Image

Serneke och Martin-Löf vinner markanvisning för unga arkitekter

Bygg/Arkitektur Serneke har tillsammans med Andreas Martin-Löf Arkitekter vunnit den markanvisningstävling för unga arkitekter som Stockholms stad anordnat för ett område i stadsdelen Solberga i Älvsjö.
Publicerad den 4 Juni 2018
Serneke har tillsammans med Andreas Martin-Löf Arkitekter vunnit den markanvisningstävling för unga arkitekter som Stockholms stad anordnat för ett område i stadsdelen Solberga i Älvsjö.
Bild: Andreas Martin-Löf
Serneke har tillsammans med Andreas Martin-Löf Arkitekter vunnit den markanvisningstävling för unga arkitekter som Stockholms stad anordnat för ett område i stadsdelen Solberga i Älvsjö.

Det vinnande förslaget består av fyra huskroppar med upp till sju plan med en sammanlagd yta på omkring 10 000 kvadratmeter ljus BTA. Solberga är ett bostadsområde utbyggt under framför allt 1950-talet. Tävlingsbidraget förhåller sig till omgivande bebyggelse såväl som den kuperade terrängen samtidigt som det visar arkitektonisk kreativitet, som varit ett fokus i tävlingen.

– Vi är väldigt glada för samarbetet med Andreas Martin-Löf och att förslaget vunnit. Tillsammans är vi övertygade om att vårt förslag skapar de bästa förutsättningarna för ett boende med arkitektonisk kvalitet som ger ytterligare attraktivitet till området och samtidigt blir så bra som möjligt ur ett produktionsmässigt perspektiv, säger Patrik Lindström, vd för Serneke Projektutveckling.

– När man förtätar idag är det vanligt att addera några hus som ser ungefär likadana ut som de befintliga, men eftersom vi inte använder samma byggteknik idag blir de bara sämre kopior av hus från tidigare decennier. Vår utgångspunkt var istället att rita bostadshus med ett eget arkitektoniskt DNA och på så sätt bidra till den stolta tradition för bostadsarkitektur som finns i de södra förorterna, säger Andreas Martin-Löf om tävlingsbidraget.

– När Stockholm växer är det viktigt att vi har höga målsättningar för den arkitektoniska kvaliteten. Vi har arbetat aktivt med att stärka arkitekturens roll i planering och styrdokument. Det här förslaget är ett utmärkt exempel på hur vi kan förtäta och bygga nytt samtidigt som vi ger utrymme för nya arkitektoniska idéer, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

Andreas Martin-Löf och Serneke har samarbetat tidigare, bland annat har hans arkitektkontor anlitats för att rita bostäder på de 15 översta våningarna i Karlatornet i Göteborg, som kommer att bli Nordens högsta byggnad.

Efter sommaren inleds en detaljplaneprocess för området. En byggstart är planerad till 2020.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige