Image

Skattelättnader gör vindkraft mer intressant

Sverige I Fastighetssveriges senaste pappersmagasin skriver vi om vindkraftsinvesteringar - förtydligade skatteregler har gjort investeringar i vindkraftverk mer intressanta för svenska fastighetsbolag. - Vi jobbar just nu med fem mandat, värda runt tre miljarder kronor. Det är flera stora fastighetsbolag som är intresserade, både börsbolag och andra, säger Omid Ashrafi, ansvarig för vindkraftsaffärer på Newsec.
Publicerad den 12 September 2012
Omid Ashrafi. Foto: Eddie Ekberg. Bild: Eddie Ekberg
Omid Ashrafi. Foto: Eddie Ekberg.

Förtydligade skatteregler gör investeringar i vindkraftverk mer intressanta för svenska fastighetsbolag.
Samtidigt ökar konkurrensen från utländskt institutionellt kapital – medan de svenska institutionerna fortfarande lyser med sin frånvaro.

I maj klargjorde Högsta Förvaltningsdomstolen att el som produceras i ett eget vindkraftverk under vissa förutsättningar är undantagen energiskatt.

Avgörande för att slippa energiskatten är att producenten inte yrkesmässigt levererar elkraft, och Högsta Förvaltningsdomstolen fastslog att fastighetsägare som låter elen ingå ospecificerad i hyran inte anses göra detta.

Domstolens besked gick emot ett förhandsbesked som Skatterättsnämnden lämnade i juni 2011, där fastighetsägare ansågs leverera elkraft yrkesmässigt oavsett om den ingick i hyran eller inte.

- Tidigare var det oklart vad som gällde. Nu när vi vet att fastighetsägare kan undantas energiskatten, som ligger på 29 öre per kilowattimme, har intresset från fastighetsägare ökat avsevärt, säger Omid Ashrafi, ansvarig för vindkraftsaffärer på Newsec.

Läs hela reportaget i Fastighetssveriges senaste pappersmagasin. Du kan läsa hela magasinet som e-tidning här. Du hittar vindkraftsreportaget på sidorna 58-59.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige