Image

AP Fastigheter köper Vasakronan

TRANSAKTIONER Regeringen har idag beslutat att sälja Vasakronan till AP Fastigheter. Det totala värdet uppgår till 41,1 miljarder kronor. Ett avtal undertecknades tidigare idag. - Vi kan idag presentera en affär som är bra för Vasakronan såväl som för det svenska folkhushållet. AP Fastigheter är en seriös och långsiktig ägare. De har lämnat det bud som vid en samlad bedömning är det bästa och utgör det högsta priset av de två slutbuden. Affären innebär även att AP-fonderna förbättrar sin investeringsprofil till nytta för dagens och morgondagens pensionärer, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. I och med köpet byter AP Fastigheter namn till Vasakronan.
Publicerad den 3 Juli 2008

Med AP Fastigheter som ägare får Vasakronan en svensk långsiktig ägare med finansiell styrka, som kommer att ta tillvara bolagets upparbetade värden. Vasakronan är ett av Sveriges mest välkända varumärken och AP Fastigheter kommer efter tillträdet att anta detta namn.

- Vi har höga ambitioner och de bästa av förutsättningar att utveckla Sveriges i särklass bästa fastighetsbolag. I båda bolagen finns hög kompetens att vidareutveckla bestånd och stadsdelar för att möta hyresgästernas stigande krav, säger Fredrik Wirdenius, vd för AP Fastigheter och den blivande nya koncernen.

AP Fastigheter ägs av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, som förvaltar en del av svenskarnas pensionskapital.

- Det här var en unik möjlighet att förvärva ett mycket attraktivt och välskött fastighetsbolag med professionell personal och ett bestånd som ligger i linje med vår placeringsstrategi. Kombinationen av AP Fastigheter och Vasakronan med långsiktiga svenska ägare är bra för hyresgäster, näringsliv, samhälle - och för våra ägare, det vill säga alla vi vars pensionskapital förvaltas av AP-fonderna, säger Lennart Nilsson, ordförande i AP Fastigheter.

Genom förvärvet av Vasakronan skapas en långsiktig förvaltning av kommersiella fastigheter i tillväxtorter. Den gemensamma fastighetsportföljen omfattar över 80 miljarder kronor i fastighetsvärde med fokus på Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Beståndet omfattar cirka 3,7 miljoner kvadratmeter lokaler och bostäder med ett årligt hyresvärde som överstiger sex miljarder kronor. Förvärvet värderar Vasakronans bestånd till 41,1 miljarder kronor.

Vasakronans styrelse anser att en sammanslagning av företagen kan ge ett högkvalitativt och internationellt mycket slagkraftigt fastighetsbolag med stor utvecklingspotential. Dessutom har affären en betydande industriell logik, enligt ett uttalande från styrelsen.

Rådet för försäljning av aktier i bolag med statligt ägande har lämnat ett yttrande som bekräftar att den föreslagna försäljningen är affärsmässig.

Förvärvet är villkorat av sedvanlig konkurrensprövning och tillträde beräknas ske den 1 september 2008.

Finansiell rådgivare till AP Fastigheter har varit Lenner & Partners. MAQS Advokatbyrå har varit legal rådgivare.

Fakta om affären i korthet:
- AP Fastigheter köper Vasakronan i en affär som värderar fastighetsbeståndet till 41,1 miljarder kronor.
- Köparen övertar nettoskulden och andra åtaganden som värderas till sammanlagt 16,5 miljarder kronor.
- Aktielikviden är 24,6 miljarder kronor, inklusive ränta från 1 januari 2008 till tillträdesdagen som beräknas till den 1 september.
- Staten säljer aktierna i Civitas Holding AB som är moderbolag till Vasakronan AB.
- Staten avser att använda köpeskillingen till att betala av på statsskulden.
- Förvärvet är fullt finansierat genom eget kapital och ett antal nordiska banker.

Den konkurrensprövning av affären som Konkurrensverket gör svarar köparen för.

Exklusiv finansiell rådgivare till den svenska staten har varit JP Morgan.

Advokatfirman Cederquist och Öhrlings PricewaterhouseCoopers har varit rådgivare inom juridik och redovisning.




Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige