Image

Skanska miljardsäljer till pensionsstiftelser

TRANSAKTIONER Skanska har träffat avtal om försäljning av två pågående projekt, ett säkerhetshäkte i Sollentuna utanför Stockholm och ett polishus i Toftanäs utanför Malmö. Totalt handlar det om 40 600 kvadratmeter vilket gör det till en av årets största fastighetsaffärer i Sverige. Skanskas investering i de två fastigheterna uppgår till 1,25 miljarder kronor.
Publicerad den 17 November 2009

Köpare är ett konsortium av pensionsstiftelser tillhörande sju ledande svenska bolag - Atlas Copco, Apoteksbolaget, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo.

Cirka 65 procent av investeringen på 1,25 miljarder kronor beräknas ha tagits vid 2009 års utgång. I enlighet med Skanskas informationspolicy uppges inte försäljningsvinst för kommersiella utvecklingsprojekt under uppförande.

Utvecklingsvinsten redovisas kvartalsvis i takt med att projekten färdigställs.

Tillträde till fastigheterna sker vid färdigställandet hösten 2010.

– Affären demonstrerar tydligt Skanskas förmåga att använda koncernens samlade kompetens inom byggande, projektutveckling och finansiering. Jag kan inte tänka mig ett bättre vinn-vinn-exempel - köparna får fullt uthyrda fastigheter med stabila och långsiktiga hyresgäster, myndigheterna och användarna får nya toppmoderna lokaler och Skanskas aktieägare kan glädjas åt såväl bygg- som utvecklingsvinster, säger Johan Karlström, Skanskas vd och koncernchef.

Skanskas finansiella specialistenhet Skanska Financial Services tog initiativet till att samla pensionsstiftelserna och skapa det nya konsortium som gör fastighetsinvesteringen.

– Det här är en lösning som är mycket intressant. Fastigheterna är en bra placering och det ger oss en effektiv matchning av våra pensionsåtaganden. Det innebär också att en del av våra tillgångar inflationsskyddas, säger Christian Haglund, förvaltare av Atlas Copcos pensionsstiftelse.

– Det har länge funnits ett intresse hos oss i Skanskas pensionsstiftelse att investera i moderna fastigheter med stabila hyresgäster och långa hyreskontrakt. När vi kontaktade andra stora pensionsstiftelser visade det sig att de hade motsvarande intresse, säger Jonas Granholm, ansvarig för Skanskas pensionsstiftelser.

Häktet i Sollentuna utvecklas och ägs av Skanska Sverige. Det utgör en del av ett nyetablerat rättscentrum för norra Stockholm och ligger invid polishuset och den nya tingsrätten i centrala Sollentuna. Byggnaden som inrymmer administrativa lokaler och ett säkerhetshäkte omfattar totalt cirka 23 600 kvadratmeter. Byggarbetet påbörjades i januari 2008 och byggnaden planeras vara klar för inflyttning i september 2010. Hela fastigheten är uthyrd till Kriminalvården på ett 25-årigt kontrakt.

Polishuset i Malmö utvecklas och ägs av Skanska Öresund som ingår i Skanska Kommersiell Utveckling Norden. Polishuset för operativa enheter är beläget i Toftanäs, mellan den yttre och inre ringvägen, cirka sju kilometer öster om centrala Malmö. Byggnaden som omfattar cirka 17 000 kvadratmeter rymmer kontor, garage, verkstad och idrottshall. Den påbörjades i september 2008 och beräknas vara klar för inflyttning i juni 2010. Hela fastigheten är uthyrd till Polismyndigheten i Skåne på ett 25-årigt hyreskontrakt.


Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige