Image

Stockholmshem vill bygga 18 våningar i Skärholmen

Bygg/Arkitektur Stockholmshems styrelse fattade på torsdagskvällen ett inriktningsbeslut att starta arbetet för att bygga ett 18 våningar högt hus i Skärholmens centrum. Huset kommer att innehålla cirka 100 bostäder och fyra våningar lokalyta med bland annat Stockholmshems nya huvudkontor. När planerna först presenterades handlade det om ett 24 våningar högt hus.
Publicerad den 9 December 2016
Stockholmshem bygger högt och flyttar sitt eget kontor till Skärholmen. Bild: Soderberg Stockholm
Stockholmshem bygger högt och flyttar sitt eget kontor till Skärholmen.

Stockholmshem har i uppdrag från ägaren Stockholms stad att flytta sitt huvudkontor från Södermalm till Skärholmens centrum. Syftet är att bidra till att skapa fler arbetsplatser och inspirera fler verksamheter att etablera sig i ytterstaden samt att frigöra mark för bostäder i mer centrala lägen.

- Vi vill skapa ett utropstecken i Skärholmens centrum som både kan stå för satsningen Fokus Skärholmen och Stockholmshems egna ambitioner att bidra till stadsdelens fortsatta utveckling, säger Kadir Kasirga (S), ordförande för Stockholmshem.

- Utöver fler bostäder och arbetsplatser hoppas vi att vårt höga hus med nya lokaler kan inspirera till ännu mer kulturverksamhet i stadsdelen.

I samband med Stockholmshems planerade satsning i Skärholmen har Kulturhuset/Stadsteatern fått i uppdrag att utveckla den verksamhet de sedan många år bedriver i Skärholmens Centrum. En dialog pågår om möjligheterna att samarbeta kring det gemensamma torget och de nya lokaler som Stockholmshem bygger.

Den tänkta platsen för det nya huset är i södra änden av gamla Skärholmens gymnasium och kräver ny detaljplan. Nästa steg är ett inriktningsbeslut även i kommunfullmäktige under 2017 och en inflyttning kan troligen bli aktuell 2021-2022. Hur många bostäder som kan bli möjliga på kontorstomterna på Södermalm och i Solberga som Stockholmshem lämnar i samband med flytten kommer att utredas vidare.

Fokus Skärholmen är en satsning som initierades av Stockholms stad under 2016. Projektets mål är att 4 000 nya bostäder ska byggas i stadsdelarna Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng – med tillhörande förskolor och skolor, närservice, mötesplatser och satsningar på parker och grönområden. 30 olika byggherrar har ansökt om markanvisning inom Fokus Skärholmen, varav Stockholmshem är en.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY