Image

Sabo säger nej till stoppbestämmelse

Juridik Den statliga Byggkravsutredningen föreslår en stoppbestämmelse i PBL, plan- och bygglagen, som hindrar kommuner från att ställa högre krav på nybyggda bostäders energianvändning och tillgänglighet än vad lagen kräver. Sabo välkomnar olika åtgärder som underlättar byggandet av bostäder och kapar byggkostnaderna, men tycker inte att en statlig stoppbestämmelse är rätt väg att gå.
Publicerad den 25 Mars 2013
Kurt Eliasson. Bild: Sabo
Kurt Eliasson.

– Det rimmar illa med rådande samhällsutveckling där allt fler beslut fattas så nära de berörda som möjligt. Därför vore det märkligt om staten nu skulle gå in och lägga ett golv för hur låg energiförbrukningen får vara och ett tak för hur omfattande tillgänglighetsanpassningar man ska göra, säger Kurt Eliasson.

Sabos utgångspunkt är att de enskilda kommunerna rimligen både vill att det ska byggas mer och att det ska ske på ett långsiktigt hållbart sätt. Därför förespråkar Sabo ett frivilligt klassningssystem som begränsar antalet särkrav och som inte leder till ökade byggkostnader.

– Kommunsektorn måste istället ta fram ett nationellt frivilligt klassningssystem. Det skulle vara ett konstruktivt sätt att få bukt med den rika flora av kommunala särkrav som finns idag – krav som hindrar att vi får igång nödvändig nyproduktion, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.

– Det pågår redan idag en diskussion mellan olika intressenter om ett frivilligt samordnande av de kommunala kraven. Regeringen bör kunna ta initiativ för att främja en sådan process, säger Kurt Eliasson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige