Image

ECEX bygger kontorskomplex i Vilnius

Bygg/Arkitektur East Capital Explorer AB, ECEX, har, genom ett dotterbolag, tecknat ett mångårigt hyresavtal med Swedbank om cirka 70 procent av en ny kontorsfastighet i centrala Vilnius.
Publicerad den 24 Oktober 2016

Fastigheten kommer att byggas på en tomt intill 3 Burés-kontorskomplexet som förvärvades av ECEX 2014. ECEX kommer att investera upp till nio miljoner euro. över en tvåårig byggnadsperiod som inleds under det fjärde kvartalet 2016.

– Det här projektet återspeglar vårt långsiktiga intresse för den baltiska fastighetsmarknaden och den starka efterfrågan på moderna kontorsfastigheter i Vilnius som vi ser från internationella företag. Hyresavtalet med Swedbank säkrar ett kassaflöde från dag ett efter byggperioden och vi förväntar oss att fastigheten genererar en attraktiv avkastning på eget kapital om cirka 15 procent per år när den står färdig, säger Mia Jurke, vd på East Capital Explorer.

Sedan 2012 har East Capital Explorer investerat över 50 miljoner euro i den baltiska fastighetsmarknaden, som fortsätter att erbjuda en kombination av hög direktavkastning och attraktiva finansieringsmöjligheter samtidigt som marknadshyror och värderingar ligger långt under nordiska nivåer.

Den nya fastigheten kommer att omfatta en uthyrningsbar yta på cirka 13 000 kvadratmeter. Byggnaden förväntas bli den första i Litauen med en Leed Platinum-miljöcertifiering. Det kombinerade 3 Burés-komplexet kommer att omfatta tre huskroppar med en total uthyrningsbar yta på över 41 000 kvadratmeter, vilket gör det till den största A-klass-kontorsfastigheten i Baltikum.

– Swedbank Lithuania har som ambition att erbjuda en attraktiv arbetsplats för alla våra medarbetare, därför var det ett enkelt beslut att hyra ytterligare kontorsplats nära vårt huvudkontor i Konstitucijos Prospektas. Vi har aktivt breddat vårt erbjudande i Litauen och planerar att ha runt 800 arbetsplatser i den nya byggnaden. I den kommer vi framför allt att placera icke-finansiella tjänster samt delar av bankens snabbväxande IT-avdelning, som i dag har sin verksamhet utspridd i Vilnius-området, säger Dovilé Grigiené, head of Swedbank Lithuania.

Den totala investeringen, utöver marken som ECEX förvärvade år 2014 för 4,8 miljoner euro, uppgår till cirka 25 miljoner euro.

Av detta kommer ECEX att finansiera upp till nio miljoner euro löpande under de kommande två åren medan resten finansieras via banklån. Investeringen kommer att inkluderas i den befintliga 3 Bur?s-investeringen.

Projektet är kontrakterat till det finska byggbolaget YIT.

East Capital Explorer AB är ett svenskt investmentbolag som erbjuder investeringsmöjligheter i Östeuropa, där Baltikum utgör bolagets största investeringsregion. ECEX är noterat på Nasdaq Stockolm, Mid Cap.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY