Image

Stockholmshem bygger Stockholms första plusenergihus

Energi/miljö Nu startar bygget av Stockholms första flerfamiljshus som ska generera mer energi än vad de gör av med - två plusenergihus med 43 lägenheter i Norra Djurgårdsstaden.
Publicerad den 11 Maj 2017
Stockholmshem skapar två plusenergihus i Norra Djurgårdsstaden. Bild: Dinelljohansson
Stockholmshem skapar två plusenergihus i Norra Djurgårdsstaden.

Husen erbjuder en kombination av tekniker som solceller, eget vindkraftverk, bergvärme, högeffektiv isolering och återvinning av avloppsvatten. De har dessutom en unik arkitektonisk gestaltning som är anpassad för att uppnå kraven för plusenergihus.

– Jag är stolt över att som finansborgarråd i Stockholm vara med och starta upp ett så spännande spjutspetsprojekt. Det visar att Stockholm och våra kommunala bostadsbolag tar ledartröjan när det kommer till klimatsmart boende och innovativ arkitektur, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

I hård konkurrens utsågs Stockholmshem 2014 till vinnare i Stockholms stads prestigefyllda tävling om en markanvisning i Norra Djurgårdsstaden. Fokus ligger både på miljöriktigt byggande och boende och projektet vann tack vare ”ett helhetstänk för energieffektivitet och goda boendemiljöer med ett intressant och spännande arkitektoniskt uttryck”.

– Stockholmshem har en lång historia av att bygga bostäder för alla och bidra till att skapa ett Stockholm där människor vill leva och bo. De nya plusenergihusen är ett exempel på hur vi med nya metoder och arbetssätt kan utveckla bostadsbyggandet, säger Kadir Kasirga (S), styrelseordförande i Stockholmshem.

– Att bidra till ett hållbart samhälle är en självklarhet när vi bygger nya bostäder. Vi vill erbjuda ett attraktivt boende som gör det enkelt för våra hyresgäster att leva hållbart, säger Patrik Andersson, chef bygg och teknik på Stockholmshem.

Inflyttning sker preliminärt under 2019.

Stockholmshems samarbetspartners för bidraget i markanvisningstävlingen:

Arkitekt: Dinelljohansson
Energi och installationer: Incoord
Landskapsarkitekt: Tema
LCA och miljöbyggnad: Tyréns
Konstruktör: Kåver & Mellin AB
Brandkonsult: Debrand

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY