som beaktas extra mycket i projektet.

– Vi är glada och stolta över att än en gång få hjälpa Skanska med sina egna lokaler, och vi ser fram emot att jobba vidare med Göteborgskontorets utformning och inredning. Det finns en stark hållbarhetsprofil för byggnaden och är ett av Skanskas värdeord och fokusområden. Att vårt arbete ska ligga i framkant gällande både byggd och mänsklig hållbarhet känns extra spännande, säger Christian Hörgren, ansvarig arkitekt på Strategisk Arkitektur.

Under sommaren 2020 skrev Skanska hyreskontrakt för att flytta in i sitt eget prestigeprojekt år 2022.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige