Image

Ramböll köper Ågren – förstärker inom handelsområdet

Bolag Köpet av Ågren – landets främsta experter inom kommersiell utveckling – innebär att Ramböll utökar sitt tjänsteutbud med att kunna skapa och vidareutveckla lönsamma och ledande handelsplatser som köpcentrum, gallerior och stormarknader.
Publicerad den 4 November 2015
Bent Johannesson, vd på Ramböll. Bild: Ramböll
Bent Johannesson, vd på Ramböll. Anders Röstlund, vd på Ågren. Bild: Ågren
Anders Röstlund, vd på Ågren. C4 Shopping i Kristianstad. Bild: Ågren - en del av Ramböll
C4 Shopping i Kristianstad.

Ågren är ett prisbelönt Göteborgsföretag med Sverige som största marknad. Sedan 2003 har företaget fått hela åtta utmärkelser vid NCSC Awards; sex stycken för Årets bästa köpcentrum och två för Nordens bästa köpcentrum. 2013 fick man den prestigefyllda utmärkelsen Årets bästa konsult.

Företaget stärker Rambölls konkurrenskraft med fler tjänsteerbjudanden, nya kunder och ett helt nytt sätt att arbeta i tidiga faser i projekt med fokus mot köpcentrum. Ågren är en etablerad aktör inom kommersiell utveckling med ett brett kontaktnät och en kundbas bestående av beslutsfattare inom fastighetssektorn.

Förvärvet ligger helt rätt i tiden. Anpassningen och utvecklingen av stadskärnor med ökat boende, kontor och handel samt innebörden av våra förändrade handelsvanor är en växande sektor. Ett aktuellt exempel är den utveckling som sker i många städer kring befintliga och nya järnvägsstationer. Tillsammans med Ågren får vi kompetensen som ger oss en mycket stark marknadsposition för att möta detta, säger Bent Johannesson, vd på Ramböll.

Ramböll och Ågren har tidigare arbetat tillsammans i flera projekt. Ett exempel är Grand Samarkand i Växjö där samarbetet fungerat mycket väl och resulterat i ett framgångsrikt uppdrag. Ågren har en företagskultur och värderingar som liknar Rambölls, vilket har varit viktigt under förvärvsdiskussionerna och kommer att underlätta integrationen.

Detta förvärv är ett bra exempel på hur vi kan skapa ett helhetserbjudande till våra kunder. Nu får vi även en fördjupad expertis kring kundbeteenden vid handelsplatser. Det gör att vi får en större förståelse för helheten och kan leverera den bästa lösningen, säger Bent Johannesson.

Han fortsätter: Tillsammans med Ågren kommer vi att kunna växa mer än var och en för sig. För våra nya medarbetare som vi varmt välkomnar idag innebär detta att de kommer arbeta i ett större sammanhang, erbjudas fler karriärvägar och agera på en större marknad med många spännande projekt.

Det är spännande tider nu när vi väljer att ta nästa steg i företagets utveckling. Vi är ledande inom kommersiell utveckling och genom samgåendet med Ramböll som är ledande inom bland annat projekt- och byggledning kan vi erbjuda våra kunder de helhetslösningar som efterfrågas. Tillsammans får vi en bredare kunskapsbas och därmed ett komplett kunderbjudande. Det ska bli oerhört stimulerande att vara del av denna utveckling, säger Anders Röstlund, vd Ågren.

I korthet innebär detta att Ramböll med Ågren ombord:
• Får en stark marknadsposition inom handel.• Kan erbjuda ett bredare tjänsteutbud på en het marknad.
• Kan utveckla konceptet vidare i de nordiska grannländerna.
• Får en ökad geografisk spridning för de tjänster som Ågren idag levererar.

– Jag är en stolt vd i dag. Det här blir ett efterlängtat komplement som våra konkurrenter inte kan erbjuda i nuläget, avslutar Bent Johannesson.

Ågren kommer att behålla sitt namn med tillägget En del av Ramböllgruppen.

Ågren startades 1972 och är idag 24 medarbetare på kontoret i centrala Göteborg. Sedan starten har våra arkitekter och utvecklare arbetat tillsammans med våra uppdragsgivare för att skapa och utveckla kommersiella koncept för handelsplatser så som köpcentrum, gallerior och stormarknader. Tack vare vår långa erfarenhet, vårt nära samarbete med kunderna, vårt breda erbjudande och vår spetskompetens inom kommersiell utveckling är vi idag marknadsledande i Norden. Sedan 2003 har vi fått hela åtta utmärkelser vid NCSC Awards; sex stycken för Årets bästa köpcentrum och två för Nordens bästa köpcentrum. 2013 tog vi även hem den prestigefyllda utmärkelsen Årets bästa konsult. www.agrenkonsult.se

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige