Image

Pensionskonsortium köper för 320 miljoner kronor

Transaktioner Skanska säljer Attunda tingsrätt i Sollentuna för cirka 320 miljoner kronor. Köpare är Vacse AB, ett konsortium av pensionsstiftelser bildade av sju stora svenska företag – Atlas Copco, Apoteksbolaget, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo.
Publicerad den 2 November 2011

Vacse AB köpte hösten 2009 häktet bredvid Attunda och ett polishus i Malmö – också av Skanska i en affär värd cirka 1,25 miljarder kronor.

Attunda tingsrätt är 9 100 kvadratmeter och rymmer ett sekretariat och tolv rättssalar. Domstolsverket flyttade in i byggnaden 2010 och har ett 20-årigt hyresavtal.

– Det här är ytterligare ett steg i att utveckla Vacses fastighetsportfölj. Tingsrätten ligger helt i linje med våra tidigare förvärv, med stabila hyresgäster och långa kontrakt, säger Jonas Granholm, globalt ansvarig för Skanskas pensionsstiftelser.

– Vi är väldigt nöjda över att igen kunna förvärva ett kvalitetsobjekt från Skanska som kompletterar vår redan starka portfölj. Det här är den typ av objekt vi kontinuerligt söker efter inom ramen för vår strategi att bygga vidare på och expandera Vacse-konceptet, och som innebär en långsiktig och trygg placering av stiftelsernas pensionskapital, säger Christian Haglund, head of financial investments på Atlas Copco.

Projektet är ett exempel på en så kallad bundled construction som innebär att Skanska använder koncernens finansiella styrka för att skapa nya affärsmöjligheter.
Ett bundled construction-projekt startas när ett längre hyresavtal har tecknats. Konceptet har tidigare tillämpats i samband med utveckling och byggande av olika myndighetslokaler.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige