Image

Kungsleden faller tungt

Bolag Kungsledens aktie faller med 25 procent på torsdagsmorgonen efter att bolaget presenterat sin delårsrapport, där man meddelar risker för ytterligare skattesmällar och har tagit bort utdelningen.
Publicerad den 25 Oktober 2012

En kvart efter börsens öppning hade aktien fallit med hela 25 procent, till 30 kronor.

Kungsleden har erhållit ett övervägande från Skatteverket där indirekt försäljning av fastigheter genom nederländska dotterbolag 2006 ifrågasätts. Upptaxeringen skulle ge en likviditetseffekt om 1 650 miljoner kronor och påverka eget kapital negativt med 1 700 miljoner kronor. Kungsleden kommer att överklaga eventuellt kommande beslut till förvaltningsrätten och bedömer inte att den slutgiltiga utgången kommer att bli negativ. Någon reservering har därför inte gjorts.

Thomas Erséus skriver i vd-ordet:

- Marknaden har efterfrågat ett "worst case"-scenario och det är också något som vi själva velat ge. Nu har Skatteverket kommit med ett övervägande som, vad vikan bedöma, utgör det sista ärendet som kan komma att påverka ett "worst case"-utfall av skatteprocesserna för bolaget. I och med detta ärende kan inte Kungsleden med nuvarande kunskap se några ytterligare fall som skulle kunna medföra nya skattekrav. Om samtloga nu kända fall till fullo skulle utfalla till vår nackdel bedöms den maximala effekten på eget kapital uppgå till 3 080 miljoner kronor utöver de gjorda reserveringarna på 1 050 miljoner kronor. Maximalt utestående negativ likviditetseffekt, inklusive skattetillägg och ränta, uppskattas samtidigt uppgå till 3 200 miljoner kronor.

Kungsleden har länge varit en stabil utdelare, men väljer nu att slopa utdelningen helt för 2012, till följd av hotande skattesmällar. 2011 var utdelningen 2,60 kronor.

- Prognosen för det utdelningsgrundande resultatet kvarstår och uppgår till 300 miljoner kronor för helåret. Vår utdelningspolicy föreskriver dock att hänsyn även ska tas till bolagets kapitalstruktur och ställning i övrigt. Mot bakgrund av den aktuella osäkerheten kring utfallet av skatteprocesserna avser styrelsen med stöd av utdelningspolicyn att till årsstämman inte föreslå någon aktieutdelning i syfte att öka bolagets finansiella motståndskraft, skriver Thomas Erséus i vd-ordet.

Nettoomsättningen minskade under tredje kvartalet med tio procent till 499 miljoner kronor (554) och bruttoresultatet minskade tio procent till 347 miljoner kronor (385) i och med ett mindre fastighetsbestånd.

Resultat före skatt uppgick till –42 miljoner kronor (–247). Resultat efter skatt uppgick till –13 miljoner kronor (–173), –0,10 kronor (–1,30) per aktie. De negativa resultaten de båda perioderna kommer av orealiserade värdeförändringar på finansiella instrument.

Kassaflödet från rörelsen uppgick till –146 miljoner kronor (144).

Utdelningsgrundande resultat för tredje kvartalet uppgick till 240 miljoner kronor (239), motsvarande 1,80 kronor (1,70) per aktie.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige