Image
Bild: Umeå kommun

Lerstenen köper Umestan företagspark

Transaktioner Lerstenen, som till stora delar ägs av ishockeylegendaren Peter Forsberg och hans far Kent, köper tillsammans med investerare Umestan företagspark av Umeå kommun för 470 miljoner kronor.
Publicerad den 4 Juni 2012
Annons
Image
Umestan. Bild: Umeå kommun. Bild: Umeå kommun
Umestan. Bild: Umeå kommun.

Umestan omfattar cirka 55 000 kvadratmeter samt 20 000 kvadratmeter garanterade byggrätter. Avtalet avser samtliga aktier i bolaget som äger fastigheten Umeå Stadsliden 3:10.

Aktierna förvärvas av Lerstenen Parken AB. Huvudägare i köparbolaget är Lerstenen Invest AB (där Peter och Kent Forsbergs Forspro AB äger 50 procent).

Övriga delägare och medinvesterare är Indexator Group AB, Kaj Johansson-Gruppen AB samt Cinox AB. Dessa är samtliga lokala företag som gör sina första fastighetsinvesteringar i och med denna affär.

Med denna affär passerar Lerstenen 200 000 kvadratmeter förvaltad yta, varav cirka 120 000 kvadratmeter består av bostäder. Förutom denna affär så arbetar Lerstenen idag med utveckling av två hotell, en Mekonomen-anläggning och cirka 200 bostäder i regionen Umeå och Örnsköldsvik.

- Köparna har ett stort hjärta och känsla för Umeå och regionen, vilket vi som säljare uppskattar, säger Lennart Holmlund, kommunalråd och ordförande för Umeå kommunföretag AB.

Lerstenen har idag inga konkreta planer att presentera när det gäller utveckling av fastigheten och hur byggrätterna kan komma att användas. Det arbetet börjar direkt efter tillträdet. Utvecklingsmöjligheten är en stor anledning till att Lerstenen valt att göra denna investering.

- Lerstenens ambition är att fortsätta kommunens goda arbete med att förvalta och utveckla denna fastighet. Alla anställda i bolaget följer med i affären vilket utgör en bra grund för den fortsatta förvaltningen, säger Lerstenen Parken AB:s vd Erik Sällström.

Newsec var rådgivare åt säljaren.
- Det har varit en stimulerande transaktionsprocess och vi uppskattar det förtroende som Umeå kommun visat oss som rådgivare, säger Newsecs projektledare Diana Häglund.

Säljaren hade Kilpatrick Townsend & Stockton som juridisk rådgivare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Combify revolutionerar stadsutvecklingens största problem och får medalj av Konungen

Bygg/Arkitektur Kungens medalj och stora investerare. Combify har tagit sig an kanske ett av byggbranschens största problem – informationen. Särskilt den om tidiga detaljplaner, berättar en av medgrundarna. I Combifys plattform man hitta allt från detaljplaner, markanvisningar, planprocesser och fastighetsdetaljer. Att lösa problem och berätta berättelsen om staden är grunden i den framgång som Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa gjort med deras plattform.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige