Image
Helena Molinero och Erik Nylund.
Helena Molinero och Erik Nylund. Bild: AMF Fastigheter

AMF startar traineeprogram inom teknik – vill inspirera fler bolag i branschen

Bolag Hösten 2021 startar AMF Fastigheter ett nytt traineeprogram för fastighetstekniker, med målet att bygga viktig kompetens och bredda yrkesgruppen. Programmet är bland de första i sitt slag i branschen och förhoppningen är att inspirera fler fastighetsbolag till samma satsning.
Publicerad den 13 April 2021

Fastighetstekniker har en nyckelroll hos många fastighetsbolag. Samtidigt blir det allt mer utmanande att hitta rätt kompetens inom området, och pensionsavgångarna är många i relation till de som nyutbildas. Med ett nystartat traineeprogram vill AMF Fastigheter bygga viktig kompetens och samtidigt få fler att hitta till branschen och yrket.

– Vi är övertygade om att det finns outforskad potential bland personer som ännu inte upptäckt det här området, säger Helena Molinero, HR-chef på AMF Fastigheter. Med det nya traineeprogrammet hoppas vi bredda gruppen och få fler att få upp ögonen för ett spännande och varierande yrke. Vi är öppna för olika bakgrunder och ser utanför de gängse ramarna i rekryteringen till programmet.

Dagens fastigheter blir allt mer tekniskt komplexa med allt fler digitala system. Efterfrågan på klimatsmarta byggnader kräver till exempel mer avancerade system för att reglera värme och kyla, och nya installationer som solceller och laddsystem för elbilar. Detta påverkar rollen som fastighetstekniker och vad som krävs.

– Som fastighetstekniker går man längst fram och är drivande i den här utvecklingen, och behöver därför kunna hänga med i de snabba svängarna, säger Erik Nylund, teknisk chef på AMF Fastigheter. Alla fastigheter är unika och vårt nya traineeprogram ger erfarenhet från just de fastigheter man sen förhoppningsvis kommer fortsätta jobba med. På så vis skapar programmet en viktig brygga som saknas idag.

– Vi behöver tänka nytt för att säkra tillväxten till den här yrkesgruppen, som även i framtiden kommer att vara en av våra viktigaste. Det finns få traineeprogram för fastighetstekniker idag och vi hoppas att vi kan inspirera fler fastighetsbolag till samma satsning, fortsätter Erik Nylund.

Traineeprogrammet startar i höst och pågår i sex till tolv månader. Utöver kunskap och erfarenhet från stora och tekniskt avancerade fastigheter får de som genomgår programmet insyn i andra avdelningar, såsom hållbarhet, och möjlighet att bygga ett kontaktnät inom flera delar av organisationen. Rekryteringen till traineeprogrammet inleds den här veckan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige