Image

Larry Andow slår tillbaka

BOLAG Larry Andow, tidigare ordförande i HSB Skåne, gick under jorden när HSB Skåne-skandalen rullades upp för en dryg månad sedan. Nu går han, i ett brev till tidningen Skånska Dagbladet, till attack mot styrelsen och mot den nuvarande ordföranden Christer Nilsson. "Christer Nilsson vill gärna framstå som den räddande ängeln, men sanningen om honom är att han har noll kunskap om HSB och dess verksamhet", skriver Larry Andow.
Publicerad den 2 Maj 2008

Skånsk media har avslöjat en omfattande svågerpolitik i ledningen för HSB Skåne. Både förre vd:n Roy Hansson och förre ordföranden Andow ska ha skaffat sig mängder av fördelar på medlemmarnas bekostnad.

Åklagare på enheten mot korruption håller på med en förundersökning under brottsrubriceringen trolöshet mot huvudman. Detta efter att en intern revision visat att Hansson och Andow hade åkt på nöjesresor på medlemmarnas bekostnad.

Larry Andow går nu till attack mot sin efterträdare Christer Nilsson, som i skånsk press har berättat om nöjesresorna.
- Det handlar om flera år och sexsiffriga belopp, har Christer Nilsson sagt till Sydsvenskan.

Larry Andow skriver:
"De skador denne man åstadkommer varje gång han öppnar käften i pressen kommer att ta tid att reparera och kostnaderna blir stora."

Andow menar också att styrelsen har varit inblandade i de kritiserade avtalen. Enligt Larry Andow ska styrelsen ha gett honom i uppdrag att förhandla och teckna ett nytt avtal med Roy Hansson. "Resultatet blev i sin utformning en förlängning av tidigare avtal från år 2002. Avtalet är granskat och genomgånget av de auktoriserade och förtroendevalda revisorerna utan anmärkning, precis som tidigare avtal".

Vad gäller vd:ns tolvcylindriga BMW 760 limousine som i handeln kostar nästan 1,2 miljoner kronor, skriver han att den inte är någon nyhet för någon:
"... inte heller för styrelseledamöterna som vid olika tillfällen åkt i bilen".

Uppgifterna i revisionen om att han och Roy Hansson ska ha låtit HSB Skånes medlemmar betala för deras nöjesresor beskriver han som "förvirrande". "Syftet är förmodligen att skada mig och vd ytterligare genom svepande formuleringar".

Andow skriver också att delar av styrelsen festade vilt under en budgetkonferens i november. Andow och hans vän, Roy Hansson, ska däremot ha dragit sig tillbaka tidigt: "Jag och vd:n hade för vana att avrunda kvällen med respekt för nästa dags aktiviteter, vilket var en självklarhet för oss med hänsyn till vårt ansvarsfulla uppdrag", skriver han i brevet.

Christer Nilsson, styrelsens tillförordnade ordförande, är sparsam med kommentarer till Andows angrepp.
– Jag beklagar att Larry i sin vendetta mot styrelsen i allmänhet och mot mig i synnerhet drar in personalen, säger han till Sydsvenskan.

HSB Skåne-skandalen rullades upp för en dryg månad sedan.
Andow avgick som ordförande och Hansson suspenderades från vd-posten under ett krismöte efter de inledande skriverierna. Dagen därpå meddelade HSB Skåne att Hansson hade sagt upp sig självmant, vilket skulle innebär att han inte skulle få den fallskärm på runt fem miljoner kronor han annars hade haft rätt till. Men hans advokat hävdar nu att han inte alls sagt upp sig självmant, och eventuellt kan det nu bli en rättstvist om Hanssons fallskärm.

Också Britt-Marie Larsson har lämnat styrelsen efter avslöjanden om att också hon skaffat sig förmåner på medlemmarnas bekostnad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige