Regeringen inför rotavdrag

Rotavdraget handlar om reparation, ombyggnad och underhåll av byggnader.

Skattereduktionen kopplas till individen (och inte till bostaden/fastigheten som i det tidigare systemet).

Subventionsgraden ska vara densamma som i det nuvarande systemet med hushållsnära tjänster, vilket innebär 50 procent av underlaget, upp till 100 000 kronor per person och år. Avdraget blir därmed maximalt 50 000 kronor per person och år.

De föreslagna reglerna ska tillämpas från den på måndag.

Regeringen menar att förslaget även förbättrar fastighetsägares möjligheter att genomföra energieffektiviseringar i fastigheter, vilket bidrar till att Sverige snabbare kan nå EU:s målsättningar om att energieffektivisera energianvändningen med 20 procent till 2020.

Sysselsättningen inom byggsektorn väntas öka med nästan 7 000 personer till och med 2010 i och med de här åtgärderna.

Hyresgästföreningen är mycket kritisk till att rotavdraget bara gäller villor och bostadsrätter.

– Det är sorgligt att regeringen fortsätter att driva en politik som bara gynnar ägt boende. Förslaget innebär att regeringen fortsätter subventionera villor och bostadsrätter, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

– Regeringen bortser från sitt samhällsansvar för byggande och boende när man väljer att endast göra åtgärder för ägt boende. Jag hade hellre sett ett rotavdrag som tog hänsyn till landets tre miljoner hyresgäster och stimulerade byggandet, säger Barbro Engman.

Byggbranschen är mer positiv.

– Tidigare erfarenheter av rotavdrag har gett goda resultat för branschen. Konkurrensen från oseriösa aktörer har minskat och för statens del har det inneburit att svarta tjänster till ett värde av två miljarder årligen har blivit vita, vilket i sin tur genererat cirka 850 miljoner i ökade skatteintäkter. För medarbetarna har ett rotavdrag inneburit säkrare arbeten och anställningsförhållanden. Nu när avdraget permanentas kommer det att ge goda effekter på både kort och lång sikt, säger Björn Wellhagen, projektledare för Byggbranschen i samverkan.

Läs också

Kommande seminarier

Lokalmarknads­dagen

Ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknaden, nuläge, framtida affärsmöjligheter och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen. En viktig mötesplats, kanske årets självklaraste, för Göteborgs fastighetsbransch. Här blir man uppdaterad på fastighetsmarknadens centrala trender samtidigt som man knyter nya affärskontakter.

Läs mer

Fastighets­marknads­dagen Uppsala

Ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Uppsala. Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden i Uppsala som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Läs mer

Fastighetskvinnan

Ett unikt inspirations- och affärsseminarium där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en mer jämställd fastighetsbransch. Du får en matnyttig uppdatering av marknadsläget på ett affärsseminarium som gör skillnad!

Läs mer

Stora Logistikdagen

Logistikfastigheter är ett av de segment på marknaden som har utvecklats bäst de senaste åren. Stora Logistikdagen är den självklara mötesplatsen för dig i samhällsbyggnadssektorn som är intresserad av lager- och logistikfastigheter. Här blir du uppdaterad på de allra senaste trenderna och affärsmöjligheterna samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter.

Läs mer