Image

SFV kan få ta över historiska byggnader

BOLAG Sveriges kulturarv förfaller. Riksantikvarieämbetets anslag räcker inte till för att underhålla de kulturella sevärdheterna. Nu vill ämbetet att Statens fastighetsverk ska ta över underhåll och förvaltning av de historiska besöksmålen.
Publicerad den 4 Augusti 2008

- Vi ligger alltid efter i vår underhållsplan samtidigt som det är omistliga värden det handlar om, säger Ewa Bergdahl, delprojektledare vid Riksantikvarieämbetet till Dagens Nyheter.

I dag har Riksantikvarieämbetet ett anslag på 5-6 miljoner kronor för att underhålla och förvalta ett 80-tal historiska byggnader. Ett exempel är medeltidsborgen Glimmingehus i Skåne, där man nyligen tvingades stänga den näst översta våningen, efter att en besökare trampat igenom golvet. Bara att rusta upp Glimmingehus skulle kosta 5-6 miljoner kronor.

Statens fastighetsverk är inte främmande för förslaget.

- Vi vill gärna ta emot fler fastigheter, men det behövs också pengar, säger Ulrika Bergström, kulturarvschef och ställföreträdande generaldirektör på fastighetsverket, till DN.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige