Image

Sveriges första flerbostads-plushus till Täby

Bygg/Arkitektur Nu står det klart att Sveriges första plushus i flerbostadsform kommer att byggas i Täby utanför Stockholm. CBI Fastigheter driver projektet och står även bakom konceptet Plushusen. Arkitekt Thomas Sandell från Sandell Sandberg ritar de extremt energieffektiva husen. Projektet Plushusen i Täby är det första i raden av kommande plushusprojekt i Sverige.
Publicerad den 28 April 2014

Täby Kommun har beslutat att byggstarten av Sveriges första plushus i flerbostadsform ska ske i sommar. Sandell Sandberg står för arkitektur och CBI Fastigheter för entreprenad. Plushus ger ett energiöverskott, det vill säga att husen skapar mer energi än de förbrukar.Plushusen är något så ovanligt som klimatsmarta, energieffektiva bostadshus som inte är ”miljöfula”.

Husen kommer att vara tre våningar höga med en fasad av lättbetong. Receptet för dessa energieffektiva hus är en kombination av tak med solcellssystem, värmepump, tät betong, väggelement och effektiva fönster, allt i samspel med genomtänkt arkitektur.
- Inom en nära framtid kommer de flesta nybyggda hus vara i form av plushus. Vill man vara smart i sin bostadsinvestering idag är det läge att köpa plushus, annars riskerar man en lägre värdestegring alternativt en högre värdeminskning framöver, säger Cristofer Carlsson, vd CBI Fastigheter.

Som inspiration till fastigheterna har CBI Fastigheter ett referensprojekt i Århus, Danmark där man lyckas med att bygga plushus i större skala än enskilda villor. Byggandet av Plushusen i Täby projekteras i samarbete med projektörerna av Århushusen.

- I Århus har vi fått det att gå plus totalt sett över året, men det är en liten temperaturskillnad mellan Århus och Täby. Även om Täby ligger lite mer norrut räknar vi dock med att gå plus även där. Genom att använda några av marknadens mest effektiva väggelement med utsläppsvärden så långa som 0,018 i u-värde kommer vi att bygga oerhört värmeeffektiva hus utan att göra avkall på design. säger Cristofer Carlsson, vd på CBI Fastigheter.

Husen kommer att värmas upp på traditionellt vis med en luftvärmeanläggning som är kombinerad med solceller på taken. Även fönstren från Designafönster har några utav marknadens lägsta utsläppsvärden. Invändigt har man satsat på beständiga exklusiva och lokalproducerade naturmaterial. Kalksten från Öland och närodlad gran är några av de element som kommer att förstärka miljöprofilen interiört.

BRF Plushusen kommer att bestå av tre huskroppar och 20 lägenheter. Köparna av bostadsrätterna kommer också att få tillgång till en bilpool med fyra stycken elbilar.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige