Image
NRK-tomten.
NRK-tomten. Bild: NRK

Jätteaffär i Norge – Johan H Andresens Ferd köper NRK-tomten

Transaktioner Johan H Andresens Ferd köper NRK-tomten i Oslo för minst 3,75 miljarder norska kronor, motsvarande cirka 3,89 miljarder svenska kronor.
Publicerad den 27 Februari 2020

NRK har ingått ett avtal om att sälja Marienlyst till Ferd. Avtalet säkerställer NRK-finansiering för att realisera ett nytt huvudkontor. Ferd har ambitioner att skapa ett nytt inkluderande och kreativt distrikt som kombinerar NRK:s historia med kunskapsmiljöerna.

Ferd har ett långsiktigt perspektiv och höga ambitioner med förvärvet av NRK-fastigheten.
– Vi är glada, stolta och ödmjuka över den uppgift vi nu står inför. Vi vill skapa ett distrikt som förenar NRK:s historia, kunskapsmiljöerna vid universitetet i Blindern och Oslos behov av att bli en grönare, mer kreativ och inkluderande stad. Vi är engagerade i att skapa varaktigt värde för både staden och området, säger Ferds styrelseordförande Johan H. Andresen.

Arbetet med att reglera tomten kommer att fortskrida i takt med NRK:s flyttplaner
– Vi förhåller oss till planprogrammet som sattes i juni 2019 och ser fram emot att fortsätta arbetet med reglering, deltagande och det breda samarbete som en sådan utveckling kräver. Det är med stor entusiasm vi påbörjar med detta arbete. Här vill vi skapa en inkluderande och innovativ miljö med upplevelser för både invånare och besökare i Oslo. Vi kommer att använda all vår erfarenhet från fastighetsutveckling, långsiktigt industriellt ägande och entreprenörskap för att ge området det löfte som det förtjänar. Vi kommer att skapa lust för boende, upplevelser och kreativitet på Marienlyst, säger Andresen.

För NRK är avtalet med Ferd ett viktigt steg på vägen till ett nytt huvudkontor i Oslo-området.
– De hade det bästa erbjudandet totalt sett. Kontraktet med Ferd ger oss den tid vi behöver för att hitta den bästa möjliga tomten för NRK och en bra ekonomisk grund för att bygga en ny byggnad, säger sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

Avtalet ger NRK ett lägsta pris på 3,75 miljarder norska kronor, motsvarande 3,89 miljarder svenska kronor, för försäljningen. Det slutliga priset beror på förordningen som antas för området.
– NRK har en viktig beredskapsroll och ett socialt uppdrag som involverar aktiviteter dygnet runt hela året. Därför har det varit avgörande för oss att ha ett flexibelt kontrakt och garanterar att NRK har ett operativt huvudkontor hela tiden. Vi har uppnått detta genom avtalet med Ferd, säger Eriksen.

Det är inte klart var NRK:s nya huvudkontor ska ligga. Ambitionen är att hitta och köpa en tomt under 2020.
– Vi hoppas att det är klart i år, men det viktigaste är att vi hittar den allra bästa tomten för NRK. Därför måste vi skynda långsamt och noga överväga alla relevanta alternativ innan vi fattar beslut, säger Eriksen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Alecta Fastigheter storsatsning i Göteborg: "Dubbla beståndet inom fem till sju år"

Bolag Alecta Fastigheter gör en storsatsning på Göteborg. För att leda utvecklingen där hämtas Patrick Bernvid in som chef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Alecta Fastigheter, om bolagets ambitiösa planer för Göteborg och hur hans gamla fotbollskarriär hjälpt honom i fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY