Svefa: Intresset för samhällsfastigheter har exploderat

Mikael Lundström, vd. Bild: Svefa
Mikael Lundström, vd.

Publicerad den 17 Maj 2019

Skicka till e-post

Sverige Enligt färsk statistik som presenteras i samband med att fastighetsrådgivaren Svefa släpper sin årliga rapport, "Svensk Fastighetsmarknad Fokus 24 orter", är det speciellt samhällsfastigheter som växt fram som ett av de absolut hetaste fastighetssegmenten på den svenska marknaden.

Den svenska kommersiella fastighetsmarknaden är fortfarande stark. Det gäller flera segment och delmarknader och i synnerhet Samhällsfastigheter där intresset från privata aktörer är hetare än någonsin.
– Även om Stockholm fortfarande ligger i topp i Svefa Fastighetsindex 2019 så är det flera orter som utmärker sig på ett positivt sätt. Till exempel Göteborg, där är fastighetsmarknaden stark i samtliga segment eller Västerås där det råder en stark expansion och inte syns någon inbromsning av bostadsbyggandet utan snarare tvärtom, säger Mikael Lundström, vd för fastighetsrådgivaren Svefa.

Allt är dock inte blå himmel och solsken. Det finns orosmoln som tornar upp sig. Bland dessa finns signaler om svagare konjunkturutveckling och en lägre tillväxttakt i svensk ekonomi. I till exempel Stockholm kan en viss osäkerhet skönjas på investeringsmarknaden, med minskad transaktionsaktivitet på såväl bostadsmarknaden som på den kommersiella fastighetsmarknaden som följd. På bostadsmarknaden är fortsätter nyproduktionen att minska på grund av en vikande efterfrågan till följd av bl.a. införda kreditregleringar. Detta trots att Stockmatsholm även fortsättningsvis har en god befolkningstillväxt och är mittuppe i en förtätning genom att omvandla industri- och verksamhetsområden till levande stadsdelar.
– Priserna på de delmarknader som ligger i topp i Svefas Fastighetsindex 2019 är fortfarande stabila. Detta beror på en positiv utveckling vad gäller tillväxt för såväl befolkningstal som näringsliv. Detta resulterar expansiva satsningar på bland annat infrastruktur som gynnar fastighetsmarknaden, säger Mikael Lundström.

Samhällsfastigheter är ett av de segment på den svenska fastighetsmarknaden som haft en explosionsartad utveckling. Antalet aktörer som fokuserar på och investerar i segmentet har utvecklats från att ha varit en smal nisch med några enstaka spelare till att nu vara ett veritabelt getingbo med över 50 aktiva aktörer.
– Det segment som är hetast just nu är samhällsfastigheter och det pågår en kapprustning bland aktörerna för att positionerna sig inför nästa fas. Den fasen kommer att innebära mer projektutveckling för att möta det stora behovet av nyproduktion av samhällsfastigheter de kommande åren, avslutar Mikael Lundström.


- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se


ÄmnenSvefa på Branschguiden

Oavsett om din verksamhet finns inom det privata eller offentliga, på bebyggda, obebyggda fastigheter kan vi med marknadens bredaste spetskompetens göra den mer framgångsrik. Vår rådgivning utgår från en helhetssyn på din verksamhet och följer en tydlig process. Det gör att vi kan sätta varje uppdrag i ett sammanhang och engagera kompetenser som tillsammans gör helheten mer värd än dess delar.

Som en av Sveriges största fastighetskonsulter har vi valt att finnas på 18 orter i Sverige eftersom vi vet att de bästa lösningarna skapas nära kunden. Vårt löfte "Kompetens som får värden att växa" bygger på mångsidig spetskompetens med sikte på att erbjuda kvalificerad rådgivning för hela din fastighetsaffär. Det är vårt sätt att göra den...

Läs mer om Svefa på Branschguiden


Skicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Senast från Fastighetssverige Plus

Därför satsar Sagax på ny marknad

Bolag Sagax satsar på en ny marknad och kliver in genom dubbla investeringar. Vd:n David Mindus berättar för Fastighetssverige om motivet, varför entrén på marknaden dröjt och vilka två städer man satsar på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
Preservia Hyresfastigheters vd Topias Riuttamäki och ordförande David Dahlgren.

Preservia: Obligationsinnehavare blir storägarePlaça de Catalunya i Barcelona.

Sagax premiärköper i Madrid och Barcelona+ Plus
Ernst Fontells plats i anslutning till Evenemangsstråket i Göteborg.

De får förvandla parkeringsplats till bostäder och kontor i centrala GöteborgMikael Nicander.

Stendörren ökade hyresintäkterna med 19 procentMalmö.

Malmö utsett till Sveriges bästa arkitekturkommun+ Plus
Joachim Hallengren.

"Svenska bostadsmarknaden visar tecken på stabilisering"Jesper Göransson, vd för Peab.

Peab: Ökad omsättning och förbättrat rörelseresultatNordic Light Trio.

Skanska säljer kontorsbyggnad i BudapestFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Svein Erik Lilleland.

Hembla ökar hyresintäkter och förvaltningsresultatTomas Carlsson, vd för NCC.

Minskat resultat för NCC+ Plus
Karlatornet.

Därför vill Serneke sälja KarlatornetJesper Göransson, vd för Peab.

Peab bygger kontorshus i SkellefteåKestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.

Eastnine ökar förvaltningsresultatet med 175 procentSkanska: Majoritet vill bo i miljövänliga bostäder – värderas dock olika i landetOla Serneke.

Serneke: Kvartal präglat av stark orderingång+ Plus

Noterade bolaget lägger ner sin verksamhet i SverigeErik Selin

Balder ökar förvaltningsresultatet med 29 procentHans Wallenstam.

Wallenstam: Över 3 000 lägenheter i produktionJeansbolaget ökar hos Diös i Luleå.

Diös hyr ut i LuleåAnders Danielsson, vd för Skanska.

Skanska bygger flerbostadshus och vårdboende i Göteborg
Se fler nyheter