Image

Starkt sistakvartal även i Europa

Transaktioner Precis som i Sverige var det sista kvartalet 2012 fyllt av stora transaktioner även i Europa. Det ledde till rekordnivåer i transaktionsvolym både i Tyskland och Norge.
Publicerad den 25 Januari 2013
Jonathan Hull. Bild: CBRE
Jonathan Hull.

Transaktionsvolymen på den europeiska fastighetsmarknaden landade på 41,5 miljarder euro under fjärde kvartalet 2012, en uppgång med 48 procent jämfört med tredje kvartalet och med 16 procent jämfört medfjärde kvartalet 2011.

För helåret var transaktionsvolymen i stort sett oförändrad, enligt CBRE.

Transaktionsvolymen för hela 2012 låg på 120,4 miljarder (120,3 år 2011).

Ett fåtal stora transaktioner under fjärde kvartalet 2012 ledde till att aktiviteten i både Tyskland och Norge nådde sina högsta nivåer sedan 2007. Tyskland var särskilt intressant, i och med att det amerikanska private equity-bolaget Lone Star köpte tillgångar för över 1 miljard euro i östra Tyskland.

Såväl köparens relativt opportunistiska natur som tillgångarnas diversifiering visar på möjligheten att investerarna åter kan ha vänt sitt intresse mot den sekundära kommersiella fastighetsmarknaden i Europa, om än under särskilda förhållanden, skriver CBRE.

Även i Norge var det några få stora transaktioner som stod för styrkan på investeringsmarknaden. Här fokuserades dock transaktionerna på de mest lönsamma tillgångarna: ett stort shoppingcenter och en kontorsbyggnad inom prime-segmentet.
Investeringsaktiviteten i Storbritannien ökade med ungefär 8 procent under fjärde kvartalet, jämfört med samma kvartal 2011, även om den var oförändrad räknat i brittiska pund. I Storbritannien är polariseringen tydlig, där investeringsmarknaden i London fortsätter att växa, medan aktiviteten i resten av landet är fortsatt svag.
Aktiviteten i Italien, Spanien och Portugal gick ned betydligt förra året, till skillnad från resten av Europa. Aktiviteten blomstrade dock i Spanien under de sista veckorna av 2012, och transaktioner på EUR 922 miljoner genomfördes under sista kvartalet.

Jonathan Hull, Head of EMEA Capital Markets på CBRE, säger:
- Den europeiska investeringsmarknaden har visat på ytterligare polarisering under 2012 med en allt tydligare skiljelinje mellan norra och södra Europa. Omsättningen under årets sista kvartal låg på rekordnivåer på vissa marknader, till exempel Tyskland och Norge, som båda fortsätter att vara populära för investerare som vill göra trygga placeringar. London har också satt historiska rekord och fortsätter att vara en drivkraft för Storbritannien och de europeiska marknaderna tack vare en stor andel utländska investeringar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige